The girl.

Sunday, September 21, 2014

Tahun Kedua dan Majlis Pecah Tanah Hospital UniSZA

Though it has already been 2 weeks of studying in second year, but still can't face the fact that I'm already a 2nd year med student. The feeling "can I do this?" always comes to my head. Yep. But actually I'm more confident this year. Not that successful of getting A's confidence, but being confident in facing people, getting rid out of many shits they throw, lots of new people again. To come to this stage, I'm really proud of myself.

.. & to celebrate my 1st anniversary of being a Uni student from the 17/9/2014 date, here today I should share some of stories about my beginning of second year med stud life..

 I got a new roommate, a 1st year junior roommate who came from perlis a week ago. I'm learning to adapt with this new environment since she speaks her Utagha loghat. I guess I like it cause I love to have many variety origin of friends since I was in primary.

hehe

Plus, did you know that we got a celebrity who'll be responsible for the whole semester to teach us in Hubungan Etnik class? I love the way he taught us, very fatherly. Yes, he's a very humble person at first, and very punctual coming to class. He'd love to share his family stories which i can say very lovely. There goes the picture of him on first day lecture. Thank you Prof for willing to teach us wholeheartedly..






Heeee and here goes the core topic to this entry:
It was the moment of proud when our Prime Minister came to 'merasmikan' the 'Majlis Pecah Tanah Hospital' event on last 18/9/2014. It was my first time though to see his face even at a quite long distance. Wowwww suddenly I feel awkward by saying like this hahahaha...

Seriously. Try to take a look at the picture below!! I was so excited when seeing this. My sister cakap yang rekabentuk dia macam Ppukm. Huwaaaaaaaa aku semangat tau tengok gambar ni. Teringin nak housemanship dekat uni sendiri tapi mak aku awal-awal dah suruh aku balik HO kat Kubang Kerian.... Ok.... Sebab, setiap Uni akan mengutamakan student dia dulu than barulah other med student. That's why






Azam aku: belajar betul-betul. kumpul duit dan tidak berjoli lagi walaupun aku tak berjoli mana pun. makan jangan catu, makan je semua asalkan perut tak lapar. jadikan gambar di atas sebagai pembakar semangat. :') byeeeee 

Wednesday, September 3, 2014

Dah nak masuk semester 3

dah siap packing T-T



Assalam haaaaai blog !
Harini dah masuk 4 September ! Omooo esok pukul 8 pagi aku dah bertolak ke Terengganu yeahhhhpi but still sad in my heart sobb sobb T-T

Dah masuk sem 3 , apakah plan anda ?
Kalau tanya aku , mestilah aku bagi jawapan yang murni-murni sahaja . Jawapan belajar sungguh-sunnguh , taknak lagha dah , nak diet , jaga pandangan , jangan lambat ke kelas , jangan tidur waktu lecture , tak malas pergi jumpa lecturer . Sangat tipikal kau Hajarrr !

Aku risau banyak je pasal semester 3 ni . Jadual nya bagaimana ? Pack every day tak ? Lecturer baru lagi eh ? Cardiovascular , Musculoskeletal , Respiratory Module nanti , boleh kah aku buat ? Ada masa untuk aku buat short note tak ?

Sejujurnya aku nak baiki diri aku dalam aspek pembelajaran . Tahukah korang , aku ada BIG EXAM at the end of my 4th Semester ? Nama exam itu ialah Professional Examination 1 . Exam ni akan menentukan aku akan masuk klinikal year atau tak . Kalau failed , kena extend . InshaAllah , doakan aku ye koranggg ! So faham-fahamlah ye kalau aku jarang online ke blogging ke berkicau ke .

Nanti juniors dah masuk belajar minggu depan . Waktu ni diorang tengah orientasi lagi . Next week kita jumpa ye adik-adik .






Baideway , aku memang suka sangat la dengan design room decoration ni . Bilik aku tak macam ni pun , tapi aku ada hati nak kumpul semua gambar-gambar camni then pasang cita-cita nak buat bilik hostel camni . Amacam ? Baru lah ada semangat belajo sikit . Ye dok ? Yang tampal-tampal thingy tu wajibbb . Okeh settt ;-)

Bercakap pasal preparation dari segi mental, pizikal mahupun rohani . Hmmm , aku dah packing luggage about 88% walaupun hati ni ibarat diikat di hujung palang katil . Serious sepanjang bercuti sakan selama 2 bulan di rumah , aku tak rasa langsung yang aku ni merupakan seorang pelajar perubatan -,- MashaAllah dangerous yahamat . Dengan tak cakna langsung dengan short notes nya , hmmm mampus lah aku time nak review short notes untuk study for Pro 1 nanti . Kemain tak sempat lah . Aku tak boleh lah buat pape notes time berada di rumah . Rasa macam kejadah aku buat benda ni di rumah . Kalau nak buat sangat , aku akan balik hostel terus. Tapi tu lah , esok dah nak balik kan . 

Dengan masalah baru balik dari Perhentian , haaaai makcik sunburn dan pakcik air laut masuk dalam telinga tak keluar-keluar lagi ni . I should meet the doctor soon to remove all the plugs that stuck up in my middle ears errrr I'm not sure . They said the doctor will use the endoscopy to suck up the blocked water . I hope there's no pus inside already coz my ear might get infected by bacteria . The consequences is so scary hmm coz it is near to the brain you knowww


Mak bila aku ngadu kat dia pasal telinga ni;

"Ma telinga Aja masuk air laut, takmo keluar lagi T-T"

"Itu lah harga yang Hajar kena bayar sebab pergi pulau . Gi lah klinik , pastu boleh tanya-tanya sambil belajar"


Okay makkkk .


Aku sebenanye tak sabau nak tonton The Heirs tau . Sabar Hajar sabarrr . Ini lagi satu . Aku memang kaki lambat 5 tahun dari orang lain baru nak tengok sesebuah drama . Takpe . Janji aku nengok . Pastu tak sabar nak collect movies dari cik housemate . Boleh lah aku khatam satu drama / movie per day every evening kan . Baru lah tak stress hidup . Doakan aku tak procrastinate dah wey . Please Hajar pleaseeeeee . Kurangkan online yang pasti ! Instagram takpe sebab gambar-gambar je hehehe kbai ! <3

Monday, September 1, 2014

Cerita dua puluh



Alhamdulillah aku dah masuk dua puluh akhirnya. Macam tak percaya pun ada coz rasa macam baru semalam je terasa orang wish birthday untuk tahun lepas. Terasa macam semalam je dapat hadiah gambar abam Zayn Malik dekat Instagram. Hm ayat sangat cliche Ja tapi memang tu yang aku rasa. Aku tau semorang pun rasa kan? Heh. Okay kali ni aku nak bersoksek panjang kat post ni. Just random story to tell.

Aku terima pelbagai warm and lovely wishes dari semua orang. Ya Allah suka sangat bila dapat voice note dekat Whats App nyanyikan untuk aku lagi happy Birthday. Thanks for both of you. Lagi, aku dah bukak hadiah first yang aku terima sejak 3 bulan lepas. Seriously said, reaksi selepas bukak hadiah tu tepat jam 12 malam, aku terkedu giler plus shaking yang hebat! Tambahan lagi, aku suka semua yang wish through Whats App, Twitter, Instagram and Facebook!

#SeptemberWish aku ada banyak. 
Disebabkan aku ialah September baby plus lahir pada hari awal kemasukan sem, wish aku yang pertama ialah untuk belajar dengan lebih rajin, semangat dan sangat smart! Inspirasi aku sungguh ramai, iaitu Dr Anwar Fazal, Dr Beni, Dr Halina dan ramai lagi termasuklah kakak aku sendiri, Dr Maryam. So, apabila aku dah menjadi 2nd Year Medical Student ni, aku kena menjadi lebih active than before. Harap aku kuat.

Kedua, disebabkan umur aku sedang melanjut, aku rasa tidak terlalu lambat untuk aku dan semua untuk berubah. Bagi aku, setiap orang akan berubah lambat laun. Banyak perkara dan perangai serta tingkah laku yang harus aku buang dan ubah. Jikalau molek, inshaAllah orang pasti suka. 


Pah edit and kasi. Lawa smart gila hmm


Ketiga, selain dari aspek belajar, aku nak saving a lot of money for travelling purpose! A lot of places that I eagerly want to visit such as Rotterdam (My aunt's place), Korea (Where my bae lives), Aussie ( A friend of mine soon to live), London ( Where Abam Zayn lives), and many more! Kalau dalam country pula Iolls nak pergi semua pulau di Sabah & Sarawak, Melaka visit, Langkawi, semua pulau di semenanjung dan tidak lupa ke Singapore please! And pergi Makkah juga wajib seperti mana yang tertera di dalam Rukun Islam sendiri amiiinnn.

Sempena birthday aku ni juga, aku nak move on. Aku nak lupakan perkara dan bae yang lepas. Seriously said hajar. Aku tahu bae a.k.a crush itu merupakan perkara yang lagha dan mengabaikan pelajaran aku. Lepas ni no more crap talks kay Hajar. You have already grown up!

Aku nak memperbanyak reading. Tak kisah lah reading whatsoever. Dan trying to be more healthier than before. Take care of my eating lifestyle, by consuming lots of mineral water at least 8 glasses per day. It is funny how we as medical students taught patients to keep consuming healthy lifestyle but we instead live improperly. Ouhhh Hajar please be right on track okay. You don't want any of your patients to underestimate you. Not once.

Okay I think that's all. Love you guys so much. Bye xxx Kubi Loves

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...