The girl.

Friday, May 31, 2013

Interview Medic UKM 2013

Assalamualaikum

Aku sesi pukul 10. Pagi tu dah ada dah pun sesi pukul 8pagi. Aku nak salute lah, sistem pendaftaran and interview UKM sistematik tau. Siap ada no giliran, sangat fair dan tidak kelam kabut. Aku dapat round pertama, orang ketiga iaitu C1. Tak lama pun nak tunggu turn. By the way, sesi aku berapa kerat entah. Rasa ada dalam 100. Tak ramai pun actually. tengok gambar kat bawah ni. Kat tempat yang luas, diorang buat interview main dalam bilik macam ni pulak. hoho.


Soalan dia :- 

Tell me about yourself?
What will you do, if you fail examination papers?
Why you wanna be a doctor?
Penglibatan & pencapaian terbesar yang pernah awak dapat?
What good qualities a doctor should have?
How you deal with the death of your patients that is because of your mistakes?
Your hobby?

Soalan dia less, but expect kita untuk jawab dengan confident. Ahaa. So, just bertawakkal sudah. Aku pun malas nak bercerita lebih sok sek sok sek, so untuk release stress, petang tu aku and Fida gerak KLFC, which is 15 minutes distance far from her house. Kat sana, seriously no food court?! Entahlah maybe nak buat later. Sana biasa lah, macam TS gitu-gitu je. Kitorang makan benda alah ni sebab ghindu kat Penang!! Haha! Nice confession hajar~



Bye! :)

Wednesday, May 22, 2013

Ujian Aptitud 2013 (Bagi Menapis Kemasukan Medic UKM)

Assalamualaikum



Ujian Aptitud itu ialah suatu ujian to determine minat korang dalam menentukan kerjaya yang korang suit with. Ia didatangkan dalam bentuk helaian kertas OMR yg dijadikan buku yang mengandungi 300 soalan dan disisipkan 3 kategori ke dalamnya tak silap saya iaitu minat , pekerjaan , hobi . Err sorry kalau salah . Ada juga sejenis soalan yang berbentuk scale yang menyuruh korang menandakan scale antara 0 hingga 10. Dikatakan Ujian Aptitud first dilaksanakan kepada student sesi 2013 bagi lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma . Ia juga dibuat untuk menapis pelajar ke kemasukan interview .

Contoh soalan hobi / minat : Suka memasang rak .
Lagi : Membuat laporan dengan teliti .
Lagi : Suka bersosial dengan kengkawan .
Contoh soalan pekerjaan yg korang suka : Ahli bioteknologi
baru empat... tak ingat...



Sekian sahaja laporan kali ini , saya dari TV9 , salam hormat !

Saturday, May 11, 2013

Interview Medic USM 2013

Assalamualaikum and good eveningggg :-)

Harini aku nak cerita pasal interview medic USM, and maybe pengalaman aku ni akan sedikit sebanyak buat juniors aku tahu dan bersedia untuk korang nye becoming interview yeaa. SO before ingatan aku beransur-ansur hilang, moleklah aku cerita sekarang hekhek.

Sebenarnya, memang atas paper tulis 8.30 pagi interview, but hopefully korang dapat sampai awal sebab ramai sangat. Bila dah ramai, turn korang pun jadi lambat, so korang nye 'penungguan' akan ter cumulated compared dengan orang yg beratur daftar depan-depan korang tu. hihi macam aku, sampai 735 pagi tapi habis interview 1.00 tengah hari :') *campak minyak wangi*

During my interview session, there are 2 ahli panels which are Doctors Satriyah and the other 1 i don't remember.

Straight to interview lah. Basically, importantly, korang kena ada ilmu pasal :-


  • Background USM
  • 1st and 2nd year of medical student study apa
  • Basic knowledge time previous lesson during matric/asasi kena dalam kepala
  • Differences between UM and USM (like how much the practical years ; do elaborate wisely babe)
  • Term-term yang berkaitan seperti houseman, oncall
  • APEX status
  • Why USM is famous?
  • Prinsip-prinsip dalam USM bagai-bagai
  • How many campus of USM are there?
*Be sure to 'power' part fakta, sebab mana tahu korang dapat soalan yang unexpectedly kan :>





So, Imma gonna tell you dear gegirl and boboy sekalian all the questions that were given to me :)

  • Firstly, 'tell me about yourself' (this is a WAJIB question ; do quick revision & google the sample answer)
  • Why USM? (here, seriously you need to be creative)
  • Why medicine? Who inspired you? *duuuuh
  • Apakah kelebihan awak yang membuatkan kami nak pilih awak? hiii goreng sajalahhh
  • Kami ada collaboration dengan U di India. Kalau kami pihak USM hantar kamu ke India, kamu sanggup tak?
  • Apakah preparation awak sebagai seorang yang bakal menjadi pelajar medic?
  • Ditakdirkan kamu takpat medic USM, apa kamu nak buat?
  • Apa dia 1st and 2nd year punya pelajaran?
  • What is your challenges as female medical student when finding a job? Do you think it is easy for you to get a job? If difficult, what will you do? Haaaaa. Ambik kauuu.
  • What is infectious diseases? Give an example.

SO this is the like problem solving question at the end of interview. Miraculously, it is the same like the one I've been surfing on internet in the night before the interview! But yeah, if you couldn't speak in English as asked and do not express your opinion brilliantly, still you cannot go with it. But!! Always be positive!! I am sure my juniors can do better than me :-)


You have group discussion and always do discussion. One day, you found out
that one of your groupmate is romantically in love with one of the member of
another group. They planned to get married at the end year-of break. The
couple came to you and asked your opinion.

The question is, what advice will you give them?
My another close friend got question like this :-

Suatu malam, kamu tengah ber relax relax, and then terdengar suara pekikan/
lolongan/raungan neighbour sebelah. Apakah tindakan kamu?

Hahah. Cuak tak? Cuak kan? Relax. Korang handal punya. Takleh gelabah dan poyo lah kan. nanti nampak macam kerek bagai. Yang penting, ayat korang semua tu mesti on track and tak leh out of the topic : being a medical student. Nak hilangkan nervous tu, selawat banyak2. Takpun borak ngan stranger sebelah. Eh? hihi. SO that's all. Hopefully this will help you a lot. Good luck! Keep smiling k!


Tuesday, May 7, 2013

I am the Ex-Penang Matriculation 2012/2013 Student :-)

Assalamualaikum, & good morning readers!

Aku tak pernah terpikir akan tinggal kat Penang semula, tapi ternyata takdir aku untuk jadi budak KMPP sangat kuat. But now, it has disappeared again, never mind :')

Batch sesi 2012/2013 haritu telah memulakan PSPM 2 pada 22 April 2013 - 30 April 2013. bagi budak Modul 3 macam aku, habis awal, 29 April 2013 dah merdeka, dah boleh merayap sampai pukul 12 tengah malam say good bye kat semua kawan kat bilik diorang. Buat lawatan sambil beramal, haha. At the same time, terlihat muka stress kat budak yang tak ambil Paper Fizik and Akaun lagi. Gua dan roommates pun jalan lelaju kang diorang tak best pulak nak study haha.

I have no comment about those papers, yang penting guwa tawakal dan redha, pasghah dengan ketentuan Ilahi. Sebenarnya ini entry lapuk then baru nak publish -__-    :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...