The girl.

Friday, April 29, 2016

End of surgical posting :)




Alhamdulilah

It has been 6 weeks since I first begin this posting. Untuk permulaan Week 1 tu memang aku tak boleh nak fokus langsung ke dia sebab kan ada ccc presentation. Yang pada Week 2 tu pun tak berapa nak all out jugak sebab energy aku terlebih kepada Family Day Medisza haha. Basically aku start serious untuk this posting semasa Week 4 :p

Classes: lectures/seminars/cbds/tutorials
Majority of the classes are with hosp specialists which I loveee it sooo much. Semua baik hati sebab bersabar mengajar kitorang dari simplest things to quite difficult one. So much respect to all great surgeons out there!

Everyday timetable?
Schedule pada setiap hari ialah lebih kurang sama sahaja. Setiap pagi ialah waktu ward work/clinic/OT session. Manakala pada sebelah petang pula kami akan ada cbd/seminar/tutorial/lectures/bedside teaching at wards. Each students will take turn to present cases. Kadang-kadang mungkin kau akan ada class pada waktu malam so, enjoy it! :-*

Pada Week 6 hari Rabu dan Khamis ialah hari exam.
Day 1 terdapat long case & interactive osce exam. Yes, semua long cases yang kami dapat ialah semua nya yang common di ward so please rajin clerk patient okay. Untuk interactive osce pula you must practice all the common procedures/examinations. Sebab, sometimes examiner would act like he/she is the patient so, be good and flexible tau. Just be relax sebab kadang-kadang kalau jadi nervous macam aku ni mesti tertinggal la 1,2,3 steps >.<
Day 2 pula ialah theory exam day. Dari mtf, oba dan pbq. Kemudian petang pula disambung dengan theory osce. InshaAllah you will be good. Just tanamkan semangat dalam diri you. Minta doa ibu bapa, dan minta support rakan-rakan rapat.




Take home message:
Dont skip ward work/clinic/OT cause you will regret it later.
Don't do last minute study cause you will suffer it like hell
Put your own effort when doing presentation slides. Do study it thoroughly and make sure you have everything inside your mind before presenting to your colleagues. InshaAllah you would done great. You would remember it till the rest of your life.


Ps://please pray so that i'd pass! Thank you <3
Lots of love xoxo kubi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...