The girl.

Thursday, December 20, 2012

Double the rate of studying =)

Assalamualaikum wbt :)

Bersyukur. Tu je word yang aku dapat cakap sekarang.
But.
Aku still rasa something lack in my life.
I mean,
something has disappeared from my body, my soul and release into the atmosphere.
It's like some kind of missing something which is I don't know what is it.
I hate of being controlled, by this.
Ouh!
By the way, I don't know how to make use of baucer yang aku dapat.
Nak beli buku apa ek?
novel? =..= 
reference books? DAH
english novel? Idk how to choose the best 1
As a conclusion, hoping to be a very successful student next in my future :)
And furthering well in my bakal-terbaik-untuk-kemampuan-diri-ini course :)

Aku taknak jadi doktor.
Diri aku pun tak terjaga, apatah lagi mahu menjaga orang lain.
Aku tak pandai jaga orang. #fact

Actually, aku definitely tak suka dengan orang yang cakap tak serupa bikin. Really hate it -


Yang benar,
SHAHOM.

Thursday, November 29, 2012

First week

Assalamualaikum !! :D

Sekarang aku curi masa 5minit nak taip curi-curi entry ni hehe minggu first kena ada kenangan entry post kot. Well lecturer amali Science of Computer semester ni seriously best aaaaaaa >.< Cikgu kata font style yang aku buat exercise informatics ni macam ikan :o hakhakhakk sooooo fun B-)

Setakat ni aku suka sangat lecturer semua subjects hehe takdelaa yang garang sangat pun. kalau garang tu pepandai laa adapt hihi jangan laa mengutuk kalau dia ajar tak best ke, over ke sebab dia pun manusia jugak kan hekhek tapi jangan lah malas tak buat kerja, mestilaa dia bengang kan kan? lagipun untuk kesenangan dan kepandaian otak kita jugaaa ^__^

Ok lah got to go! Dah nak habis lesson muahaha aku happy laaa :)

Thursday, November 22, 2012

Cerita yang terkumpul xoxo

Assalamualaikum

Riak hatiku semalam setelah membaca satu tweet ni "Gencatan senjata antara Israel dan Palestine telah disepakati" terus berubah kepada kesyukuran dan kegembiraan. Ya. Ternyata aku sangat takjub dan yakin dengan janji Allah yang "orang Mukmin pasti akan menang" /sejujurnya aku tak ingat statement tu/

***********

Aku rasa nak gelak. Followers just 4 people but page views aku berlambak lah juga, 400 lebih. Blog ni masih baharu dan tidak dikenali ramai namun aku tahu mengapa terdapatnya ramai kunjungan. Mungkin disebabkan tindakan melembu buta aku yang telah meletakkan link url blog kat page twitter aku. Haah. Hai peeps! Do follow me @hajarkubbie at twitter. Buat pengetahuan you all, ayat twitter aku ayat brutal kot. Entah. People always judges others, right?
***********

Sebagai student KMPP, aku nak mengucapkan tahniah kepada athletes Kakom yang telah bertungkus lumus dalam pertandingan Kakom 2012/13. All of you did a great job, well done! Aku tak tahu KMPP jatuh tempat keberapa but all in all, just be grateful for what we have. No matter what, we still have other benefits, right? This kind of activity has taught us to not lose our hope for the upcoming events, in every examinations or in applying a job. Yap. Just don't give up!

***********

(mood : sentimental)

Sejak dari aku high school lagi, aku dikelilingi oleh ramai kawan. Satu sebab sekolah tu wajib duduk asrama. Kalau tak hafal nama kawan satu batch rasa nak menangis je. Dan perkenalan antara satu sama lain terjadi. I am wondering now, sekarang aku dah jumpa ramai kawan, iaitu kawan/teman/sahabat/member/kamceng yang aku rasa cool/baik/cute/handsome/best atau dalam erti kata lain ayat mengarut aku tadi, IKHLAS :) Entah. Semua yang rapat dengan aku sekarang ni, ramai lah macam tu ^o^ Dan semua aku sayangggg hehe. I only love the closed one the most like BFF aisyah sara effa nisa , #tweethearts @SaraNaqiyah @biehamat @PqunkMad, roommates fida & ayu, my lil sis Hanis and my GF aida, ummi, anis, asiah & sahira.
I may be not your most favourite girl friend, sometimes I make you feel annoyed with me, but at the same time, I have no regret meeting you from the first day I met you <3 Honestly speaking, I never have someone like you as a closed friend. So when the time you feel angry with me, I think that the whole world were mad at me, I feel like I wasn't accepted anymore, You know at where is my melting point, and of course the boiling point too ehe. You know it babe. That's how SINCERE best describes you my dear :) xoxo miss you hard! /In case if you read this you'll know this is for you/

kubbie

Tuesday, November 20, 2012

Stay Inside

Assalamualaikum

Masuk sahaja hari ini, sudah 5 hari my mom keluar kursus di Kota Bharu. Ahh you know that 'missing' meaning? Yaa now I feel that. Ditambah pula hari ini my dad bawa adiks gangster keluar katanya memancing huhu I don't know. Dah benda tu yang disebut-sebut oleh si Sam, yelah tu kot. Dah satu rumah kosong.

Masalahnya.
The problem is.

Aku tidak tegar tinggal sensorang beb. Setiap saat yang berlari pantas itu keep membuatkan perut aku kecut. Aku cuak dengan apa? Entah. Yang pasti nak buka lampu mana-mana tempat pun aku be aware sebab takut ada makhluk di luar mengetahui kewujudan makhluk di dalam. Kenapa aku berfikiran negative? Of course I must think like this. Aku penakut hehe biarpun kiri kanan ada jiran, namun belakang ada semak depan ada padang sekolah yang luas. Ceh kubi. Ok that's all perasaan aku untuk these 5 days dan akan berterusan sehingga hari aku balik kmpp iaitu Ahad. hwaaaaaaaa ~o~



Taken by Camera ;

Saturday, November 17, 2012

Previewing Hobby in Standard 6

Assalamualaikum

Baru tadi sahaja aku menyelongkar semula rak almari koleksi buku, novel, ensiklopedia, majalah dan buku-buku agama yang berada di ruang lepak. Pencarian aku yang disertai dengan harapan menggunung akhirnya merungkai persoalan di benak hatiku.

Koleksi novel remaja Pts. Remaja not dewasa. hehe

Semua koleksi novel itu aku kumpul dalam masa setahun iaitu time 2006. Merujuk tarikh pembelian yang tertera di hadapan muka surat pertama, ya. Aku mengimbau kembali minat kegilaan aku terhadap novel Pts, sungguh gembira apabila momma membawa pulang lambakan novel selepas pulang dari Bengkel Novel Remaja sewaktu aku standard 6. Yes. Aku suka membaca, lagi-lagi Pts made.

List novel yang berbaki :-

  • Yong Tau Fu
  • Ros Oktober
  • Nohan
  • Irfan
  • Aku Mahu Popular
  • 5 Penyiasat Muda
  • Sentuhan Muttaqeen
  • Bermula Dengan Alif
  • Tekad Khalili
  • Impian Harlina
  • Askar Berjalan Kaki
  • Sesat di Bukit Fraser
  • Sahabat Kole Kacang
  • Belajar Teknik Belajar
  • Ketua Bilik LA 101

Tu tak termasuk yang dipinjam tak pulang-pulang, yang hilang. Aku rasa ada 3 yang dah hilang :-

  • Kembar Terpilih 1
  • Azam Nora
  •  (tak ingat tajuk ingat color yellow je cover)
Novel aku semua 80% bertemakan semangat hidup yang tinggi. hehe semangat aku time tu macam nak belajar kat U pula. Kebanyakan aku beli kat Pwtc, Popular Terminal 1 Seremban, Popular Giant Senawang, MPH Jusco Seremban 2 dan momma beli dari Bengkel Novel Remaja. Dulu aku suka membaca, mebeli dan semua ni berkongsi dengan adik perempuan aku. Tapi most of them aku tulis nama aku hehe jahat. Oh ya. Ada 3 novel kat atas yang aku dapat hadiah sempena pertandingan melukis & mewarna time form 1 hehe.

Nak diikutkan darjah 6 aku ni Tokoh Nilam Darjah 6 dan Tokoh Nilam Peringkat Sekolah 2006 Skur. hehe kemain aku mana entah aku campak sijil aku. Tempat lepak aku time rehat setiap hari kat library since Year 1 tak silap? Kegilaan yang sangat ketara. Aim aku ialah nak perhabiskan semua siri penyiasatan Siri Salma tak silap. Ohmak seriously aku gila Siri Salma tu hehe

Sekarang nak beli novel pun aku terkial-kial, tak reti pilih mana satu best. Aku suka apa yang kengkawan aku beli je. hehe diorang terror bab-bab memilih synopsis terbaik. Aku tiada feelings hoho.

Ok tu je. Just missing those memories sooooo much. I hope that you guys always love to read. Reading is an affection and passion. Till the next post~tata!

Friday, November 16, 2012

3rd day later.

Assalamualaikum..

1st update from my new lappy. A big thanks to momma and praises to Allah for this ni'mat :) Semoga post entries after this lebih membawa barakah dan maksud yang baik & bercirikan kebaikan kepada followers and readers ku :) x X

Tuesday, November 13, 2012

Semester 1 is finished

Assalamualaikum

Sebagai pelajar kolej matrikulasi pulau pinang, aku nak cakap dengan bangganye pspm1 is over yeaaaah. belajar macam biase, makan macam biase, jawab je luar biase. adalah dengan cara meniru tol tak? otak kanan lempang otak kiri cakap aku tiru kau tu hape. >,< aja buat lawak tak jadii..

--> Mathematics. biase jeaa haha malas cerita lebih.
--> Science Computer. apesal kacang gilewr
--> Biology. essay bebiase jea. structure pun okay la. objective? hoho
--> Chemistry. wow.. i dunno what I've wrote on the answering sheet.. Bless me :p

alhamdulillah.. tadi pukul 9pm kite selamat sampai pasir pekan ni. seronok tak terkata lepas beberapa jam mengharungi hujan ribut kat area banjaran titiwangsa.. fuuh.. aku dah la penakut tahap mega. bukan penakut. fobia. macam pagi semalam aku dah habis paper muet jea.. haha. nak kata senang, takleh riak. nak kata susah, takleh merendah sangat. just be in between je babe.. listening, reading and writing. why are so 'cool' huh?

B.O.L

Thursday, October 11, 2012

Announcement2!! :D


Let me know what I've done wrong?

Assalamualaikum!~
di celah-celah pengajaran cikgu aku masih lagi sempat menaip di belakang. ah. aku akan menjadi sebegini setibanya saat tutorial hihi weh 10, 11 oktober matrik penang ada event karnival ipta. so pagi petang ada pameran kat booth-booth dalam dewan ah cam biase ah kau tengok yang kat tempat-tempat camni. and petang malam ada pulak ceramah nye classified according to kuliah memasing. wahwah sekarang minggu exam kan so benda-benda macam ni sedikit sebanyak instill spirit kau wa cakap lu. jangan jadi macam aku sudah. pergi booth upm semata-mata nak dapatkan beg and note book dia yang ahhhhhh cute. plus perkembangan kuliah : computer science, chemistry and mathematics dah melabuhkan kain juraian rambai tirainye. biology je lambat sikit huhu walhal next week maseh ada agi ah masa dengan lecturer jangan isau ah.

Apecer dengan muet plak? aku candidate on 22nd october which is the speaking test! and kalau countdown from now, its 11 days more to go beb ohmakden strength of speaking, speaking skills, has not been implanted yet. so what am i gonna do iz four of us will meet during our leisure time. 
So bila aku total up net bersih (entah) berapa masa aku dapat revise before pspm day, it is about 2 weeks ._. hamboihamboi.  

Matrik work banyaaaaaak dude.

Thursday, October 4, 2012

3 weeks more.

kitorang budak matrik final 3weeks more. syllabus masing-masing 4subject habis next week insha-Allah. plus this saturday ni ada event larian kakom aaaaa yeppi aku sukasuki betul event macam ni kau tau. ntahntah berlari sampai 10km aaaa aku suka tengok environment baru :') next week aku ada pre-pspm computer science. baideway, aku mengidam big apple oh. keh tu je maaflah kalau bunyi macam mengidam. japp tadi time nak start kuliah kimia, lecturer tersayang aku pass up sendiri lecture note. kau, faham tak apa yang aku nak sampaikan ni?? cikgu kau sendiri mengajar, dia sendiri naik tangga dk tuu and pass note dia bagi. aku taktahannnn... cikgu ku sungguh baik! dan tatkala tu air mataku bergenang sbb terharu. terharu sesangat. ahhhh. bagi insan yang hati lembut seperti aku, memanglah aku cepat lembut. aku perempuan. bye.

Tuesday, September 25, 2012

aku girl normal.

Cuba kau orang bayang kan. dalam brain kau orang skrg tengah ada simpulan benang yg sangat kusut. k thats how my brain works lately.

Assalam

"dah dua tiga hari aku tidur bangun siang pergi kelas bertemankan kilat petir dan dentuman guruh bermandikan hujan. lumrah"

"apa class kot couple dengan member, baik couple dengan lecturer in good meaning only"

"kejadah lah makin nak dekat pspm makin banyak sambutan novel yg aku terima/pinjam dari kengkawan"

Haritu aku dapat result ups. as expected aku tau how result aku is going to be cause result depends on well-prepared study kan? setakat ni aku bersyukur namun cam biasa manusia mana cukup puas hati dgn apa yg dorang dpt kan? aku just dapat A A A- B+ je yo. sci computer gua spoil. math gua 96 biology A- chemistry A. yg lain tak dapat precise marks sbb tertutup lah.

This week ialah minggu mengemaskini markah penilaian berterusan. hoping to get the best mark for all. and and sekarang math dah masuk tajuk limit & continuity yg easier than trigonometry i guess. aku menyeru lah kat semua readers yg baca ni sesapa nak pandai math sila buat sendiri question yg ada dalam buku tutorial habaq hang. tak reti pun tanya lecturer. biology dah masuk tajuk repro bai reproduct err reproduction & development. aku tak faham tah apa dorang goma na tajuk tu. act normal je kot aku ehem. weh chemistry time calculation gas agak fening sikit jawab Past year maybe sebab dia ahhh dia tricky ok aku akan berusaha chaiyok chaiyokk aja kuwby.

Aku bersyukur ar kat sini tak banyak assignment. ni pun online time amali sci computer sbb dah submit assignment latest last week. ah. mungkin masuk degree nanti aku dapat course yg memerlukan banyak kerja menaip. just gua time next dinamika class, ada pengucapan awam. ceh. aku kena jadi pegawai kesihatan yg menasihatkan para orang tua sekalian macamana cara terbaik tuk menjadi sihat dan bersih. walah

Well minggu ni minggu penghayatan islam kat kmpp. last night ada forum about epilog cinta, tp hairan tonight ada pesta tanglung hihi combination yg kelakar. betullah matrik ni ibarat mixture u plus sekolah. aku rasa macam zaman sekolah dah ha. moral of the story yg aku dapat semalam, jangan waste your time doing meaningless thing.

Aku sebenarnya nak share banyak kat sini tapi cukuplah setakat itu. perasaan peribadi amat diharamkan sekali ye aku tulis kat sini muehehe ya this weekend in planning to go to jusco seberang perai utara again for the last time before pspm. gua nak search for something.

salam perantauan dari budak yang tak balik kelantan time raya haji selama 4 hari,
kubkubi.

Sunday, September 9, 2012

The best month, always be!

Assalam . 

Birthday aku at Jusco > Majlis Silang Budaya > Result UPS > Kem Fasi Biology .

( Sebab tu aku suka bulan September ni. )




Thursday, September 6, 2012

This Upcoming Tuesday.

Assalam
AKAN ADA HATI YANG REMUK REDAM.
PASTI ADA.

"Biology, Chemistry, Mathematics and Science of Computer"

OH MY RESULT.
/TADAH TANGAN BACA DOA UNTUK SAYA/

Sunday, August 19, 2012

Happy Eid Mubarak !



2012
Time is going soooo fast !

Monday, August 13, 2012

Study yang sangat lepaks

Assalamualaikum
Blog ni baru lahir tadi hihi


Dekat Kmpp, sifat ke'study'an aku tak sama pun dengan kat high school. jauh sama sekali. Kat Lati aku pemaleh agak :p

Tapi aku nak cerita budaya dekat matrik aku lah. aku rasa semua matrik macam ni kan? and maybe semua u. Kalau habis kelas, /aku biasanya kelas start pukul 8pg habis pukul 5ptg/ aku tak study dah. Otak saturated, trust me ilmu payah nak masuk dah. Biasanya aku pergi cari makan malam hehe. Lagi satu, aku tak main sport pun. So agak relaxing ah kan every petang kau just g kafe, and melentang masuk bilik. Thats so me ;p

But aktiviti malam aku, aku often pergi library. This is me before UPS 1. Aku pergi berkawan, selalunya aku pergi dengan Yah /dalam gambar/. Dalam lepas Isya' aku mesti pergi library. Selalunya nak pergi bilik discussion kat atas tu, tak sesejuk tingkat bawah. Abang kakak librarian tu aku rasa dia punya kulit tebal doh. Ada ke patut temperature dorang expose kat kitorang dalam 10 degree. Selalu kalau pergi hotel 16 degree je plg koman -.- how dare you. Tulah sebab aku prefer tingkat atas.

Selalu kalau pergi library, aku just bawak subject tough je and perlukan tunjuk ajar. Mathematics ah usually. Science of Computer and Biology just need to read and understand the concepts an.

Dalam bilik, aku study time weekend je ah. Carpet wajib berterabur dengan paper files bagai. Aku prefer duk atas carpet than study table. More convenient teh. Kalau duk kat carpet, tak lain tak bukan aku just study Maths and Chemistry.

And kekadang kalau aku nak kan ke'public'kan, kitorang study kat Kafe an. kat situ memang a place where ramai orang lalu lalang dan usually kau akan tergoda dengan food kat situ. Ini tak pepasal bajet sehari kau rm6 akan mencecah ke rm10 -,-

"Love the creator instead of creation, and InshaAllah He can make His creation loves you"
- i'd think i wanna give up on ZM-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...