The girl.

Monday, December 28, 2015

~~^__^~~ Paed's rotation

Hye assalamualaikum wbt.
28 December 2015 - Monday
@ home sweet home




Sekarang tengah cuti 10 hari termasuk cuti Krismas. Supposedly students pergi mentelaah buka nota kan. Tapi aku kelaut bak kata dak dak zaman skang?! (:p)

Sekarang aku berada dalam Paediatric rotation.

"Apa tuuu? Pe-diat-rik?" 

Aah. Aku dah tolong google kan maksud dia : the branch of medicine that deals with the medical care of infants, children, and adolescents, and the age limit usually ranges from birth up to 18 years of age (in some places until completion of secondary education, and until age 21 in the United States). 


So kami ditempatkan di hosp sultanah nur zahirah dan juga hosp besut. kami berulang alik pada setiap hari ahad dan rabu. yang bestnya kena pergi dua-dua hosp ni ialah dapat belajar macam-macam benda dari segi diseases nya. disebabkan besut dekat dengan kelantan, so kami juga bercakap dialek kelate dengan mokcik mokcik ni tehehe. best best semua orang ramah kat dua-dua spital ni ;)

Aku takde ilmu nak turunkan dekat korang, cumanya aku boleh bagitau la apa yang aku belajar setakat ni dari member-member aku:

Basic things first to know:
Hafal lah vital signs, developmental milestones, clinical dehydration signs and so on. Prof and lecturers akan tanya berkali-kali. Buku rujukan yang wajib ialah Illustrated Textbook of paediatrics. tak salah kalau korang bawak tidur sekali buku tu, yang jadi salahnya bila beli tapi tak baca langsung -..- medical equipment yang perlu ialah pen torch, measuring tape & stethoscope. 

Cara nak tackle budak-budak?:
first thing first, korang kena ada development assessment kid box. medisza akan jual dan promote kat korang, harga dia agak mahal rm55 tapi berbaloi la. aku beli kat kamal, lagi mahal. dalam tu semua lengkap. cerita dia, kalau nak tackle pt umur 6,7 bulan, korang bagi dia pegang benda yang bising2 tu. kat kedai rm2 ada jual. member aku panggil nama dia 'markas' huhu. satu lagi cara, kalau ada patient yang merajuk ke apa, korang boleh pujuk dia dengan ajak dia melukis. ini member Indian aku punya cara. settle masalah nak pujuk pt tu bukak mulut! setengah jam jugak lah nak pujuk dia hahahaha comel sangat! kalau cara aku, aku bagi dia small cubes yang banyak-banyak tu and then suruh dia susun jadi tower. tapi korang kena take a risk jugak sebabnya, certain pt taknak bagi balik barang2 tu so bagi jela dorang as present hehehehe

Cara study?:
Berbeza ikut individu. aku study based on pt, ambil hx dan pe, lepas tu balik bilik study semua balik lepas tu buka buku, belajar pasal disease related to that pt. kalau rasa enthusiastic lagi, pergi ke picu, nicu, child day care, wards and belajar dengan pts sendiri. join ward rounds setiap pagi. jangan malas. note to diri sendiri :p ingat ye, long term memory tu penting. jangan jadikan sebagai short term memory sudah, rugi nanti. pasal clerking pt, sila clerk pt yang berbeza, baru lah dapat belajar banyak. jangan lupa tengok procedure juga ye!

Nak dapat markah tinggi time present case?:
Yang ni aku sendiri takde ilmu. Cumanya korang kena ambik complete history & pe, then present selengkap-lengkapnya lah history taking & physical examination. kalau lengkap, inshaAllah dah dapat 70 marks. then kena study tentang disease yang korang present tu contohnya kalau pt presented with diarrhoea, vomiting; so kena study pasal dehydration. belajar cara calculate maintance fluid, volume needed etc. Semua ni ada dalam ho guide. jangan lupakan anthropometric measurement. pergi photostat growth chart tu inshaAllah profs lecturers akan suka kalau kau present awal-awal huhu

Presentation seminar/cbd/case?:
Jangan tangguh buat slides! Tu je aku nak pesan. certain lectures nak slide seawal 4,5 hari untuk dihantar dan buat correction. ingaaat, jangan tangguh-tangguh

Sila rajin
Sila rajin
Sila rajin.

Okay, setel post kali ni. takde idea dah. anything to ask, drop your qs below okay.. thanks for reading ;)


ps:// mohon tembakan doa kalian semua, saya exam pada 19 , 20 Januari 2016. sesungguhnya saya sangat nervous. lubdublubdub dah ni. mohon yeeee :*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...