The girl.

Thursday, December 26, 2013

My unusual thoughts -,-

Assalamualaikum ! J

Alhamdulillah Alhamdulillah. I gain my strength every time I went back home. Home was always been a place that we all will feel quite safe.

So three weeks of Modul 4 has just passed. Fuuuuw what can I say? Only Allah knows perangai aku, malas aku rajin aku. Modul 4 ni sebenarnya everything about blood and lymphatic mechanism. Anddd we met prof from Iraq, AP. Dr Uday many times in a week for his lectures, practical sessions, seminars and CLA! I’m so glad that his wonderful teaching could sometimes makes me feel so grateful than ever, so far he is one of the best of the best lecturers I’ve met ever since.

Next week we got 3 University Subject Examination 3 days in a row starting from Tuesday. Bless me :3 Anddd there left  1 month away from our first EOS. Benda ni la buat aku tak tenang tiap hari derr.






Celebrate birthday Sima in advance :)

Friday, December 6, 2013

Shemileeeeeeee.

Assalamualaikum and good evening every1 J
#np Lonely by McFly

Soooo long I’ve not updated any news. Alhamdulillah I am partially recovered from severe cough associated with white sputum. Alhamdulillah sangat-sangat. So since semalam dah habis Eom2, which is da 2nd exam here, so I’ve that a lil immune feeling towards the kejutan. That exam was just okay, nothing to be told, nothing to be frust or regret whatsoever, because past is past. Lesson learnt ok people? Tunggu jela that time korang jumpa mentor dan mintak result. Pasrah.

Fine hajorrr.

Firstly, Terengganu so far is okay and wonderful and amazing. Although the weather is quite disastrous sometimes with the intermittent rebut, frequent hujan lebat and a lil bit sunny to dry on our clothes, yet we still cannot feel bad bout what Allah has given to us J Don’t always feel that “alaaaaaaaaaaa hujan lagi? Haishhh dari semalam hujan kot” That is so wronggg concept. Instead, just be thankful to The Almighty for the healthy He has given to you, for the beautiful smile you have every day, for having a happy beautiful family, for still living and keep breathing…


So this Ahad masuk modul 4. A new module with a new notebook kot. Have to have the kind of bersedia habit starting from lusa! I believe that always be prepared will reward us something. So takdelah terkejar macam apentah tertinggal notes ke apeke kan. And I have no idea what Prof, Dr will teach us on this Hemopoietic & Lymphoreticular System Module. Though it is just 3 jam kredit, but still we have to pandang tinggi. Module 1 just 2 jam kredit, Modul 2 & 3 pulak dua-dua 5 jam kredit :O No wonderrr la agak hard siket.
So far dah undergone Anatomy, Physiology, Biochemistry, Pharmacology, Microbiology, Parasitology and Pathology :O Cepatnye masa berlalu. Aku taknak. Nak lambat-lambat. Nak nikmati waktu sekarang. Nak jadi remaja yang normal siket… Taknak jadi senior…

Xxxxxx

It is hard to keep positive for all those circumstances and hardship and friendship stuffs. So much things to consider, so many hearts to be taken care of, and a lots of sooooo things to be paid attention. I wish I can just ignore and wash away all those negative thoughts about my surrounding people… I am just too scared of knowing the habit sebenar of people after lama sangat berkawan. Scared. Too much. Afraid that I will hate them because of that…

Xxxxxxx


Aku suka tengok orang independent. That kind of people yang tak menyusahkan orang lain. Some kind of habit macam tak mengarah, mengatur hidup dan susunan kehidupan hidup aku. Sometimes, aku tak faham ape masalah orang yang suka mengacau hidup aku. I don’t understand. Bila aku tak menyusahkan orang, that means jangan menyusahkan aku. *pasang lagu Bengang*


Aaaaah. Why is Secret Garden korean drama ni best sangat? Dah nak masuk episode 6 tengok, tapi rasa macam sayang nak tengok those remaining 14. :( Because confirm rindu nak tengok lagi. :( #SeriousIllnesses-DramaAddicted. Byeeee readers ;)

Sunday, November 17, 2013

drug-resistance

Tarikh 18 kat halaman November calendar dah aku pangkah. 2 weeks lebih lagi ada exam EOM 2. Biasalah. Students and exams are like best best friend. Agree much.

Kalau kau sakit kan, tak rasa ke tu semua ujian dari Allah?

Allah bagi kau sakit tu untuk hilangkan dosa-dosa kecil kau sebelum ni. Alhamdulillah tak sia-sia aku batuk berterusan seminggu ni. Tak sakit pun kalau nak dibandingkan dengan sakit mak aku beranak 7 kali. Thanks mama L *sedih mode* Sedih gila bila pergi klinik kesihatan tadi 2 kali tutup. Aku ingatkan batuk ni kejap je dalam 3,4 hari…

Lepas ni kena praktikkan semua azam tahun baru aku. Sikit-sikit buat, aku taknak jadi lemah. Kuat sangat pun tak boleh juga. Cuma tak perlu disuruh-suruh, di command.


Salah satu azam aku juga, jangan pertaruh perasaan sayang terhadap seseorang sedalam-dalam lautan Antartika. Tak perlu J no such great love will benefit you except love for Allah, and others like parents, your future husband, families, very close friend..? Aku tak suka jaga feeling orang. Aku tak suka attachment yang leads to sadness. Mohon semua paham. Aku suka macam biasa. Aku biasa-biasa sahaja. 

Yang malas,
hajor

Friday, October 4, 2013

Battery lappy just 13% left....

Assalamualaikum  J J





Hello October :)
Blog apa khabar denganmu? Aku sepatutnya sedang membuat assignments tapi di dalam bilik line nya sangat semput. Kalau nak pi library Jumaat tutup. Then aku terpikir nak pegi online kejap dekat area library tu. Desperate sangat dah ni. Assignment Fiqh hantar by this Sunday, PBL presentation by tomorrow at 3pm. So Nampak tak kegunaan Wi-Fi tu sangat penting as a student?

Tadi ada event talk bersama kakak2 3rd year, kakak houseman ship 1st year and kakak2 medical officer. First time gua pegi event camni dekat U, venue at pantai lak tu. It is totally good actually though we have to sit under the sunshine. Nothing much to elaborate, just okay.


Just crossed in my mind these past few days, apabila kita rasa diri kita ni kurang, tengok lah surrounding people around us, ada yang lagi lah unfortunate sangat, kita dah cukup perfect complete anggota badan tahu? then bila kita tengok orang yang lebih atas dari kita, tak perlu nak dengki. Kalau dengki dengan orang lain, maknanya kita tak sabar dengan Allah. Buat apa kita nak dengki dengan apa yang Tuhan nak kasi kan? kalau dengkii ni, nanti Allah sekat rezeki kita. Note to myself too.


Kesimpulannya, kalau kita jealous dan teringinnnn sangat nak benda tu, kita tengok orang lain yang lagi kurang bernasib baik.
Macam kau nak beli satu benda ni sebab kau tengok ada satu model pakai padahal duit kau tak cukup.
Then kau ternampak ada orang miskin lagi la pakai baju koyak rabak je.
Kau takde duit, nak paksa orang lain belikan.....


Contoh.


Kita boleh bergerak, berfikir, beribadah. Cukup. Alhamdulillah.








See you soon home.. dearly missing you, xx


Friday, September 27, 2013

The 2nd week I'm here, breathing

Assalamualaikum, salam satu Malaysia



time ni kat Kampus Kota. merempat bawah kanopi


Haritu Aisyah Shakirah vlogger yang femes tu datang kampus bagi talk Bicara Siswi. Aku tahu tentang ni pada petangnya tahuuu? I'm busy girl la dengan orientasi nya :3 Seriously besttt....kind of person yang sporting, speaking terel, keeps humble-ing and bersemangat. Dia sebaya ngan aku so, rasa inspired tu lagi terkena sedas kat aku. Suka tengok dia berhujah, sangat sangat positive, labyuuuu. Ada dia jawab soalan dak dak ni pasal "pandangan our society towards us yang judge kita based on latar belakang not our ilmu" Maksudnya, kita bukan dak FKI tapi kita bagi nasihat kat seseorang yang from fakulti kontemporari Islam. So korang pun tau kan jawapannya, then Aisyah ni best la sebab dia ada pemikiran justice yang tinggi. Dia tak bias mahupun poyo.



Pasal jadual class, yupe, menjawab kepada soalan kakak ku "class kau semua kat kampus pantai or kampus utama?" yupe yupe class aku semua kat Kampus Kota. Cuma maybe class Talaqqi Al-Quran buat dekat Kampus Gong Badak. Only that la kot.


Ass-ignments dah ada 2. Bakal menjadi 3 jikalau Ahad ni Puan Teacher minta buat satu. Maigadddd yupe baru teringat teacher asked to do draft. So jadi 3 lah nya.

Pray for me ya peeps, x




Friday, September 20, 2013

Life as a medical student begins.

Assalamualaikum,


pancung kepala sat



Wassup guys? ;D Today aku nak berbicara pasal u aku pulak. Alhamdulillah aku dapat masuk Universiti Sultan Zainal Abidin. Ramai betul taktau u ni kat mana. Dekat Terengganu cik kakak abang saya. Tak sangka betul aku akan masuk u ni. Yela, dulu tak selalu dengar pun. Aku nak sangat masuk Ukm cos memang impian aku jak kecik but Allah has planned it better. He gives me this beautiful university with my dream course too : Program Ijazanah Sarjana Muda Perubatan & Pembedahan. Atau lebih pemes dengan nama MBBS. Bersyukur ke hadrat Ilahi sesangat, tinggal aku kena rajin belajar bebetul je, no more stalking, laziness, crushes (sikit2 okla kan) :p


Aku daftar ritu 17 September 2013. Lambat sebab aku pelajar kemasukan kedua. Takpe sama je tak terasa pelik pun semua sama pandai kan & it is better late than never an. Dah adat first time masuk u mestila ado orientasi. Senanye aku nak bagitau kitorang orientasi 2 hari jo muehehe.


Meh aku cerita sikit. Sekarang aku tinggal kat Kampus Utama ; Kampus Gong Badak. Bagi pelajar medic & sains healthy, tempat belajar (fakulti) diorang dekat Kampus Kota in Kuala Terengganu which is about 45min away from main campus. Dak dak medic year 1 buat sementara waktu tinggal kat kolej kediaman Kampus GB. Next month baru berpindah ke Kampus Kota. Sekarang kau boleh bayangkan tak yang kitorang kena berulang alik dari kolej sekarang ke our faculty? Every 7 in the morning and sesampai je kat fakulti dah kui 8am? Jadual biasa pukui 8 dah start belajo. Such a sacrifice this, beb, xx


Pastu hari ketiga aku kat sini iaitu 19 September 2013 pulak kan, kitorang dah start belajar. Eksaited mak sampai taktau nak pakai baju kurung kaler hape. Den pun sauk baju kurung pink raya guwa plus tudung baby pink. Zeriyesly it makes confidence higher. My personal tips on how to cope with first day yezza successful tahu sebab yela mesti rasa rendah diri gila baru daftar pastu macam terkebil tapi tak sokmo la.


Terus ada kuliah Introduction of Pharmacology which it is all about drugsssss.

The moment bila your lecturer explains and telling a story in fully English and have a very pekat slang India. My tongue was glued but it is okay. Tabah la aku :')
Cara study pun lebih kurang je ngan dedulu, photostat lecture notes, kumpul duit bagi kat ajk macam biasa. But textbook still wajib ada. bak kata Doc Pharmaco tu, "we need to read knowledge"
Textbook pun biasalah korang dengar kan harga tak murah macam buku text sekolah rendah. Terpaksa kuarkan duit demi ilmu tercinta sepanjang hayat ni.


Cerita pasal classmates, semua okay dan sempoi. Budak Kmpp ada 9 orang okeh. Bangga sat. Yang aku ingat aku, @sahiraaminah, Farhanin, Ng, Shanti, Pavi budak aras kmpp dulu, Shankri, Bazli, emm sorang lagi Chinese boy. Yang lain semua okay, semua layan aku seadanya, datang dari Pasum lah Palam lah Kmpk/Kmp/Km bagai. Chinese Indian ramai tahu? Total classmates 54 people. Semua pandai. Semua otak geliga. Harap aku pun tergolong suatu hari nanti. InsyaAllah.





Pasal kolej kediaman pula, aku tinggal kat Blok I, blok paling hujung -_-  Berkonsepkan rumah, dalam tu lengkap ada 5 bilik, 1 dapur, 1 balkoni, toilet dan 1 tempat sidai. Ada rasa macam syorga juga duduk dalam ni. Walaupun paling hujung, tapi duduk aras 1 ni sangat untung dengan wifi nya. Guna phone susah sikit nak dapat line, guna lappy juga untung dapat 4/5 bar sokmo. Nasib ah kau jang.


Pasal makanan pulak, murah je. Macam contoh tadi tengahari aku makan nasi putih + telur mata kuah tomato + 3 biji terung berlada hasilnya RM3. Quite reasonable and cheap. Bajet aku kalau makan 3 ke 4 hingget okaylah.


And aku dah jumpa semua kengkawan aku kat sini. Effa, Cikna. Faziham je belum lagi. Eksaited i'olls tau :>


Rasanya tu je kot. Aku taktau nak kongsi apa. Kalau nak tanya komen kat bawah ni je. Doakan aku senang belajar ye kengkawan. Sayang korang. Kalau sakit hati ngan aku boleh cakap face to face. Bye u'olls ;)

Monday, September 16, 2013

Nak chow dah esok

Assalamualaikum, hi :B


Bye belog. aku dah nak meningkat dewasa dah rasanya. Dah nak masuk U, tak main dah duduk ghumah relax tidur lewat bangun lewat. Ahhh zaman remaja dah nak habis, pandang ke hadapan la sekarang yo Ja.

goshhhh itew cuke cangat bantal lembu tu and selimut kambeng gurun tue! lembut ngat ngat :>

Preparation sediakan dokumen print out pengesahan semua bagai mengambil masa dua hari. Tu pun tercicir dua benda for pengesahan, what a careless gurl, but it's okay. Aku takda mood betul sebab terlupa dua benda alah ni tapi takpe ah go on je esok try mintak sign cop lecturer sana. Semua kalut kan tambah-tambah today cuti umum Malaysia nye beday. And beday Pqunk Mad too :>


Sekarang ni lah masanya aku takyah fikir semua little things. Dah masuk U, no need to stress over small things like assignment tak sempat siap ke, ada kelas ke, benda tu dah termaktub memang a part of student's life. Lagi satu, aku tak online sekerap yang aku selalu buat while having time at home. Pengorbanan memang sangat penting untuk mengecapi apa yang kau nak.


Saturday, September 7, 2013

relieved listening to the news but still.......



#np Swear It Again. Sounds jiwang kan but actually I'm enjoying the rhythm the most. It suits my soul >  
Earphone on. World off. Yep I'm always lost in my own world whenever I'm listening to songs/music. Sad songs would be so perfect medicine to heal me at this very time. I couldn't agree more with that. Hmm ok here goes my confession. Usually I am not an easy going person to befriend with. Finding a new friend always attacks me so many questions "will they accept your weird habit?" sigh. No one understands me at all. Dem these songs making me emotional now. I listen to Westlife, Backstreet Boys, Ronan Keating, Blue. So whaaat? Call me a boring person but I am still okay with that because this is me. Still treasuring my own self. I am all alone, that's it. &&& I love vintage pictures. Wish I could buy one polaroid camera on my own someday >


Sunday, September 1, 2013

the day.



19 sudah.
siapa sangka. dulu lepas keluar dari rahim mak guwa, berat guwa 3.5kg. kecil padat dan mampat guwa dulu ni. sekarang dah besar, lain pula ceritanya. berat sudah meningkat, badan nak tough je. pastu sekang pantang nampak laki muka macam channing tatum ke, chris pine ke, leonardo dicaprio kan, terus nak buat crush. tapi kalo asyik dok cakap pasal crush 24/7 pun haram boring orang dengar weh. tahun ni last aku celebrate birthday pangkal 1 kat depan. masa berlalu dengan kejap. nikmat yang Allah bagi kena sentiasa syukur dan tahu. kalau tidak kau akan membuang masa selalu yang kau mahu.

Aku malas bercerita pasal diri aku. aku celebrate makan-makan malam kat luar, kedai area tesco kb megah topi sungai kelantan tu. dapatlah bernapeh angin kb sat. oh tarikh 1.9 tahun ni handsome sangat apehal? hari tu kemain busy sumorang sebab first day daftar for degree 13/14. aihhh. ramai gak wish aku yang cantek pemalu ni. kemain korang an tengah pack pack baju pun ada yang dah setting/reminder phone wish aku through wasep/wechat/instagwem/messages/pesbuk sengal dan laman web sesawang peberet memudi sekang, twiter. thanks alot. Ada yang bagi hadiah gambo-gambo hihihik. Yang paling osem ada yang call aku fresh dari airport lcct hahaha gayat. aku malas nak balas sesatu wish penat jari aku.

yang dok bertanya pasal perkembangan aku pun, aku kembang kempis gak nak terharu ke nak rimas ngan korang. ada certain people je aku tak rimas bila korang dok tanya 'bila masuk u?' 'dah dapat call belum?' 'ape cite?' maaaaaaaaaaaak ai. korang tau tak kalau samsung tu berbunyi messages ke call ke aku eksaited kemain berlari nak dapatkan fon sekang ni sebab nervous? nanti aku gitau gak lah bila aku dah masuk. sekurang-kurangnya bagilah masa sebulan baru tanya khabar aku. aku tensen ah sume dok caring. at least faham dan bagi aku masa nak gitau korang lambat laun. lek ah. kalau aku tak masuk u sekalipun, korang takkan rasa sakit nya. aku yang rasa. hahahaha.

kawan-kawan yang aku buat 8pax semua aku call. 7 hari free call & messages wa kata lu. aku keep asking camna orientasi kau? tidur pukul berapa? sempat makan tak? roommate negeri mana? ceh aku pulak nanye diorang lelebih padahal semua dok rushing nak gi taklimat. haaai. skip jolah taklimat tuu, pergi lah mandi sebab bukan kau tak sempat mandi ke tadi? hahaha. aku macam agak kesian lah dengan korang nye orientasi yang ala-ala boring tu. yang happy sakan tu lain cerita. yelah kita kan dah 19. ada ke buat kita cam bebudak pergi dewan cecepat. kamonlah entah-entah students tu ada yang dah kahwin kot hahaha nak jadi mak mak pun kena rushing. fasi ni gelabah lah. kekal tenang cukup. tapi aku teringin nak gi orientasi cam korang..........korang doakan aku ye. tayang kowang tangat tangat xx


facebook aku nak letak semua wish sebab banyak yang aku suka tapi haha korang stalk seniri la//







Sunday, August 25, 2013

Ini entry tanpa backspace


/aku akan tulis apa saja yang terlintas dalam palotak ku sekang maklumlah penat nak tulis satu2 dalam diary/


beb sunyi sangat malam ni emm okay tak pun senanye sebab ada bunyi cengkerik dan kipas. aku pakai je erpon tapi satu lagu mp3 pun tak pasang cos Im so fucking eh tercarut freaking senanye nak tulis lazy damn bored. ah biarlah aku tahu readers aku semua dah besar-besar takde nak bisng sangat pun. weh nampaknya takdelangsung point saytu apa dalam perenggan pertame ni nampak sangat lifeless nye wey.


tadi guwa satu hari takbuat ape pun hmm nak kuar takde mane nak pegi kereta pun maleh nak bawak kahkah padahal takut tah kebende lah manual jugakkk kau belaja ritu! tadi guwa bangun tidur petang kojap pastu bangun je pegi tengok tv jap adik aku ade beli pisang goreng macam whaaat aku baru je ngidam ritu pastu dah ade depan mate so then aku amnbik lajulaju. biarlah ada satu je pun pueh hati aku dapat makan. haritu aku tertidur petang gak bangun-bangun je adik kecik aku kojut sobab nak suh aku bukak burger yang sam beli tuk aku tuk share dengan die. kahkahkah. 


pendek cerite guwa macam takde moodda sanggat nak keluar memana ah bukan ade tempat best pun balik-balik tempat yang same je ahhh haha aku siyes weh tulis benda ni dalam belog??? ahhh biarlah sobab ni first and maybe last aku tulis setiap ayat dalam palotak aku sekang kalaut ak mana dapat weh kau baca penulisan aku camni dalam diary pun tak do hokey.


aku suka ar baca belog aishahnoh ececeh nak promote kau jap emm yela sebab ayat kau sempoi hm hmmm guwa suka dah ah kau sengal. kekadang terinspirasi kojap . satus eh status aku sekang ialah aku tak masuk daftar pun ukm nanti so kau buatbuat cam aku t ak pernah dapat la u tu haha baru janji kau kita paan nak makan nasi lemak topi tasik terkabur camtu je hokeh. haah aku tak masuk ukm okay .pasal entry kau before this ni aaa yang latest ni aku pun agree pasal iri hati tu. haha but in positive way okay.


okay dah la melalut sangat ni mak ai pantas gile kalau type tanpa backspace hokey byeee.



Saturday, August 24, 2013

fried banana

I was called to type an entry today like it's a day off to me. Pfft. Yep it's freaking hot Saturday here. I have been wondering when is the right time to get my pisang goreng time again like the old times. Ahhh I love pisang goreng like asdfghjkl yknow. So guisssssseee. There is about 9-10 days to go ryte? Have you done your preparation yet? As for me, mmm I dunno what else to do but guarding my home 24-7 kottt. At this moment I honestly feel so creepy inside and outside though counting days to either have the great day of my life or worst. Foinnnnne.

Um. Ok lately Ive always been wasting my time by doing ridiculous, worthless, stupid work though I know many people out there are really rushing with their some sorts of last-minute preparation. Not that I like to listen to the music more often, watching hundreds of movies to train my listening skill. But until few days before, I have been reading a novel owned by my sister. This not-very-thick novel contains lots of quotes well no wonder it's like some kind of inspirational book. So who is feeling less motivated day by day why not I promote this to you & miraculously you'll get thrilled after reading this but it's for those who gets easily motivated through words only are recommended. I'm saying like this because haha I have this one close friend in my high school who easily don't get motivated during pep talk by our cikgu kaunselor or whoever comes to give advise. It's freaking funny actually.





Koranggg. doakan aku yeeee :'>

Saturday, July 13, 2013

x







Oh Allah. I don't know where am I belong to. I hope I can decide this in the seconds of matter but I knew I can't do it without your petunjuk, Im totally not strong for this. Actually, where in the world am I supposed to be? What in the earth really is my profession? Yeah, probably the thing that you hate the most is the thing you should love. I believe, everything has its solution as Allah has planned best. 


It's 4th Ramadhan today, don't forget your puasa nawaitu.
X

Monday, July 8, 2013

bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam :-)







Assalamualaikum
Bestnya aku rasa tahun ni berpuasa di rumah since dah 6 tahun tak puasa awal hingga akhir di rumah due to dulu aku sekolah asrama + matrik that's why la :-) So dah berpeluang ni, silalah hargai! Aaaaand entry kali ni ada pengalaman aku plus to-do-list Ramadan aku ;)


R.A.M.A.D.A.N BULAN IBADAH
So nak masuk ramadan ni (lagi beberapa jam je lagi) kenalah target apa nak buat even tak tahu menjadi ke tak yang penting niat kena ada.1st sekali aku nak berterawih. Penuh insyaAllah. Teringat terawih kat matrik dulu ada jugak aku tak pergi. Rugi sangat baru aku sedar sekarang. Terawih kan amalan sunat? Amalan wajib disertai amalan sunat insyaAllah ganjaran dia berlipat kali ganda tau ;)


Lagipun, kita bukan tau pun ajal kita bila. So aku rasa amalan baik aku tak cukup lagi ni. Baru ringan sesangat kalau nak ditimbangkan.


Masuk Ramadan jugak, kena tinggalkan amalan buruk, keji mahupun tak berpaedah seperti melayari internet selama berjam-jam, berpesbuk yang tidak mendatangkan paedah, termenung, mendengar lagu yang melalaikan, mengata orang itu ini di laman sosial, mengomen makanan & minuman yang tidak seberapa serta membaca bahan tak berguna instead of bacaan al-Quran. 


Lagi satu, bolehlah kita berebut pahala dengan mengkhatamkan al-Quran sekali atau lebih bagus lagi lebih than that. InsyaAllah siapa yang mahu pasti akan dapat. Setiap kali before or lepas solat fardhu bolehlah amalkan 2,3,4 pages kan. :-)



lawak gila ayat senior guwa ni bahahah



Muhasabah diri lah. Kalau tak dapat makan sodap tuk iftar nanti, pikirlah balik yang orang kat Palestin nun laaaaagi sedih ada apa je juadah berbuka diorang. hargailah apa yang ada di depan mata jangan disia-siakan. Aku tahu, time iftar mesti setiap masjid at least buat makan iftar percuma. Time tu paling seronok kalau pergi sebab depan rumah nenek aku bebetul keluar pagar terus ada Masjid ekekeke. Time tu bukan setakat dapat makan free je, bolehlah korang kenal-kenal saudara seIslam kita tu kan.   


Ok countdown :-) 
Xx

Saturday, July 6, 2013

#throwback first time trip with my practicummates k5p5 2012/2013




Disebabkan this story is quite late & I may have difficulties in elaborating, so aku rasa takpe kan tak banyak cakap dalam entry ni. Yela minda aku dah tak berapa ingat the exact thing and time we do some activities so, lets the pictures talk too okay? ;)

So seawal 8.30 pagi kitorang gerak naik van.
Dari highway Sg. Dua dah nampak Kmpp. Yang tu bangunan blok A1.
#girlshostel





































XxxX

Wednesday, July 3, 2013

Ramadan al-Mubarak!

Bestnya dah habis June! ^^

Absolutely, June has nothing impressive happened. 
Just we all receive our PNGS, PNGK result.
Does it count as impressive thing? Nvm.

Basically, my family did some preparation for Eidul Fitri
like searching for baju raya.
Never felt boring to explore mall, kedai, online shop. Haha.
Rambang mata kan.
#ConfessionOfTheShopaholic #LifeOfBeingATeenager #ChanningTatum 
EH.

And menunggu kedatangan cik abe posmen
yang tidak datang-datang lagi. Haish.

Oh ya. Kengkawan rapat.
Aku dah beli sim Maxis baru.
Last aku pakai Maxis time kek Nismilan dulu.
Untuk lebih murah cas berhubung, nanti aku bagi ;)


Say welcome to July!!
*puk pak pak pak pak*


Mulakan July dengan marathon Harry Potter.
Engkorang percaye tak aku tak layan HP dulu.
Sekadar yang first movie tu baru tengok sekali je?
Nah. Ambik kau.
Bila tengok 1-6 rasa gian ketagih nak tengok semua.
Hah hah hah

Btw, I have mixed feeling for facing next days.
Fear of something that will be revealed.
I can't remove this uneasy feeling though.

B.U.T
Just keep calm and pray.
memang dah terlambat nak mengharap,
tapi berdoa just agar reda dengan keputusan tu nanti
and tabah untuk semuanya.
just alert untuk me myself :-)

Tengok. Fake betul letak smiley.

#PrayForUsBatch1994 <3


Tuesday, June 18, 2013

Island.

M missing on purpose.


I don't have many stories to share with ya all. Lately I have bin sooo lazy to update. Since my blog might be boring to ya and also to me so making it private makes me feel so fine..!

Just on date 13th June, my family did went to Redang Island which are 99% officially on my mom's effort. That 3 days 2 night vacation really brings so much memories to me. Gotta tell ya a lot but my mind refusing to. Told ya, kalau tak buat aktiviti holiday camni pun its okay as long as you appreciate your beloved 1 before late. M very love to be there. Maybe shud think further for next islands visit (Pangkor / Perhentian) perhaps. 

Seems like I don't appreciate my days during matric in Penang I.S.L.A.N.D? Nopeee. Really like it too! :)
So here comes the pictures.
X






































Friday, May 31, 2013

Interview Medic UKM 2013

Assalamualaikum

Aku sesi pukul 10. Pagi tu dah ada dah pun sesi pukul 8pagi. Aku nak salute lah, sistem pendaftaran and interview UKM sistematik tau. Siap ada no giliran, sangat fair dan tidak kelam kabut. Aku dapat round pertama, orang ketiga iaitu C1. Tak lama pun nak tunggu turn. By the way, sesi aku berapa kerat entah. Rasa ada dalam 100. Tak ramai pun actually. tengok gambar kat bawah ni. Kat tempat yang luas, diorang buat interview main dalam bilik macam ni pulak. hoho.


Soalan dia :- 

Tell me about yourself?
What will you do, if you fail examination papers?
Why you wanna be a doctor?
Penglibatan & pencapaian terbesar yang pernah awak dapat?
What good qualities a doctor should have?
How you deal with the death of your patients that is because of your mistakes?
Your hobby?

Soalan dia less, but expect kita untuk jawab dengan confident. Ahaa. So, just bertawakkal sudah. Aku pun malas nak bercerita lebih sok sek sok sek, so untuk release stress, petang tu aku and Fida gerak KLFC, which is 15 minutes distance far from her house. Kat sana, seriously no food court?! Entahlah maybe nak buat later. Sana biasa lah, macam TS gitu-gitu je. Kitorang makan benda alah ni sebab ghindu kat Penang!! Haha! Nice confession hajar~



Bye! :)

Wednesday, May 22, 2013

Ujian Aptitud 2013 (Bagi Menapis Kemasukan Medic UKM)

Assalamualaikum



Ujian Aptitud itu ialah suatu ujian to determine minat korang dalam menentukan kerjaya yang korang suit with. Ia didatangkan dalam bentuk helaian kertas OMR yg dijadikan buku yang mengandungi 300 soalan dan disisipkan 3 kategori ke dalamnya tak silap saya iaitu minat , pekerjaan , hobi . Err sorry kalau salah . Ada juga sejenis soalan yang berbentuk scale yang menyuruh korang menandakan scale antara 0 hingga 10. Dikatakan Ujian Aptitud first dilaksanakan kepada student sesi 2013 bagi lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma . Ia juga dibuat untuk menapis pelajar ke kemasukan interview .

Contoh soalan hobi / minat : Suka memasang rak .
Lagi : Membuat laporan dengan teliti .
Lagi : Suka bersosial dengan kengkawan .
Contoh soalan pekerjaan yg korang suka : Ahli bioteknologi
baru empat... tak ingat...



Sekian sahaja laporan kali ini , saya dari TV9 , salam hormat !

Saturday, May 11, 2013

Interview Medic USM 2013

Assalamualaikum and good eveningggg :-)

Harini aku nak cerita pasal interview medic USM, and maybe pengalaman aku ni akan sedikit sebanyak buat juniors aku tahu dan bersedia untuk korang nye becoming interview yeaa. SO before ingatan aku beransur-ansur hilang, moleklah aku cerita sekarang hekhek.

Sebenarnya, memang atas paper tulis 8.30 pagi interview, but hopefully korang dapat sampai awal sebab ramai sangat. Bila dah ramai, turn korang pun jadi lambat, so korang nye 'penungguan' akan ter cumulated compared dengan orang yg beratur daftar depan-depan korang tu. hihi macam aku, sampai 735 pagi tapi habis interview 1.00 tengah hari :') *campak minyak wangi*

During my interview session, there are 2 ahli panels which are Doctors Satriyah and the other 1 i don't remember.

Straight to interview lah. Basically, importantly, korang kena ada ilmu pasal :-


  • Background USM
  • 1st and 2nd year of medical student study apa
  • Basic knowledge time previous lesson during matric/asasi kena dalam kepala
  • Differences between UM and USM (like how much the practical years ; do elaborate wisely babe)
  • Term-term yang berkaitan seperti houseman, oncall
  • APEX status
  • Why USM is famous?
  • Prinsip-prinsip dalam USM bagai-bagai
  • How many campus of USM are there?
*Be sure to 'power' part fakta, sebab mana tahu korang dapat soalan yang unexpectedly kan :>





So, Imma gonna tell you dear gegirl and boboy sekalian all the questions that were given to me :)

  • Firstly, 'tell me about yourself' (this is a WAJIB question ; do quick revision & google the sample answer)
  • Why USM? (here, seriously you need to be creative)
  • Why medicine? Who inspired you? *duuuuh
  • Apakah kelebihan awak yang membuatkan kami nak pilih awak? hiii goreng sajalahhh
  • Kami ada collaboration dengan U di India. Kalau kami pihak USM hantar kamu ke India, kamu sanggup tak?
  • Apakah preparation awak sebagai seorang yang bakal menjadi pelajar medic?
  • Ditakdirkan kamu takpat medic USM, apa kamu nak buat?
  • Apa dia 1st and 2nd year punya pelajaran?
  • What is your challenges as female medical student when finding a job? Do you think it is easy for you to get a job? If difficult, what will you do? Haaaaa. Ambik kauuu.
  • What is infectious diseases? Give an example.

SO this is the like problem solving question at the end of interview. Miraculously, it is the same like the one I've been surfing on internet in the night before the interview! But yeah, if you couldn't speak in English as asked and do not express your opinion brilliantly, still you cannot go with it. But!! Always be positive!! I am sure my juniors can do better than me :-)


You have group discussion and always do discussion. One day, you found out
that one of your groupmate is romantically in love with one of the member of
another group. They planned to get married at the end year-of break. The
couple came to you and asked your opinion.

The question is, what advice will you give them?
My another close friend got question like this :-

Suatu malam, kamu tengah ber relax relax, and then terdengar suara pekikan/
lolongan/raungan neighbour sebelah. Apakah tindakan kamu?

Hahah. Cuak tak? Cuak kan? Relax. Korang handal punya. Takleh gelabah dan poyo lah kan. nanti nampak macam kerek bagai. Yang penting, ayat korang semua tu mesti on track and tak leh out of the topic : being a medical student. Nak hilangkan nervous tu, selawat banyak2. Takpun borak ngan stranger sebelah. Eh? hihi. SO that's all. Hopefully this will help you a lot. Good luck! Keep smiling k!


Tuesday, May 7, 2013

I am the Ex-Penang Matriculation 2012/2013 Student :-)

Assalamualaikum, & good morning readers!

Aku tak pernah terpikir akan tinggal kat Penang semula, tapi ternyata takdir aku untuk jadi budak KMPP sangat kuat. But now, it has disappeared again, never mind :')

Batch sesi 2012/2013 haritu telah memulakan PSPM 2 pada 22 April 2013 - 30 April 2013. bagi budak Modul 3 macam aku, habis awal, 29 April 2013 dah merdeka, dah boleh merayap sampai pukul 12 tengah malam say good bye kat semua kawan kat bilik diorang. Buat lawatan sambil beramal, haha. At the same time, terlihat muka stress kat budak yang tak ambil Paper Fizik and Akaun lagi. Gua dan roommates pun jalan lelaju kang diorang tak best pulak nak study haha.

I have no comment about those papers, yang penting guwa tawakal dan redha, pasghah dengan ketentuan Ilahi. Sebenarnya ini entry lapuk then baru nak publish -__-    :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...