The girl.

Friday, August 29, 2014

Backpackers in Pulau Perhentian Part 2

Day 1 in Pulau Perhentian
27th August 2014,
Selepas naik je kitorang dalam bas ke Kuala besut, kitorang pun mula berkenduri kendara di seat paling belakang. Santai gila 9 seat tu kitorang conquer. Beg pun besar-besar semua, memang ngam. Harga tiket bas dari Kuala Terengganu ke Kuala besut ialah RM10.80 . Dalam tempoh perjalanan, kitorang bangun tidur bangun tidur hahaha memacam aksi backpackers sekalian. Mudah terhibur aku dibuatnya. 

Setibanya kami di Kuala Besut pada jam 12:45 tengah hari, ada seorang pakcik mengarahkan kitorang ke kawasan belian tiket. Siap ada kakak tunggu bawah bas lagi jemput kitorang untuk pergi ke kedai agen dia. Agensi kakak ni namanya MD  Traveller. Kitorang deal dengan diorang untuk urusan belian tiket bot pergi balik Pulau Perhentian Kecil. Harga tiket bot ialah RM70 seorang pergi balik. Buat pengetahuan korang, kitorang pergi pulau ni main terjah je, means takde guna pakej pelancongan ke apa sebab lebih menjimatkan kos. Tak caya cuba try...

Disebabkan bot gerak pada jam 1:30, kitorang pergi melantak di kedai kecil depan kedai tiket. Sambil tu kitorang siap bungkus lagi nasi goreng untuk makan malam di pulau nanti sebab orang kata kat sana makanan mahal kan. Lagi pulak kitorang beli maggie cup sebab nak breakfast pagi esok hahaha memang berjimat betul...


Sebelum pergi jeti, korang kena bayar duit yuran untuk Marine Park berjumlah RM5 dulu. Kaunter dia sebelum jeti so kalau tak bayar takleh la pergi jeti kihkih...

Perjalanan naik bot memakan masa 30 minit. Alhamdulillah naik bot macam ni merupakan satu nikmat yang Allah beri selain nikmat makan dan tidur...

Sesampainya kitorang di Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil, kitorang diminta mencari chalet yang berpatutan agar dapat mendiami di sana selama semalaman. Ko bayangkan, dah lah main terjah je, tak pergi book chalet awal-awal pulak tu. Tapi don't worry you guys. InshaAllah chalet walau macam mana pun akan ada, cuma engkorang kena pandai cari dan compare. Kitorang siap berpecah 3 cari chalet yang sesuai sampai berjalan kaki ke Long Beach, tapi finally diorang jumpa chalet yang okay di Coral Bay. Harga semalaman tidur di Amelia Chalet ialah RM70. Korang bahagi-bahagilah duit ye... Amelia Chalet merupakan chalet yang paling murah kitorang jumpa di Coral Bay. Bilik ada 1 katil single dan 1 katil queen. Memang ngam sangat untuk kitorang...

Penat sangat mencari chalet, kitorang pun solat jamak dulu and berehat-rehat seketika.
Pada jam 5 petang, kitorang gerak ke Long Beach. Nak pergi Long Beach kena lalu hutan tau. Macam cross the jungle la then tetiba nampak beach. Jalan kaki selama 15 minit sampai la sini...




K. Tujuan kitorang ke Long Beach ni ialah untuk hiking!! Yezza last time aku hiking Gunung Datuk, Negeri Sembilan time aku darjah 6. Kuat angat itew dulu hiks. Kalau korang nak hiking guna tour guide, korang kena bayau RM50 untuk satu tour ke berape entah. Tapi kitorang pergi sendiri by ourselves. Tak tersesat pun... Lagipun dia dah letak arrow la... Just follow it. Aku sarankan agar korang pakai seluar. Karang senang nak kangkang kalau ada lobang besau tengah jalan. Kalau skirt karang rimas, tetiba pulak ada benda masuk tak ke naye engko...







Lepas dah sampai puncak nya, kitorang nampak everything was blue from the above. SubhanaAllah memang cantik and breathtaking. Penat kitorang berbaloi even asyik tanya dah sampai ke belum padahal kejap je hiking nya dalam 20-30 minit. Takkan dah pancit oi... Kata kuat dan muda...

Then kitorang turun tangga yang tinggi tu. Ambil gambar kat jeti pulak. Alhamdulillah kat situ ada sebuah bot memang ada pelancong kat situ mandi manda. And then aku macam terfikir, takkan la kitorang nak panjat tangga balik pastu turun bukit lagi kan... Nak taknak, kitorang ikut boatman tu, bayau RM10 sorang pastu Alhamdulillah boatman tu hanto sampai ke Long Beach balik. Aku cuak sebenarnya sebab pakcik tu berhentikan bot tengah-tengah laut sebab nak suruh kitorang bayau on the spot, ko paham tak aku tak pandai berenang... Untuk hilangkan ketakutan, aku ambik gambar dengan peace di tangan. Jetjet kuat...

Time kitorang sampai Long Beach, waktu tu semua pekedai dan pekerjanya sedang bersiap siaga untuk persembahan malam. Diorang sapu pasir pantai pun ada, nak lenyapkan tapak-tapak kaki kahkahkah lawak la jugak. Dengar kata setiap malam diorang mat mat dan minah minah saleh berparty kat situ. Aku tak faham la apa masalah diorang ni... Jadah... Dengan seramnye, kitorang pun berambus cepat2 hiks




Sampai je ke Coral Bay jam 7 malam balik dalam keadaan kaki berpasiaq nye, kitorang pun ambik ler gambar sunset. SubhanaAllah memang lawa. Dah lama aku teringin nak ambik gambar sepertimana yang aku jumpa dalam tumblr. Dapat jugak aku berpeluang ambik. Haaa snap bebanyak pastu whats app family and terus post kat instagram guna wifi Amelia Cafe ihiks. Thanks awaaa semua. Then kitorang makan dan lepak kat Amelia Cafe sampai aa jam 10 malam. Harga makanan dalam lingkungan RM8 ke RM15. Manakala harga air pula, air milo ais ialah RM3 sahaja. Agak affordable la.

Malam tu tidur dengan nyamuk, again. Huwaaaaa 3 malam berturut-turut kitorang ditemani nyamuk. tapi kali ini tidaklah seganas nyamuk di KT. Nyamuk KT bakanya otai otai belaka. Sakit hati aku. Lepas ni aku bawak lingkaran nyamuk sekali gi travel, masuk dalam #bplist siap. Gewam ngat

Then, nak dijadikan cerita sebelum masuk Subuh, waktu sesedap kitorang tidur, tetiba Sara kejut coz lampu mentol terbakau. Memang OMG gila! Aku dah laa rabun, then apa yang aku nampak just letupan kaler putih. Diorang kata siap ada api oren lagi. Then, macam pekerja kat luar ada suluh-suluh pintu aa siap ibarat maksud diorang "korang okay tak?" padahal masing-masing membisu kahkah! Sengal gila time ni. Sumorang tergamam. Haihhh terpaksa lah kitorang hidup dalam gua sekejap...


Day 2 in Perhentian Island
28th August 2014,




Lepas Subuh je seawal 7 pagi kitorang pun chow ke cafe. Dah sedih dengan lampu takdanya, kipas tak jadi kan, kitorang bawak diri untuk breakfast. Breakfast makan Maggie Cup Tomyam and Curry, kau hado? Then order milo panas 2 dan air suam 2. Total RM10. (Mahal ke tak eh?) Lepas breakfast, kitorang kemas sepenuhnya sebab check out jam 10 pagi. Nak taknak, kena kemas thoroughly and bagi kunci terus kat owner chalet tu. 

Jeng jeng. Aktiviti pukul 10:30 ialah pergi snorkelling! Disebabkan kitorang balik awal petang, so kitorang decide nak buat Short Trip je. Tapi bagi aku, aku sarankan kat korang pergi buat Long Trip coz macam best je dapat pergi fishing village huhuhuhu kite ta dapat... Short Trip just berharga RM25 seperti gambar di bawah.





Boat taxi ni gunanya kalau korang tetiba macam randomly nak pergi memana tempat berkaitan. Toksahlah.. Mahal siot. Tapi kalau nak try pergi Big Island pun okay juga... Tempat orang kekaya gitu hiks




Maka brader boat pun bawak lah kitorang berlima dan sorang minah saleh ke Turtle Point. Seriously said, aku tak nampak sebijik pun turtle. Maybe sebab aku rabun tahap sakai sampai aku penat nak kejor cari turtle tu. Saia lemah awaaaa...

Next point pula ialah Shark Point. Kejadah manade shark pun. Sekor pun aku tak nampak hahahahaha tapi kat sini lah kitorang gunapakai kan Roti Gardenia yang beli dekat Amelia Cafe tadi untuk feed ikan-ikan comel. MashaAllah satu pengalaman baru bagi aku! Aku bagi ikan-ikan tu gigit aku sekali je, lepas tu aku cuak tahap macam orang kena sawan. Acane kalau diorang ramai-ramai gigit tangan aku? habis aa tangan aku jadi nipis...

Then finally the last station is Lighthouse. Hurm sini best gila. Tapi dasar aku pengecut, aku berani lompat dari 1st floor je. Jikalau aku lompat dari 2nd floor sudah pasti aku akan terbenam dengan lebih dalam. Takut laa awaaa. Tapi sekarang aku nyesal sebab tak lompat dari atas hahahaha padan muka aku. Kat sini kan, ombak dia sangat deras. kau haruslah berpaut pada bot dan stop kat betul-betul depan tangga lighthouse. Kat sini lah aku bahan habis bantai gelak member aku sebab gaya dia berpaut tu bapak kelakar... Hadoy...

Pukul 1 tengah hari, snorkelling pun habis. Disebabkan sedih sebab tak puas, kitorang main air depan Coral Beach. Apak lawakkkk, manade orang mandi sini. Sini tempat orang sauk sauh bot la wey hahahhaha tapi kitorang backpackers tegar dan kental. Belasah je semua ^_^

Lepastu kitorang lunch. Aku makan beehoon soup berharga RM10 dan milo ais. Okaylah tu...Lepas makan terus bersiap tukar baju dalam public toilet and solat jamak. Pukul 4 kitorang dah chow dari jeti. Sob sob sedih angatz. Rasa tak puas tapi still bersyukur sebab dah sampai and berjaya jejakkan kaki ke sini. Aku sampai sekarang rasa macam dalam mimpi sangat sebab tak sangka yang kitorang semua dah matang untuk travel reramai. Please la aku pun tak sampai umur 20 lagi hehehe...





Sorry la aku upload video dia jadi camni. Aku pun malas nak layan hahahaha 

Kuala Besut
4:45 petang,

Kitorang ambil bas Kuala Besut ke Kota Bharu dengan tiket harga RM6 dan abang aku pick kitorang pastu tidur rumah aku. Malam tu memang penat sangat so hanya mampu transfer gambar je and basuh semua baju basah, coz weolls dah tak larat. 

Pagi esoknya 9:15 aku and mak pun gi ngantor diorang ke Stesen Bas KB. Sedeh tau berpisah...




#bplist pulau yang wajib: Selipar jepun, seluar track, tshirt, sunblock Aiken, shades, tudung syria, minyak, mosquito buzzaway beli kat guardian, beg kalis air saiz kecil untuk isi kemera sewaktu di atas bot dan lain-lain.

Okay that's all for now. Sangat panjang lebar. Thanks for reading semua. If you like it, then tell me. Or if there's any doubts, do comment at the section below. I would answer them as long as I can. Do follow our progression in Instagram using our hashtag #bpholicx. There's a lot to share with you guys in the future, so keep calm and travel the world babeyh~

Lots of love, Kubi <3
all pictures are credited to dslr & phone Jae, camera & phone aku, iPhone & iPad Sara, 
iPad & phone Pqank, dan phone & camera Pah.

Backpackers in Terengganu Part 1

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua.

25th-28th August 2014
Alhamdulillah perjumpaan agung kali pertama bagi backpackers #bpholicx is a success. Perjumpaan ini juga merupakan pertemuan semula aku dan sahabat karib aku setelah lima tahun berpisah. Faham tak perasaan cinta dan rindu itu bagaimana banyaknya sudah terkumpul? Rindu awaa 200 persen. 

Perjalanan bermula dari pihak Seremban iaitu Sara, Syafikah, Afiqah dan Afifah. Manakala aku pula bertolak dari Kelantan by myself. Setibanya mereka di Kuala Terengganu, aku pun bertemu diorang di Masjid Ladang. Time ni, kau boleh bayangkan aku terpana sangat dengan diorang. Windu angatangat an. Then, Kak Umi, Kak Farah & adik Kak Farah pun pick up kitorang, hantar ke homestay then pergi dinner. Malam tu tidur homestay nenek Kak Farah. Bilik tidur ada 3, lengkap dengan tv, toilet ada 4, dapur, washing machine, iron semua ada. Malam tu tidur bertemankan nyamuk. Thanks for the bite yeah




Then pagi keesokkannya selepas Subuh, dengan tak mandinya lagi terus tengok sunrise. Walaupun tidak kelihatan risenya dek kerana hujan malam tadi, namun kami tidak berputus asa dan bersedih. Apekehal backpackers semua kental, nangis atas perkara remeh temeh memang diharamkan. So kitorang pun bergambor habis-habisan theheheh.

Seawal 8:30 pagi, Kak Farah & Kak Umi pick kitorang then bawa pergi breakfast rumah Kak Umi. Sedap Alhamdulillah dapat makan nasi dagang Terengganu & roti canai paling sedap dalam hidup aku wallahi. Sampai sekarang aku terliur dan menyesal sebab makan separuh je hemmmmm.

Then kitorang gerak ke Pasar Payang, Turtle Alley & Chinatown. That was my third visit to Pasar Payang and my first time to Turtle Alley & Chinatown. Dengan backpackers, banyak perkara juga yang menjadi first time dalam hidup aku. Kau tahu aku terjumpa satu lorong yang susun bertingkek-tingkek kasut sport dekat dinding seperti gambar di bawah. Caption: Al-Ikhsan di dalam hutan. Gambar poyo kitorang memang banyak, tak larat nak upload semua. Kalau aku kaya nanti aku cuci semua untuk tatapan generasi akan datang :-) Then lepastu kitorang pun dah pancit sebab tawaf satu bangunan tu kan, kitorang pun heading to Pasar payang for a lunch.





Lepas lunch, Kakak sekalian bawa pula pergi Masjid Kristal untuk solat jamak. Alhamdulillah, my very first time datang sini. Cantik masjid ni. Selalu tengok dalam gambar je, tuptup aku pun berpeluang masuk dalam gambar. Kristalnya sebab kubah tu diperbuat dari kristal. Cantik. Next, kitorang ke Muzium Negeri Terengganu. Yuran masuk just rm5. Cantik, last time aku pergi Muzium pun aku tak ingat dah sebab dah lama sangat. Ni umur dah nak masuk 2 dekad baru berpeluang pergi tengok benda-benda bersejarah again. Lepastu hajatnya nak pergi Taman Tamadun Islam, tapi malangnya bagi hari Selasa, TTI ditutup. So, jangan pergi hari Selasa tau :-)

Next dah pukul 4:30 kitorang ke Pantai Ketapang pulak yang berada di belakang Airport Kuala Terengganu tu. Kitorang try I.C.T aka Ikan Ceklup Tepung dan ABC. Sepinggan sotong celup tepung just rm5. ABC tu pun sedap woi just costs rm2 ! Lepas minum petang kitorang pun pergi lepak-lepak Pantai Ketapang, ambik mood pantai dulu, bergambor, ambik angin. Seronok Alhamdulillah for this nikmat ya Rabb. Then pukul 6:30 kitorang balik ke KT semula, solat at rumah kak Umi then dinner pukul 9:15 kat restoran berdekatan. Time dinner tu, boleh pulak lah si Jae throwback semula cerita lama waktu Form 3 dulu. I cannot la. Dah bertahun aku tak ingat, then tetiba dia cerita. Memang satu kedai laa dengar kitorang gelak habis. Lawak gile babeng XD Okay itu lah malam terakhir kitorang kat KT. So, malam tu tidur kat homestay dengan nyamuk ganas setanding pengganas manusia. Memang ganas, liar tahap jadah haram.






Pagi keesokannya, kitorang bersiap dan bergambar kali terakhir di Pantai Batu Buruk. Gambar tersangat sweet sampai aku buat jadi desktop background. Walaupun sedih, namun dalam hati sangat tabah. Aku menjadi tabah seperti ini disebabkan pengaruh backpackers sekalian aa. Diorang semua stok-stok taiko dan saiko. Semua benda main redah, semua risiko dihadapi dengan cekal. Thanks sebab ingat aku always heheheheh aku pun memang ingat korang semua. Walaupun jarak antara kita ialah 500km lebih namun aku confident hati kita jaraknya tak sampai 1 inci sayang. 

Kakaa kakaa sekalian hantar kitorang ke Perhentian Bas Kuala Terengganu pukul 8 tepat. MashaAllah, nak dijadikan cerita lepas tanya member jae sorang ni, dia cakap bas ke Kuala Besut baru je gerak tadi. Memang sabar sangat kitorang tunggu selama 2 jam di perhentian bas tu. Makan, ambik gambar, bercerita dan berulang-ulang lah perbuatan tu. Aku sangat terharu atas layanan Kak Umi, Kak Farah & adik dia sebab sanggup tunggu dengan kitorang sekali selama 2 jam tu. Orang Terengganu punya layanan memang class habis, tiptop Wallahi. Sampai aku rasa sayang dah dekat Kakak 2 orang ni... Kalau aku jadi diorang, belum tentu aku nak layan budak-budak seperti aku jenjalan. Buang hingus je...


selamat tinggal kakaa . sayang kakaa sekalian :-*


That's all untuk cerita hari pertama dan kedua dan ketiga. InshaAllah next entry aku cerita pasal Part 2. Tunggu dengan sabar tau. Kalau nak explore gambar, cari hashtag #bpholicx di dalam Instagram dan do double tap. Ahahahahaha.


all pictures are credited to dslr Jae, iPad Pqank, iPhone & iPad Sara, 
camera Pah & my own camera.

Saturday, August 23, 2014

Holiday trip to Bangi - KL Aug 2014

20-23 Aug 2014,
Huhhh. Bapak lenguh aku sebaik saja aku bangun pagi 23hb semalam . Effect daripada jalan-jalan, main dan sebagainya . Ini kali pertama aku pergi travel jauh sorang sampai ke Bangi . Em takde lah sorang , sebenarnya berteman-teman . Susah nak cerita ringkas-ringkas , meh aku cerita penuh-penuh ye .

Aku bertolak dari Airport Kb to Airport Subang naik Malindo Air pada waktu 4:15 petang. Aku beli tiket promo so takdelah orang nak cakap aku kaya ke hape sebab tiket murah kan . Then kau ingat bapak aku kasi naik bas sorang2 ? No waaaay maaan . Kalau hati aku sado pun itu hanya kepura-puraan puihhh . Setibanya di Airport Subang dah pukul 5:30 sebab delay thingy, then my bro and his friends hantar sampai depan rumah my housemate, Atiqa. Rumah Tiqah ni senang je kalau nak kasi direction from Tol Bangi . Maka bermalam lah aku di rumah Tiqah .

Pagi esoknya naik Ktm bangi sampai Midvalley , kitorang pun meronda-ronda sambil berborak tentang masa hadapan dan belakang . & Kejadah ada banyak gila Korean restaurant tapi satu pun aku tak cuba... satu wishlist yang tak dapat diselesaikan tapi inshaAllah I will soon ! Lepas tu usha wayang movie terbaru , Lucy , sangat best . Sound gempak , ternganga mulut aku dari awal sampai hujung cerita . 

K lepastu lunch kat Sogo jumpa dengan Wida pulak . Then pergi Jalan Tar . Lenguh sangat kaki time ni sebab kaki aku kan special sikit panjangnya . Nak bersaing dengan kelajuan masing2 , memang parah aa .  Dont ask la when you'd already know :-p lepastu masuk Sogo balik nak Asar , then usha2 lagi . (aku ni memang nak kena cerita semua supaya senang bila aku baca balik) lepas Maghrib baru blah ke Ktm . Dan beberape adegan yang memalukan dalam hidupku pun berlaku hukhuk syukur aku selamat kahkah . Then malam tu lena gila tidur , tutup mata awal sangat dan tak sampai beberapa saat pun terus dibuai mimpi ~


waiting at the ktm. with Tiqah's matric's friends

under the moonlight and streets' beam beside the town's road

Scarlett Johansson is the best actress ever

Keesokkannya pula , kitorang ke Sunway Pyramid dihantar oleh cousin Tiqah , kak Ija sambil-sambil she drives to her workplace kan. Kebetulan harini hari berkabung satu Malaysia yang mana jenazah mangsa #MH17 dibawa pulang ke Malaysia untuk dikebumikan . Sayu hati , semua radio pasang lagu sedih. Gambar dalam facebook semua sayu. Aku paling salute wife co-pilot, nampak luar macam tabah namun dalam hati hanya Allah s.w.t yang tau. 

Okay continue. Sesampainya di situ , kitorang terus pergi book tiket wayang lagi . kali ni memang ada 2 je choice. Tengok Into The Storm je mampu that day pukul 2 petang . So kitorang pergi main ice skating dulu . Gilaa . Aku tak caye langsung yang aku boleh balance kan badan aku niha dengan kasut tu . Serious payah do. Tapi dengan baby steps and lots of practices , kitorang dah tak berpaut pada dinding tu pada round ke 2 . Tapi at the end aku still jatuh dan berpaut... Time ni macam dah lost hope and trust in myself wuwuu kan best ada orang tolong ajarkan heehew . Harga yuran plus glove rm27 . Better korang bawak glove and stokin sesiap dari rumah so boleh jimat duit . 



first timer. sumpah tak de bakat skating hahaha

new movie coming soon : bila aku selpie.

bukan cermin tandas tapi cermin cruise



Penat nak bercerita banyak . rasa macam aku menaip guna mulut pun ada , letih dengan mulut-mulut sekali . Akhir cerita aku pun bertolak pulang ke kampung halaman pada hari Sabtu petang . Sungguh , walaupun penat namun ianya worth it . Akhirnya aku berjaya menunaikan wishlist #housematetrip aku setelah sekian lama merancang . Sebab aku teringin sangat nak berjalan-jalan , dapat jugak akhirnya . Thanks to you guys yang menjalani saat-saat indah bersama-sama itew semua . Alhamdulillah nothing happens as long as you pray to Allah for your safety . Nantikan trip aku lepas ni pulak okay . Coming soon trip !! ;-)

Saturday, August 16, 2014

# Masa cuti semester 2 aku

Tempoh cuti bagi semester 2 kali ni sungguh lama. Dengan merangkumi tiga minggu berpuasa, maka faham-faham sajalah apa yang aku buat waktu cuti camni. Waktu puasa aku tak tengok kdrama, hanya layan movie je disebabkan nak menghormati waktu. Kesian nasib nota dalam software, berusik nya sekali dua sahaja :O Aku masih mencari waktu untuk menyelesaikan urusan, pada aku rumah merupakan tempat yang kejadah kau nak pegang nota. Tapi aku pasti diriku akan regret perbuatan sia-sia aku. Okay aku list padiaaa yang aku dah tengok. Aku ni memang takda kerja, seronok post entri hashtag movies hashtag drama ni sebab nanti boleh throwback again.



# 1 Need For Speed 
Cite ni sangat gempak.  Aku suka sesangat. Rate 5stars out of 5. Walaupun hero muka tembam sikit tapi dia mesti menang semua perlumbaan. Watak antagonist nye pulak handsome. Sound pun thorbaikkk. 




# 2 The Amazing Spiderman 2 
Seriously aku cakap ending dia kuang hajau. Dan aku rasa bakal ada yang ke-3, sebab ada lagi sisa orang jahat yang tak mampuih lagi. Plot cerita sangat menarik. Andrew Garfield pun memang cool. 




# 3 City Hunter
Kdrama ni waktu kat maidam awal sem 2 haritu aku dah tengok tapi berhenti sekerat jalan sebab aku bosan dengan jalan cerita dia, pasal politik. Aku berhenti sebab payah nak faham dan lagipun study aku pun entah ke mana hihi. Tapi kan, aku bagi lah 4.4 out of 5 stars sebab cerita ni macam hero hero stok boleh join The Marvel lah. Aku rasa pilihan menjadikan Oppa Lee MinHo sebagai watak hero sangat tepat sekali. Dah lah tinggi ohooiii. & aku suka tiap kali seseorang hero membelasah penjahat. Bagi aku hero yang tak handsome pun boleh jadi handsome, yang handsome pula boleh jadi bakal zauj. # eh. Plus aku kesian dengan kisah hidup Lee Young Soon ni, dari kecik sampai besar dibesarkan dalam keadaan hambar, revenge dan tegas. Banyak gila part suspense. Ending dia sedih. :'(




# 4 To The Beautiful You
Kau percaya tak file kdrama ni dah 2 tahun duduk dalam laptop sejak matrik member aku Minah kasi tapi aku tak tengok lansung. Orang cakap tak best sangat sebab tu lah aku tak tengok. Tapi sbb time cuti ni aku desperate sangat tak tahu na buat apa, aku pun layan. Walawey best gila. MinHo sumpah cute bila senyum nampak gigi baris atas. Aku takleh deal tapi repeat part tu berkali kali kali haaaaa. Yang kuang hajau nya heroin dia sebaya dengan aku, tinggi 170cm manakala MinHo lahir 1991 dengan tinggi 184, macam perli pun hado hmmm. Plus aku suka tiap kali Choi MinHo berlari ke melompat tinggi ke, memang berdebar dahsyattt.




# 5 Boys Over Flowers
Ada sesiapa nak angkat kaki keluar entri ni tak ? Takut terkejut sangat dengan aku nie , sebab sejujurnya aku tak pernah tengok cerita ni sejak 2009 sampai sekarang hahahaha. Minggu lepas macam entah apasal aku rasa nak tengok pun aku tak ingat. Maybe aku terasa nak tengok kan, so aku usha viki.com, so faham-faham lah kalau nak loading dia macam nohorom kena loading. Aku dah lah darah cepat tinggi kalau tengok cite kapir ni haihhh sebbaik sabar je. Bagi aku kan, kdrama ni mendapat tempat pertama dalam list kdrama yang aku dah tonton katekooo. Thorrbaik, aku nanges jutaan kali mencemarkan maruah menonton drama-2 korea ni. Seriously drama ni legend bakhang, shooting site, actions, places dan semua-2 dalam drama ni bagi aku gempak yahamattt. Bagi aku juga, watak Jun Pyo sangat rare. Loyalty dia tu boleh bawak simpan dalam frame kalau aku dapat, gantung kat dinding rumah dan rasa nak cium-cium frame tu. #wishlist2014 aku nak jumpa Oppa Lee Minho in person, just nak talking to him hahahhahaahah, siapakah nak ikut aku pergi Korea ? Btw, Kimbum pun comel yahamattt asyik tersenyum je hmmm nanges pun comel jugakkk.



Okaylah that's all je kot. Nanti ada masa aku kasi hapdet, tambah lagi list movies dramas aku tengok sebab aku cadang hujung Ogos ni nak tengok lagi walaupun nota ke laut hmmm confirm aku nyesal sesesal sesal nyeeeee. Mohon anyone cabut spec aku waktu aku tengok drama ke hape, paksa g baca buku.
bye dear readers, tq for reading <3

Friday, August 15, 2014

Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) in UniSZA sesi 14/15

Assalamualaikum



Entry kali ni aku bawakan khas buat adik-adik junior sesi 14/15 yang akan masuk mendaftar bulan September ni. Sengaja aku spend sikit masa sikit sebab nak bagi junior kenal-kenal sikit bakal U and Medical Life diorang macam mana. Acah-acah surprise katakan. Buat pengetahuan korang juniors batch 1995, korang merupakan 6th batch yang bakal mendaftar sebagai Medical course student sesi kali ni. 1st batch bakal menjalani Professional Exam 2 next week dan finally graduated as Medisza first product :-)

Seperti yang dah dijanjikan, aku tunjuk aa sikit gambar-gambar life time semester 1 dulu sebab korang kena adapt dulu apa-apa yang patut kan. Fyi, aku merupakan pelajar panggilan kedua atas rayuan so aku takde gambar-gambar waktu orientasi. Orientasi aku 2 hari je hehe itu yang untung. Takyah sesusah kena ragging ke surprise ke memarah ke. Aku masuk time tu pun diorang dah 2 minggu belajar. Plus, korang tahu tak nanti lepas sebulan lebih korang akan dipindahkan ke kolej kediaman maidam? Haaaa jangan risau. Life dekat GB sekejap je, walaupun aku tiap-tiap hari menjerit dalam hati nak pindah sebab banyak makan masa aku ngee. Oklah banyak cakap pulak, tak best heeee. Korang tatap lah yea gambar early life di kampus GB.



meja study selama sebulan di kampus Gong Badak.

time kat GB, masa kau sungguh banyak. aku time ni duk berangan je
hehe.

hujung tu dapur mini, yang grill tu ada ampaian luar, dua kanan tu
bilik. 2 kiri tu bilik dan toilet. 

tiap pagi kau akan tunggu bas camni seawal 6:55 am.

kuewtiaw tomyam yang seksi. sedap T-T


bila dah malam, penat balik dari kampus KT, aku just
nak makan ni je.


every day was like this.


Okay itu gambar selama sebulan lebih dok Kampus Gong badak. Bapak penat ulang-alik dari kampus ke fakulti Medic  & Health, dengan peluhnya menunggu bas datang. Haha tapi aku enjoy, as long as kita faham erti susah sebentar, benda menunggu ni memang normal kalau melibatkan ramai pihak kan? Adik-adik jangan tak respect pulak dengan sesiapa, jaga adab sopan santun kita okay? Haa next kat Kolej Kediaman Maidam, KT, yang merupakan milik UniSZA. Antara penghuninya ialah pelajar Medic, Dietetics, Diploma MIT, dll.

okay kejadah penuh lemari buku.

fine mula-mula masuk memang tak sepah langsung meja.


kalau mak mentua tengok ni mesti kata aku pandai
kemas barang, padahal....

tadaaaaa! okay dah jadi medicstudent, so diorang ni ah pakwe makwe bae kau.
cium puas-puas buku ni, inshaAllah lulus pekse.

ini kalau dah tahap susun nota bertingkek-tingkekm
maknanya nak eom lah tu. 

So aku rasa keperluan korang nak masuk UniSZA and especially as a Medical student, korang kena bawa sekali:

  • minuman paket seperti coffee untuk meningkatkan kesedaran sebab nanti korang mesti nak stay up punya. takde hari yang kau tak stay up time nak dekat-dekat exam. weekdays pun kena revise balik apa yang dah korang belajar that day. coffee akan jadi best friend kau ah senang cite.

  • next duit syiling. dekat kolej kampus gong badak perlukan duit syiling 20sen, 50sen blahblah. setiap blok ada 2 mesin basuh. ampaian dalam rumah, fakta paling best heee. aku ni pulak tak gemar basuh tangan kalau baju aku menimbun. kalau dekat kolej maidam pun sekarang dah ada 2 mesin basuh tiap aras, agak mewah hehe. tapi satu je, ampaian kat luar, agak malas nak keluar untuk ampai heee.
  • segala fail sijil surat beranak IC mak ayah kau sila photostat awal-awal. nanti senang na urus pasal jpa. haaaa pasal scholarship, jangan risau coz inshaAllah JPA SEMUA pelajar MEDIC DAPAT. dan cukup nak tampung kau bayar yuran, makan, buku, saving dan shopping. kalau nak simpan sikit tiap minggu untuk beli keta pun okay heee.
  • haaaa, bagi yang nak bawak kenderaan sendiri tu, aku cadangkan bila kau dah dapat pindah ke kolej kediaman Maidam after sebulan lebih nanti baru kau bawak Ganu. Sebab dekat kampus GB kau takleh guna pun. Strict sikit. Kau endure lah sebulan pastu baru bawak yea. Year 1 takk boleh sebenarnya tapi parking kat luar je kalau taknak kena saman ;-) 
  • Notes matrik/asasi kalau nak bawak, boleh. Tapi setakat aku bawak selama ni, aku tak pernah guna pun sebab tak de kaitan sangat. tapi nanti kau belajar Modul 1, ada sikit yang masuk. Haaaa, plus kalau korang bercadang nak study awal kan, korang datang mintak kat kitorang senior Year 2 (rasa cam dah tua padahal tak 20 lagi) nota dari Sem 1 sampai lah Sem 2. yelaaa, kita ni kalau nak memory tu melekat lama sikit dalam palotak kena lah study awal.


Haaa, sorry lah aku guna bahasa aku-korang kat sini. Aku tak biasa berceloteh dalam blog guna saya-korang/akak-korang. tapi nanti kalau aku borak dengan korang aku guna akak-korang lah. awkward sangat pakai aku-kau hehe.

Konklusinya, korang bawak la apa yang korang perlu untuk survive hidup kat tempat baru ni. Selesakan diri, adapt. Kalau ada pape doubts, comment kat bawah ni ye. Aku sedia menjawab ;-) 

Friday, August 1, 2014

let them speak.........

























Literally explains my life now and what i'll be gonna do next week. 
Hope tak gebang dan tak cakap besar.
Cuti pun berbaki lagi sebulan seminggu. MashaAllah cepat nye masa berlalu!
Nota ringkas satu hape pun tak start lagi yaww. 
Hopefully 3 minggu cukup untuk buat nota for sem 2 punya inshaAllah...
Kena fokus lebih after this.
& also I would like to train myself on something hurm...
So If I am disappeared on your timeline ke, no worries 
coz I memang nak shut down dunia internet sebentar untuk membuat semua benda ni.

Dah sem 3, no more procrastination dear Hajar bae. 
Okay I still dunno what was that bae meant, (like I care, like I follow the trend lol)

Lastly to sum up all my 5 days of Raya, it was amazing enough. 
Alhamdulillah.

Bye readers xx 
#PrayForPalestine #SupportGaza


K,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...