The girl.

Friday, October 4, 2013

Battery lappy just 13% left....

Assalamualaikum  J J





Hello October :)
Blog apa khabar denganmu? Aku sepatutnya sedang membuat assignments tapi di dalam bilik line nya sangat semput. Kalau nak pi library Jumaat tutup. Then aku terpikir nak pegi online kejap dekat area library tu. Desperate sangat dah ni. Assignment Fiqh hantar by this Sunday, PBL presentation by tomorrow at 3pm. So Nampak tak kegunaan Wi-Fi tu sangat penting as a student?

Tadi ada event talk bersama kakak2 3rd year, kakak houseman ship 1st year and kakak2 medical officer. First time gua pegi event camni dekat U, venue at pantai lak tu. It is totally good actually though we have to sit under the sunshine. Nothing much to elaborate, just okay.


Just crossed in my mind these past few days, apabila kita rasa diri kita ni kurang, tengok lah surrounding people around us, ada yang lagi lah unfortunate sangat, kita dah cukup perfect complete anggota badan tahu? then bila kita tengok orang yang lebih atas dari kita, tak perlu nak dengki. Kalau dengki dengan orang lain, maknanya kita tak sabar dengan Allah. Buat apa kita nak dengki dengan apa yang Tuhan nak kasi kan? kalau dengkii ni, nanti Allah sekat rezeki kita. Note to myself too.


Kesimpulannya, kalau kita jealous dan teringinnnn sangat nak benda tu, kita tengok orang lain yang lagi kurang bernasib baik.
Macam kau nak beli satu benda ni sebab kau tengok ada satu model pakai padahal duit kau tak cukup.
Then kau ternampak ada orang miskin lagi la pakai baju koyak rabak je.
Kau takde duit, nak paksa orang lain belikan.....


Contoh.


Kita boleh bergerak, berfikir, beribadah. Cukup. Alhamdulillah.








See you soon home.. dearly missing you, xx


Friday, September 27, 2013

The 2nd week I'm here, breathing

Assalamualaikum, salam satu Malaysia



time ni kat Kampus Kota. merempat bawah kanopi


Haritu Aisyah Shakirah vlogger yang femes tu datang kampus bagi talk Bicara Siswi. Aku tahu tentang ni pada petangnya tahuuu? I'm busy girl la dengan orientasi nya :3 Seriously besttt....kind of person yang sporting, speaking terel, keeps humble-ing and bersemangat. Dia sebaya ngan aku so, rasa inspired tu lagi terkena sedas kat aku. Suka tengok dia berhujah, sangat sangat positive, labyuuuu. Ada dia jawab soalan dak dak ni pasal "pandangan our society towards us yang judge kita based on latar belakang not our ilmu" Maksudnya, kita bukan dak FKI tapi kita bagi nasihat kat seseorang yang from fakulti kontemporari Islam. So korang pun tau kan jawapannya, then Aisyah ni best la sebab dia ada pemikiran justice yang tinggi. Dia tak bias mahupun poyo.



Pasal jadual class, yupe, menjawab kepada soalan kakak ku "class kau semua kat kampus pantai or kampus utama?" yupe yupe class aku semua kat Kampus Kota. Cuma maybe class Talaqqi Al-Quran buat dekat Kampus Gong Badak. Only that la kot.


Ass-ignments dah ada 2. Bakal menjadi 3 jikalau Ahad ni Puan Teacher minta buat satu. Maigadddd yupe baru teringat teacher asked to do draft. So jadi 3 lah nya.

Pray for me ya peeps, x




Friday, September 20, 2013

Life as a medical student begins.

Assalamualaikum,


pancung kepala sat



Wassup guys? ;D Today aku nak berbicara pasal u aku pulak. Alhamdulillah aku dapat masuk Universiti Sultan Zainal Abidin. Ramai betul taktau u ni kat mana. Dekat Terengganu cik kakak abang saya. Tak sangka betul aku akan masuk u ni. Yela, dulu tak selalu dengar pun. Aku nak sangat masuk Ukm cos memang impian aku jak kecik but Allah has planned it better. He gives me this beautiful university with my dream course too : Program Ijazanah Sarjana Muda Perubatan & Pembedahan. Atau lebih pemes dengan nama MBBS. Bersyukur ke hadrat Ilahi sesangat, tinggal aku kena rajin belajar bebetul je, no more stalking, laziness, crushes (sikit2 okla kan) :p


Aku daftar ritu 17 September 2013. Lambat sebab aku pelajar kemasukan kedua. Takpe sama je tak terasa pelik pun semua sama pandai kan & it is better late than never an. Dah adat first time masuk u mestila ado orientasi. Senanye aku nak bagitau kitorang orientasi 2 hari jo muehehe.


Meh aku cerita sikit. Sekarang aku tinggal kat Kampus Utama ; Kampus Gong Badak. Bagi pelajar medic & sains healthy, tempat belajar (fakulti) diorang dekat Kampus Kota in Kuala Terengganu which is about 45min away from main campus. Dak dak medic year 1 buat sementara waktu tinggal kat kolej kediaman Kampus GB. Next month baru berpindah ke Kampus Kota. Sekarang kau boleh bayangkan tak yang kitorang kena berulang alik dari kolej sekarang ke our faculty? Every 7 in the morning and sesampai je kat fakulti dah kui 8am? Jadual biasa pukui 8 dah start belajo. Such a sacrifice this, beb, xx


Pastu hari ketiga aku kat sini iaitu 19 September 2013 pulak kan, kitorang dah start belajar. Eksaited mak sampai taktau nak pakai baju kurung kaler hape. Den pun sauk baju kurung pink raya guwa plus tudung baby pink. Zeriyesly it makes confidence higher. My personal tips on how to cope with first day yezza successful tahu sebab yela mesti rasa rendah diri gila baru daftar pastu macam terkebil tapi tak sokmo la.


Terus ada kuliah Introduction of Pharmacology which it is all about drugsssss.

The moment bila your lecturer explains and telling a story in fully English and have a very pekat slang India. My tongue was glued but it is okay. Tabah la aku :')
Cara study pun lebih kurang je ngan dedulu, photostat lecture notes, kumpul duit bagi kat ajk macam biasa. But textbook still wajib ada. bak kata Doc Pharmaco tu, "we need to read knowledge"
Textbook pun biasalah korang dengar kan harga tak murah macam buku text sekolah rendah. Terpaksa kuarkan duit demi ilmu tercinta sepanjang hayat ni.


Cerita pasal classmates, semua okay dan sempoi. Budak Kmpp ada 9 orang okeh. Bangga sat. Yang aku ingat aku, @sahiraaminah, Farhanin, Ng, Shanti, Pavi budak aras kmpp dulu, Shankri, Bazli, emm sorang lagi Chinese boy. Yang lain semua okay, semua layan aku seadanya, datang dari Pasum lah Palam lah Kmpk/Kmp/Km bagai. Chinese Indian ramai tahu? Total classmates 54 people. Semua pandai. Semua otak geliga. Harap aku pun tergolong suatu hari nanti. InsyaAllah.





Pasal kolej kediaman pula, aku tinggal kat Blok I, blok paling hujung -_-  Berkonsepkan rumah, dalam tu lengkap ada 5 bilik, 1 dapur, 1 balkoni, toilet dan 1 tempat sidai. Ada rasa macam syorga juga duduk dalam ni. Walaupun paling hujung, tapi duduk aras 1 ni sangat untung dengan wifi nya. Guna phone susah sikit nak dapat line, guna lappy juga untung dapat 4/5 bar sokmo. Nasib ah kau jang.


Pasal makanan pulak, murah je. Macam contoh tadi tengahari aku makan nasi putih + telur mata kuah tomato + 3 biji terung berlada hasilnya RM3. Quite reasonable and cheap. Bajet aku kalau makan 3 ke 4 hingget okaylah.


And aku dah jumpa semua kengkawan aku kat sini. Effa, Cikna. Faziham je belum lagi. Eksaited i'olls tau :>


Rasanya tu je kot. Aku taktau nak kongsi apa. Kalau nak tanya komen kat bawah ni je. Doakan aku senang belajar ye kengkawan. Sayang korang. Kalau sakit hati ngan aku boleh cakap face to face. Bye u'olls ;)

Monday, September 16, 2013

Nak chow dah esok

Assalamualaikum, hi :B


Bye belog. aku dah nak meningkat dewasa dah rasanya. Dah nak masuk U, tak main dah duduk ghumah relax tidur lewat bangun lewat. Ahhh zaman remaja dah nak habis, pandang ke hadapan la sekarang yo Ja.

goshhhh itew cuke cangat bantal lembu tu and selimut kambeng gurun tue! lembut ngat ngat :>

Preparation sediakan dokumen print out pengesahan semua bagai mengambil masa dua hari. Tu pun tercicir dua benda for pengesahan, what a careless gurl, but it's okay. Aku takda mood betul sebab terlupa dua benda alah ni tapi takpe ah go on je esok try mintak sign cop lecturer sana. Semua kalut kan tambah-tambah today cuti umum Malaysia nye beday. And beday Pqunk Mad too :>


Sekarang ni lah masanya aku takyah fikir semua little things. Dah masuk U, no need to stress over small things like assignment tak sempat siap ke, ada kelas ke, benda tu dah termaktub memang a part of student's life. Lagi satu, aku tak online sekerap yang aku selalu buat while having time at home. Pengorbanan memang sangat penting untuk mengecapi apa yang kau nak.


Sunday, September 1, 2013

the day.



19 sudah.
siapa sangka. dulu lepas keluar dari rahim mak guwa, berat guwa 3.5kg. kecil padat dan mampat guwa dulu ni. sekarang dah besar, lain pula ceritanya. berat sudah meningkat, badan nak tough je. pastu sekang pantang nampak laki muka macam channing tatum ke, chris pine ke, leonardo dicaprio kan, terus nak buat crush. tapi kalo asyik dok cakap pasal crush 24/7 pun haram boring orang dengar weh. tahun ni last aku celebrate birthday pangkal 1 kat depan. masa berlalu dengan kejap. nikmat yang Allah bagi kena sentiasa syukur dan tahu. kalau tidak kau akan membuang masa selalu yang kau mahu.

Aku malas bercerita pasal diri aku. aku celebrate makan-makan malam kat luar, kedai area tesco kb megah topi sungai kelantan tu. dapatlah bernapeh angin kb sat. oh tarikh 1.9 tahun ni handsome sangat apehal? hari tu kemain busy sumorang sebab first day daftar for degree 13/14. aihhh. ramai gak wish aku yang cantek pemalu ni. kemain korang an tengah pack pack baju pun ada yang dah setting/reminder phone wish aku through wasep/wechat/instagwem/messages/pesbuk sengal dan laman web sesawang peberet memudi sekang, twiter. thanks alot. Ada yang bagi hadiah gambo-gambo hihihik. Yang paling osem ada yang call aku fresh dari airport lcct hahaha gayat. aku malas nak balas sesatu wish penat jari aku.

yang dok bertanya pasal perkembangan aku pun, aku kembang kempis gak nak terharu ke nak rimas ngan korang. ada certain people je aku tak rimas bila korang dok tanya 'bila masuk u?' 'dah dapat call belum?' 'ape cite?' maaaaaaaaaaaak ai. korang tau tak kalau samsung tu berbunyi messages ke call ke aku eksaited kemain berlari nak dapatkan fon sekang ni sebab nervous? nanti aku gitau gak lah bila aku dah masuk. sekurang-kurangnya bagilah masa sebulan baru tanya khabar aku. aku tensen ah sume dok caring. at least faham dan bagi aku masa nak gitau korang lambat laun. lek ah. kalau aku tak masuk u sekalipun, korang takkan rasa sakit nya. aku yang rasa. hahahaha.

kawan-kawan yang aku buat 8pax semua aku call. 7 hari free call & messages wa kata lu. aku keep asking camna orientasi kau? tidur pukul berapa? sempat makan tak? roommate negeri mana? ceh aku pulak nanye diorang lelebih padahal semua dok rushing nak gi taklimat. haaai. skip jolah taklimat tuu, pergi lah mandi sebab bukan kau tak sempat mandi ke tadi? hahaha. aku macam agak kesian lah dengan korang nye orientasi yang ala-ala boring tu. yang happy sakan tu lain cerita. yelah kita kan dah 19. ada ke buat kita cam bebudak pergi dewan cecepat. kamonlah entah-entah students tu ada yang dah kahwin kot hahaha nak jadi mak mak pun kena rushing. fasi ni gelabah lah. kekal tenang cukup. tapi aku teringin nak gi orientasi cam korang..........korang doakan aku ye. tayang kowang tangat tangat xx


facebook aku nak letak semua wish sebab banyak yang aku suka tapi haha korang stalk seniri la//







Sunday, August 25, 2013

Ini entry tanpa backspace


/aku akan tulis apa saja yang terlintas dalam palotak ku sekang maklumlah penat nak tulis satu2 dalam diary/


beb sunyi sangat malam ni emm okay tak pun senanye sebab ada bunyi cengkerik dan kipas. aku pakai je erpon tapi satu lagu mp3 pun tak pasang cos Im so fucking eh tercarut freaking senanye nak tulis lazy damn bored. ah biarlah aku tahu readers aku semua dah besar-besar takde nak bisng sangat pun. weh nampaknya takdelangsung point saytu apa dalam perenggan pertame ni nampak sangat lifeless nye wey.


tadi guwa satu hari takbuat ape pun hmm nak kuar takde mane nak pegi kereta pun maleh nak bawak kahkah padahal takut tah kebende lah manual jugakkk kau belaja ritu! tadi guwa bangun tidur petang kojap pastu bangun je pegi tengok tv jap adik aku ade beli pisang goreng macam whaaat aku baru je ngidam ritu pastu dah ade depan mate so then aku amnbik lajulaju. biarlah ada satu je pun pueh hati aku dapat makan. haritu aku tertidur petang gak bangun-bangun je adik kecik aku kojut sobab nak suh aku bukak burger yang sam beli tuk aku tuk share dengan die. kahkahkah. 


pendek cerite guwa macam takde moodda sanggat nak keluar memana ah bukan ade tempat best pun balik-balik tempat yang same je ahhh haha aku siyes weh tulis benda ni dalam belog??? ahhh biarlah sobab ni first and maybe last aku tulis setiap ayat dalam palotak aku sekang kalaut ak mana dapat weh kau baca penulisan aku camni dalam diary pun tak do hokey.


aku suka ar baca belog aishahnoh ececeh nak promote kau jap emm yela sebab ayat kau sempoi hm hmmm guwa suka dah ah kau sengal. kekadang terinspirasi kojap . satus eh status aku sekang ialah aku tak masuk daftar pun ukm nanti so kau buatbuat cam aku t ak pernah dapat la u tu haha baru janji kau kita paan nak makan nasi lemak topi tasik terkabur camtu je hokeh. haah aku tak masuk ukm okay .pasal entry kau before this ni aaa yang latest ni aku pun agree pasal iri hati tu. haha but in positive way okay.


okay dah la melalut sangat ni mak ai pantas gile kalau type tanpa backspace hokey byeee.



Saturday, July 13, 2013

x







Oh Allah. I don't know where am I belong to. I hope I can decide this in the seconds of matter but I knew I can't do it without your petunjuk, Im totally not strong for this. Actually, where in the world am I supposed to be? What in the earth really is my profession? Yeah, probably the thing that you hate the most is the thing you should love. I believe, everything has its solution as Allah has planned best. 


It's 4th Ramadhan today, don't forget your puasa nawaitu.
X

Saturday, July 6, 2013

#throwback first time trip with my practicummates k5p5 2012/2013




Disebabkan this story is quite late & I may have difficulties in elaborating, so aku rasa takpe kan tak banyak cakap dalam entry ni. Yela minda aku dah tak berapa ingat the exact thing and time we do some activities so, lets the pictures talk too okay? ;)

So seawal 8.30 pagi kitorang gerak naik van.
Dari highway Sg. Dua dah nampak Kmpp. Yang tu bangunan blok A1.
#girlshostel





































XxxX

Tuesday, June 18, 2013

Island.

M missing on purpose.


I don't have many stories to share with ya all. Lately I have bin sooo lazy to update. Since my blog might be boring to ya and also to me so making it private makes me feel so fine..!

Just on date 13th June, my family did went to Redang Island which are 99% officially on my mom's effort. That 3 days 2 night vacation really brings so much memories to me. Gotta tell ya a lot but my mind refusing to. Told ya, kalau tak buat aktiviti holiday camni pun its okay as long as you appreciate your beloved 1 before late. M very love to be there. Maybe shud think further for next islands visit (Pangkor / Perhentian) perhaps. 

Seems like I don't appreciate my days during matric in Penang I.S.L.A.N.D? Nopeee. Really like it too! :)
So here comes the pictures.
X






































Friday, May 31, 2013

Interview Medic UKM 2013

Assalamualaikum

Aku sesi pukul 10. Pagi tu dah ada dah pun sesi pukul 8pagi. Aku nak salute lah, sistem pendaftaran and interview UKM sistematik tau. Siap ada no giliran, sangat fair dan tidak kelam kabut. Aku dapat round pertama, orang ketiga iaitu C1. Tak lama pun nak tunggu turn. By the way, sesi aku berapa kerat entah. Rasa ada dalam 100. Tak ramai pun actually. tengok gambar kat bawah ni. Kat tempat yang luas, diorang buat interview main dalam bilik macam ni pulak. hoho.


Soalan dia :- 

Tell me about yourself?
What will you do, if you fail examination papers?
Why you wanna be a doctor?
Penglibatan & pencapaian terbesar yang pernah awak dapat?
What good qualities a doctor should have?
How you deal with the death of your patients that is because of your mistakes?
Your hobby?

Soalan dia less, but expect kita untuk jawab dengan confident. Ahaa. So, just bertawakkal sudah. Aku pun malas nak bercerita lebih sok sek sok sek, so untuk release stress, petang tu aku and Fida gerak KLFC, which is 15 minutes distance far from her house. Kat sana, seriously no food court?! Entahlah maybe nak buat later. Sana biasa lah, macam TS gitu-gitu je. Kitorang makan benda alah ni sebab ghindu kat Penang!! Haha! Nice confession hajar~



Bye! :)

Wednesday, May 22, 2013

Ujian Aptitud 2013 (Bagi Menapis Kemasukan Medic UKM)

Assalamualaikum



Ujian Aptitud itu ialah suatu ujian to determine minat korang dalam menentukan kerjaya yang korang suit with. Ia didatangkan dalam bentuk helaian kertas OMR yg dijadikan buku yang mengandungi 300 soalan dan disisipkan 3 kategori ke dalamnya tak silap saya iaitu minat , pekerjaan , hobi . Err sorry kalau salah . Ada juga sejenis soalan yang berbentuk scale yang menyuruh korang menandakan scale antara 0 hingga 10. Dikatakan Ujian Aptitud first dilaksanakan kepada student sesi 2013 bagi lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma . Ia juga dibuat untuk menapis pelajar ke kemasukan interview .

Contoh soalan hobi / minat : Suka memasang rak .
Lagi : Membuat laporan dengan teliti .
Lagi : Suka bersosial dengan kengkawan .
Contoh soalan pekerjaan yg korang suka : Ahli bioteknologi
baru empat... tak ingat...



Sekian sahaja laporan kali ini , saya dari TV9 , salam hormat !

Saturday, May 11, 2013

Interview Medic USM 2013

Assalamualaikum and good eveningggg :-)

Harini aku nak cerita pasal interview medic USM, and maybe pengalaman aku ni akan sedikit sebanyak buat juniors aku tahu dan bersedia untuk korang nye becoming interview yeaa. SO before ingatan aku beransur-ansur hilang, moleklah aku cerita sekarang hekhek.

Sebenarnya, memang atas paper tulis 8.30 pagi interview, but hopefully korang dapat sampai awal sebab ramai sangat. Bila dah ramai, turn korang pun jadi lambat, so korang nye 'penungguan' akan ter cumulated compared dengan orang yg beratur daftar depan-depan korang tu. hihi macam aku, sampai 735 pagi tapi habis interview 1.00 tengah hari :') *campak minyak wangi*

During my interview session, there are 2 ahli panels which are Doctors Satriyah and the other 1 i don't remember.

Straight to interview lah. Basically, importantly, korang kena ada ilmu pasal :-


  • Background USM
  • 1st and 2nd year of medical student study apa
  • Basic knowledge time previous lesson during matric/asasi kena dalam kepala
  • Differences between UM and USM (like how much the practical years ; do elaborate wisely babe)
  • Term-term yang berkaitan seperti houseman, oncall
  • APEX status
  • Why USM is famous?
  • Prinsip-prinsip dalam USM bagai-bagai
  • How many campus of USM are there?
*Be sure to 'power' part fakta, sebab mana tahu korang dapat soalan yang unexpectedly kan :>





So, Imma gonna tell you dear gegirl and boboy sekalian all the questions that were given to me :)

  • Firstly, 'tell me about yourself' (this is a WAJIB question ; do quick revision & google the sample answer)
  • Why USM? (here, seriously you need to be creative)
  • Why medicine? Who inspired you? *duuuuh
  • Apakah kelebihan awak yang membuatkan kami nak pilih awak? hiii goreng sajalahhh
  • Kami ada collaboration dengan U di India. Kalau kami pihak USM hantar kamu ke India, kamu sanggup tak?
  • Apakah preparation awak sebagai seorang yang bakal menjadi pelajar medic?
  • Ditakdirkan kamu takpat medic USM, apa kamu nak buat?
  • Apa dia 1st and 2nd year punya pelajaran?
  • What is your challenges as female medical student when finding a job? Do you think it is easy for you to get a job? If difficult, what will you do? Haaaaa. Ambik kauuu.
  • What is infectious diseases? Give an example.

SO this is the like problem solving question at the end of interview. Miraculously, it is the same like the one I've been surfing on internet in the night before the interview! But yeah, if you couldn't speak in English as asked and do not express your opinion brilliantly, still you cannot go with it. But!! Always be positive!! I am sure my juniors can do better than me :-)


You have group discussion and always do discussion. One day, you found out
that one of your groupmate is romantically in love with one of the member of
another group. They planned to get married at the end year-of break. The
couple came to you and asked your opinion.

The question is, what advice will you give them?
My another close friend got question like this :-

Suatu malam, kamu tengah ber relax relax, and then terdengar suara pekikan/
lolongan/raungan neighbour sebelah. Apakah tindakan kamu?

Hahah. Cuak tak? Cuak kan? Relax. Korang handal punya. Takleh gelabah dan poyo lah kan. nanti nampak macam kerek bagai. Yang penting, ayat korang semua tu mesti on track and tak leh out of the topic : being a medical student. Nak hilangkan nervous tu, selawat banyak2. Takpun borak ngan stranger sebelah. Eh? hihi. SO that's all. Hopefully this will help you a lot. Good luck! Keep smiling k!


Tuesday, May 7, 2013

I am the Ex-Penang Matriculation 2012/2013 Student :-)

Assalamualaikum, & good morning readers!

Aku tak pernah terpikir akan tinggal kat Penang semula, tapi ternyata takdir aku untuk jadi budak KMPP sangat kuat. But now, it has disappeared again, never mind :')

Batch sesi 2012/2013 haritu telah memulakan PSPM 2 pada 22 April 2013 - 30 April 2013. bagi budak Modul 3 macam aku, habis awal, 29 April 2013 dah merdeka, dah boleh merayap sampai pukul 12 tengah malam say good bye kat semua kawan kat bilik diorang. Buat lawatan sambil beramal, haha. At the same time, terlihat muka stress kat budak yang tak ambil Paper Fizik and Akaun lagi. Gua dan roommates pun jalan lelaju kang diorang tak best pulak nak study haha.

I have no comment about those papers, yang penting guwa tawakal dan redha, pasghah dengan ketentuan Ilahi. Sebenarnya ini entry lapuk then baru nak publish -__-    :)


Friday, April 12, 2013

Last day for tutorial, lecture :'(

Alhamdulillah..




Sekejap nye masa berlaluu kan. Macam baru hari tu je aku update blog pasal nak masuk KMPP, google map untuk pi Penang Matriculation College ni. Now, today, we as 2012/2013 session batch has just ended up our session. Sedihnyaa tinggalkan kenangan yang sudah kita bina selama setahun /touching/ Sedihnya bila saat tangis duka kita berkongsi cerita gossips akan bakal ditinggalkan. Sedihnya bila kita terpaksa berpisah dengan rakan-rakan especially roommates, praktikummates, lecturers :'( Hanya Tuhan yang tahu perasaan aku. Perit. Sesungguhnya perasaan itu sangat bersimpul dengan perasaan untuk memasuki ke minggu peperiksaan.

So then, bila last day dengan praktikummates, lecturers, all we had to do is snapping. Awal pagi lagi dah ambil gambar dengan Cikgu Farid handsome dengan tema kitorang sepraktikum hijau. Wah. Tak sangka betul dapat ambil gambar dengan Cikgu Farid for the last time. Gonna miss you a lot. You are so great at teaching, sir. Bersyukur sangat dapat menuntut ilmu dari cikgu :'( And then pukul 10am, ambil gambar satu kuliah yang besar tuuu. Suasana kuliah kimia tadi macam biasa tau, tapi aku rasa aku tak fokus. Teacher discuss pasal Soalan Trial Set II dan aku rasa minda aku melayang-layang. Aku sayuuu :'( Aku suka kuliah kimia. Sebab, entah laa. I just dont know why. Maybe cikgu Noriah penyayang <3 So much respect to you, Puan Noriah <3

Sesungguhnya, perpisahan tu suatu takdir yang tak dapat dihapuskan. I just pray to all of you, for being a successful one fine day. Just believe in faith, that we will meet after years /sedapkan hati/  Korang jangan sedih-sedih bila aku takde depan mata korang. Hidup mesti diteruskan. Teruskan perjuangan kita. Ingat pesan Cikgu Asiahwati, redah semua yang korang takutkan untuk dapat apa yang korang aim for. So, in this case, kita kena korbankan masa happy kita untuk menghadapi exam for next two weeks. Niat belajar untuk dapatkan ilmu, faham betul-betul so then bila korang dah jadi doctor / lecturer etc nanti korang boleh apply and ajar sebaiknyaa. Jangan niat belajar untuk exam, riak sebab terror ataupun tak ikhlas study sebab terpaksa. Knowledge is very passionate. Nice to meet all of you at kmpp ;kmpp - my drugs;

Thursday, March 21, 2013

3 weeks for lecture lagi =.=

Assalamualaikum :-)

Perasan tak perasan, dah nak habis kan life matrik kita. Agak sedih sebab terpaksa tempuh satu perkara yang sadden me, perpisahan.huhu. Dah nak habis ni jugak lah setiap weekend Sabtu, aku mesti ada vacation/outing. Aku suka tapi duit habis siapa yang suka. hehe Kena pandai berjimat tau. Ni baru as a Matrik student ceh. Lepas ni nak beli nasi sekali je tiap hari. Aku penjimat or kedekut? Haha. As long as tak gastrik itu dikira berjimat :-) Tomorrow outing ke Kailan Kepala Batas with Fida(adik) and Kak long hihi nak makan Yong Tau Foo, KFC and so on! :'D Next week ada BBQ praktikum! Makan ayam yippppe~

Sebenarnya, antara 4 subject yang aku ambil, aku paling least understand sekali kan, Science of Computer. hoho. Aku taknak jadi programmer tapi acah acah jadi programmer je untuk satu sem ni. hihi.I will strive harder kot on this with my moreeeee effort. Moreover, Maths, Biology and Chemistry pun kena revision exercise banyak lagi. Btw , Upu pun aku kena change all over back! i dont think that I'm fit with the courses that I've chosen before.. So Istikharah is important in this matter. hm hmm
Bila total up, lagi 1 month and 1 week je tinggal stay @ matrik ni :') huhu gonna miss 'em!
Okay I have no idea now.. Congrats to SPM candidates 2012 :-) And good luck to Matrik/U students :') Ermm okay lah I've got to go! :-)xx

"I don't ask much from You Allah, just a good health, a healthy surrounding and social for me to do good deeds"

Tuesday, March 5, 2013

Ups 2 :)

Assalamualaikum

:) x

Isnin lepas dah dapat result..huhu
as I expected, I know where did I wrong..huahua
biarlah yang lepas tu dah terlepas.. kan?
sekarang ni focus kat masa depan..
hurm..
kita hanya merancang, Allah yang menentukan..
So, jangan give up on your dream! ^_~

And,
As Malaysian, I feel so worried about their safety at Lahad Datu ._.
Pray for them always, that's what we could do..
our brothers  and sisters need help, we should give them what
we could :')
at least pray, and sedekah..
don't be such a tidak-mempedulikan-orang-lain :/
that's not good..

So, to all students,
lets do our responsibility,
be a wise person to our nation..
lets read and study smart! B-)

Thursday, February 21, 2013

Krok krok

Assalamualaikum

Big exam iz coming.. haihai.. in 8 weeks more..  imma such a clumsy girl ya know.. well i've made things around me messed up.. with all my treasures and stuffs at my best lepak place in my room, everything has been like crashed.. frankly speaking, last week aku ada trip praktikum dan have no time nak kemas apa apa yg patut kat tempat tu haha (well i have but sengaje :p)

so,  this week, laziness must have been thrown away! haha (impian angan angan yang sangat tinggi) well, kerajinan haruslah datang setiap masa tau. barulah korang tak rasa gelabah.. erh.. i hate gelabah.. seriously lesson sekarang laju gila.. biology & chemistry yang laju.. hoho.. and science computer & mathematics are just okay.. i think i have to study more hard.. and just be grateful :)x  hari ahad lepas aku dapek baucer buku habaq hang. bestnyaaaa boleh bayar/beli/cilok/borong (pilih yang sesuai) bebarangs kat koop B-) imma such a happy girl yadda \~o~/" well, this is such a short and simple entry.. i really miss this blog stuffs..

ps:// i miss my other selenge side.. really :^)

Friday, February 8, 2013

Minta jauh

Assalamualaikum :-)



Hai. aku takde cerita sangat nak di-share. Sebenarnya aku perasanlah kan, kalau kita tiada kawan rapat, memang agak payah kan nak melalui hidup ini? yelah contohnya kalau kau jenis yang penakut nak gi kafe sensorang sebab abang kafe tu selalu usha ke ape ke, kau mesti nak ada orang teman kan? the problem to me is when, kau sendiri yang tak serasi dengan kawan yang kau ajak tu. Like, time kau susah je kau ajak dia. Tapi aku tak kisahlah kan sebab itu memang lumrah manusia. Macam mana peritnya pun kita kena telan. Just depend on us on how to cope with them. Selagi kau boleh tahan, tahanlah. And just mirror-ing yourself, how big is your kindness to others? Hidup ini kenalah saling menegur sapa, menasihati baru tiada yang tersesat :-)

Aku bukan manusia sempurna.

Saturday, February 2, 2013

Midsem 2 :(

Assalamualaikum

Malam Jumaat tu aku baru balik. journey Penang to Kelantan adalah sangat memenatkan.. seriously said, sakit kepala + pening + nak muntah.. but still bersyukur aku sampai dgn selamat :)

tajuk entry kali ni tak boleh bla ada smiley sedih. Pehal lak ni kubi oi. jap. emotional wreck tetiba kan, sesiape aku Nampak status/tweets dok countdown tempoh habis matrik, memang aku salai.

matrik.

banyak benda yang aku tempuh kat sini. separuh benda yang mengajar aku yg tak terajar ni, sudah aku belajar. bersyukur Alhamdulillah aku pilih matrik as my place instead of choosing uitm in diploma. aku actually tak tahu lagi nak further mana, tunggu buat istikharah dulu.

Kadang serabut gile kepale nak pilih apa course. aku suka benda lain, tapi aku nak jadi benda lain. tu yang payah Nye aku ni. well, biarlah Allah tentukan hidup aku, menuju ke keredaanNya. aku pun, jenis yang payah nak decide sesuatu. asal halal dan sentosa, aku on.

aku teringin la nak gi Kl before masuk u kan. ada sesiapa nak bawa aku ke? even it takes 9 hours, but, I am eager to go there. ada 2 sebab aku nak g Kl. hoho. bukan sebab nak berhibur k! but, ada lah :p


(majlis persaraan pengarah Tuan Khairy) sedihnya..huhu



Thursday, January 17, 2013

Masa merangkak..

Assalamualaikum..

dah lama aku tak ngupdate kan.. ada ke yang perasan aku tak wujud kat dashboard korang tu? Kalau perasan tu, tu barulah kawan aku tu hehe XD

Banyak benda sebenarnya nak cerita, tapi line connection kmpp tak kamcing ah ngan dak lappy aku.. line connection streamyx rumah je handsome.. so i can't even update everyday :( but it's okay. it doesn't matter for me >,<

Actually minggu depan satu lagi aku ada Ujian Pertengahan Semester 2. wow? Sounds happy butttttt, sooooo scary deep inside my heart. Aku entah lah. kalau not prepared well, so this is me, not a happy girl. i would bury my brain into the sand if I desperately take those papers without a perfect revision.

Aku sekarang ni? (bajet cam in case ada orang tanya kan muehehe)
sihat weh. Alhamdulillah. allowance aku cukup je dalam 250 hoho. MUET haritu pun alhamdulillah lulus dapat graduate je nanti. talking about muet, kmpp ada 2 orang band 6. Aiyoo. Siapa yang omputih celup tu? Of course Indian :) /adakah aku perlu berguru dengan mereka?/
 Dan sekarang kena fikir what course to take in furthering my studies. well maybe on pendidikan in chemistry course. Everyone do pray for me because I wanna be a chemistry lecturer one fine day, inshaAllah :)
So i must keep my work hard but smooth in motion. Aminn..

Hey,
I just wanna say, lets meet again within 2 weeks. tata uolls xo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...