The girl.

Sunday, November 5, 2017

"Wishes You Guys All The Best" - A Well Known Surgeon, 2017

Hi salam semua! πŸ’‹

Dah lama tak menaip kat blog ni. Asal nak menaip je internet hostel buat problem. Yelah sekarang kan musim tengkujuh, so theory i maybe line disturbed jugak. So its okay! Kebetulan pulak kan baru habis 1st posting for Final Year ni, rasa cam kena buat summary and reflection of the posting seperti posting2 yang sebelum nya. Hehe

Pada Surgery posting III ini, kami di ajar oleh 3 university lecturer + few HSNZ specialists/surgeon + few inviting lecturers from UIA. MashaAllah Alhamdulillah for the opportunity that we were given, I couldn't ask for more.


πŸ‘»πŸ‘»
*******
Aku rasa aku ade 1 reflection nak diceritakan berdasarkan pengalaman 8 minggu masuk Surgery posting. Kejap, sebelum aku cerita lebih, nak bagitahu dulu yang Surgery posting ni mostly melibatkan patients yang perlukan operation lah involving the internal and external organs. Tak kisah pesakit tu dapat radang ke, uluran (hernia), penyakit saluran darah (vascular), batu karang, thyroid, kanser, etc etc, semua ditempatkan di wad ini.

Aku nak bagi contoh situasi. Aku ambil appendix lah paling mudah. Seorang remaja lelaki berusia 14 tahun dapat sakit perut tiba-tiba di bahagan tengah perut dan merebak ke belah kanan perut, muntah kira-kira dalam 2 kali, loya, demam, kemungkinan yang besar ialah Acute Appendicitis.  😍

Ataupun contoh lain, terdapat pesakit yang kalau-kalau korang pernah dengar atau nampak, mereka punya mata atau seluruh anggota badan kelihatan berwarna kuning. Istilah dalam perubatannya ialah Jaundice. Masalah ini datangnya dari hati. Hati yang dimaksudkan di sini ialah hati (liver) ya bukan jantung (heart) πŸ’•. Different tu.

Okay contoh yang lain, quite common dan penting bagi kalangan wanita. Seorang wanita berusia dalam 20 an mengadu terdapat ketulan benjol di bahagian payu dara, kami bahagian perubatan akan interpret sebagai breast lump, kebiasaannya pesakit akan mendapatkan nasihat di klinik berdekatan di rumah mereka dan jikalau perlu membuat siasatan/rawatan yang lebih lanjut, mereka akan diberi surat referral oleh GP ke klinik pakar di hospital.


πŸ’­πŸ’­
**********
Di sini saya nak ceritakan sedikit, terdapat sebilangan pesakit yang rasakan sesuatu yang tak kena pada dirinya, tapi membuat keputusan untuk tidak pergi ke klinik terus, hanya pergi 'berubat kampung' sahaja. Tahukah anda? Dengan membuat tindakan hanya pergi 'berubat kampung' hanya akan memburukkan keadaan malah melambatkan proses men'diagnos' penyakit anda. Sebagai contoh, jikalau anda ada perasan sakit/ketulan/badan lemah berterusan, cepat-cepat ke hospital berdekatan untuk pemeriksaan lanjut. Dr akan membuat pemeriksaan penuh dan menganalisis jiakalau anda betul-betul ada penyakit. 

Aku ingin bagi tips. Untuk mengelakkan risiko sebahagian jenis penyakit, kita haruslah no 1, jaga PEMAKANAN anda okay. No cholesterol excess, take high fibre diet, take accordingly for everything. Takyah makan macam takde hari esok. Kawal nafsu makan anda. Selebihnya tips boleh refer ke pakar diet pemakanan. Tahu tak kalau cholesterol lebih dalam badan kita akan menyebabkan saluran darah tersumbat. Boleh okay kenapa tak boleh? Cholesterol tu kalau tersumbat di saluran darah di kaki, akan menyebabkan kaki jadi kurang aliran darah, jika tidak diperiksa awal, worst case scenario kaki anda kan dipotong :( So jagalah pemakanan okay.

Okay next, EXERCISE. πŸ‘ΎπŸ‘Ύ Kenapa nak kena exercise? Supaya buang lemak-lemak degil dan BMI anda berada dalam aras selamat. Wajib elakkan obesity. Tahu kan kalau obesity, dapat bawa kepada macam-macam penyakit? Jadi, beringat ye. Buat exercise kat bilik pun boleh janji ada, ok? ✌

No smoking, no high risk behavior etc etc. 
Jaga diri korang.


πŸ’™πŸ’œ



Bercakap pasal exam haritu. Basically theory exam is quite okay lah. Kita mampu berserah sahaja. Osce pun sama. Aku nak cerita pasal Pakcik Long Case and Makcik Short Case jea. 

Long case aku dapat pakcik (electively admitted for exam) presented with left anterior neck swelling for the past 6 years duration. Through out the history taking is quite okay but I feel a bit sorry towards that pakcik bcs I seriously repeated asking the same questions just bcs I dun want miss any important points. Its true bcs during discussion part with examiner, I kinda felt clumsy if I did miss asking questions or miss any findings. 

And as for the short case pulak dapat case of transverse colostomy with no surgical scar. Diagnosis is Intestinal Obstruction Secondary To Left Sided Carcinoma. I wish you cepat sembuh makcik. InshaALlah πŸ’—


Here's the collection of memories with 'em fav SURGEONS  =) xo



Prof A, colorectal surgeon from UIA

Prof Nasser, UIA

Dato' Prof Dr Z, our VC, a neurosurgeon

Miss H, Hsnz surgeon

Mr H, a consultant ✌

Mr S πŸ˜†πŸ˜Ž

Mr N, neurosurgeon

Prof H, our lecturer πŸ’œπŸ’“

Last, after interactive osce finished. πŸ˜‡πŸ˜πŸ˜˜
After Long and Short Case finished . Happy faces πŸ‘€πŸ‘€❤
faces of group B students


Ps:/ Pray for me ya, aku ada 5 posting lagi na dihabiskan sebelum grad inshaALlah. Doakan. Semoga kebaikan kamu akan dilantunkan semula kepada kamu. πŸ‘
Ps:// Currently tengah Obs & Gyn posting. Tengok mak mak dan para wanita macam saya ❤
Ps:/// My study is my first priority πŸ’Ÿ


Lots of πŸ’š
By Hajar Kubi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...