The girl.

Monday, December 28, 2015

~~^__^~~ Paed's rotation

Hye assalamualaikum wbt.
28 December 2015 - Monday
@ home sweet home




Sekarang tengah cuti 10 hari termasuk cuti Krismas. Supposedly students pergi mentelaah buka nota kan. Tapi aku kelaut bak kata dak dak zaman skang?! (:p)

Sekarang aku berada dalam Paediatric rotation.

"Apa tuuu? Pe-diat-rik?" 

Aah. Aku dah tolong google kan maksud dia : the branch of medicine that deals with the medical care of infants, children, and adolescents, and the age limit usually ranges from birth up to 18 years of age (in some places until completion of secondary education, and until age 21 in the United States). 


So kami ditempatkan di hosp sultanah nur zahirah dan juga hosp besut. kami berulang alik pada setiap hari ahad dan rabu. yang bestnya kena pergi dua-dua hosp ni ialah dapat belajar macam-macam benda dari segi diseases nya. disebabkan besut dekat dengan kelantan, so kami juga bercakap dialek kelate dengan mokcik mokcik ni tehehe. best best semua orang ramah kat dua-dua spital ni ;)

Aku takde ilmu nak turunkan dekat korang, cumanya aku boleh bagitau la apa yang aku belajar setakat ni dari member-member aku:

Basic things first to know:
Hafal lah vital signs, developmental milestones, clinical dehydration signs and so on. Prof and lecturers akan tanya berkali-kali. Buku rujukan yang wajib ialah Illustrated Textbook of paediatrics. tak salah kalau korang bawak tidur sekali buku tu, yang jadi salahnya bila beli tapi tak baca langsung -..- medical equipment yang perlu ialah pen torch, measuring tape & stethoscope. 

Cara nak tackle budak-budak?:
first thing first, korang kena ada development assessment kid box. medisza akan jual dan promote kat korang, harga dia agak mahal rm55 tapi berbaloi la. aku beli kat kamal, lagi mahal. dalam tu semua lengkap. cerita dia, kalau nak tackle pt umur 6,7 bulan, korang bagi dia pegang benda yang bising2 tu. kat kedai rm2 ada jual. member aku panggil nama dia 'markas' huhu. satu lagi cara, kalau ada patient yang merajuk ke apa, korang boleh pujuk dia dengan ajak dia melukis. ini member Indian aku punya cara. settle masalah nak pujuk pt tu bukak mulut! setengah jam jugak lah nak pujuk dia hahahaha comel sangat! kalau cara aku, aku bagi dia small cubes yang banyak-banyak tu and then suruh dia susun jadi tower. tapi korang kena take a risk jugak sebabnya, certain pt taknak bagi balik barang2 tu so bagi jela dorang as present hehehehe

Cara study?:
Berbeza ikut individu. aku study based on pt, ambil hx dan pe, lepas tu balik bilik study semua balik lepas tu buka buku, belajar pasal disease related to that pt. kalau rasa enthusiastic lagi, pergi ke picu, nicu, child day care, wards and belajar dengan pts sendiri. join ward rounds setiap pagi. jangan malas. note to diri sendiri :p ingat ye, long term memory tu penting. jangan jadikan sebagai short term memory sudah, rugi nanti. pasal clerking pt, sila clerk pt yang berbeza, baru lah dapat belajar banyak. jangan lupa tengok procedure juga ye!

Nak dapat markah tinggi time present case?:
Yang ni aku sendiri takde ilmu. Cumanya korang kena ambik complete history & pe, then present selengkap-lengkapnya lah history taking & physical examination. kalau lengkap, inshaAllah dah dapat 70 marks. then kena study tentang disease yang korang present tu contohnya kalau pt presented with diarrhoea, vomiting; so kena study pasal dehydration. belajar cara calculate maintance fluid, volume needed etc. Semua ni ada dalam ho guide. jangan lupakan anthropometric measurement. pergi photostat growth chart tu inshaAllah profs lecturers akan suka kalau kau present awal-awal huhu

Presentation seminar/cbd/case?:
Jangan tangguh buat slides! Tu je aku nak pesan. certain lectures nak slide seawal 4,5 hari untuk dihantar dan buat correction. ingaaat, jangan tangguh-tangguh

Sila rajin
Sila rajin
Sila rajin.

Okay, setel post kali ni. takde idea dah. anything to ask, drop your qs below okay.. thanks for reading ;)


ps:// mohon tembakan doa kalian semua, saya exam pada 19 , 20 Januari 2016. sesungguhnya saya sangat nervous. lubdublubdub dah ni. mohon yeeee :*

Friday, November 6, 2015

First chapter #311

Assalamualaikum. Bismillah

Ditakdirkan saya untuk berpraktikal di dalam group posting Internal Medicine selama 6 minggu bermula sejak 3 minggu lepas. Alhamdulillah. Banyak sangat pengalaman yang dapat dipelajari sepanjang masa yang singkat tu. Sejujurnya ilmu tuan diri ini masih terlampau sedikit. Sebab tu kami diberi peluang belajar selama 3 tahun di hospital mostly untuk dapatkan ilmu. Bak kata salah seorang Prof saya, "hospital is like a library, patients are your books". Setelah belajar selama 2 tahun di zaman preclinical year, kami diberi tanggungjawab untuk belajar di hospital.




Hospital merupakan suatu tempat yang sibuk dengan dan sentiasa penuh dengan pelbagai jenis manusia. Namun, orang tua dan kanak-kanak jarang diberi masuk kerana bimbang mendapat jangkitan oleh kerana tahap kadar immuniti mereka yang rendah berbanding dengan orang-orang muda dan dewasa. Walaupun begitu, aku rasa bahagia tiap kali dapat sama-sama berada bersama pelbagai jenis manusia di wad-wad.

Suatu hari aku jumpa pakcik dalam umur 60-an, dengan keadaan badan yang kurus dan kelihatan tidak bernutrisi. Lantas aku bertanyakan soalan:

"Assalamualaikum Pakcik, harini rasa macam mana? Sihat sikit ke?"

"Macam ni jelah. (sambil tarik nafas dengan bersusah payah)"

"Pakcik sakit kat mana? Tunjuk sikit pakcik"


Sambil pakcik tu tunjuk kat dada dia, susah bernafas katanya..


"Pakcik duduk dengan sape kat rumah? Siapa jaga?"


"Duk sorang jerrr.."


Aku pun terdiam. Banyak sangat persoalan muncul time ni dalam benak fikiran. Siapa yang jaga dia? Siapa yang akan ingatkan dia untuk makan ubat semua? Siapa yang.... Arghhhh. Aku pun cuba mula hitung dengan baik-baik nak menanya soalan yang seterusnya. Then nurse pun datang bagi ubat-ubat pil pakcik tersebut...


"Pakcik, makan la ubat tu. Jangan lupa ambik ubat ye.. Saya dah nak pergi ni"

"Yelah.. Eh nak pergi dah ke?"


"Haah pakcik. Pakcik berehat la. Tu, ubat kena makan, kalau tak, susah pakcik nanti.. Sakit tu akan melarat"


Pakcik tu pun sambung menahan sakit dia. Berkerut-kerut dahi dia.. Lepas beberapa saat, then dia pun macam dah lega. Fuh barulah aku pegi tanpa toleh kat pakcik tu. Try rasa taknak attached dengan patient.


Itu cerita hari-hari terawal di wad. Ketika tu aku pergi ke wad perubatan jantung lelaki, di mana rata-rata pesakit yang ditempatkan kesemuanya mengalami masalah dengan jantung, injap jantung bocor, heart attack, saluran darah jantung tersumbat, jantung besar dan pelbagai penyakit lagi. Macam-macam penyebab jugak yang menyebabkan penyakit tersebut antaranya ialah pengambilan makanan berlebihan, kolesterol tinggi, jangkitan kuman, tekanan darah yang tinggi, kencing manis & tidak bersukan. Namun terdapat jugak disebabkan oleh genetik.

Di wad perempuan, juga terdapat pelbagai jenis sakit yang datang hampir setiap hari. Aku pernah ditanyakan soalan oleh seorang makcik berumur 49 tahun ni:

"Tak susah ke nak jadi doktor?"

"Susah makcik.. Sebab tu saya tengah belajar dari makcik ni. Macam-macam benda saya nak tanya ni makcik tau.."


"Hah, tanyelah" 


"Makcik ada kencing manis tak?"


"Ada. Dari 5 tahun lepas."


"Ooo. Mata belah kanan tu tak nampak sejak bila?"


"5 tahun doh.."


...





Yang terbaru ialah seorang pemuda yang sebaya dengan aku. Pada waktu mula-mula aku approach dia, dia macam okay dan respon sepatah-sepatah. Tapi bila dah lama-lama bersembang, hampir 2 jam baru lah habis clerking dia hinggakan tak sanggup nak beredar dari situ.


"Sekarang tinggal mana? Dulu belajar mana? Best tak? :)"

Blablabla~


"Sejak sakit ni, ada ke keluar rumah untuk jalan-jalan ke?

"Kite yang duduk saje rumah, orang yang mari datang lawat kite"


"Ooo. Waktu datang hospital semalam, rasa sakit tu dekat mana?"


"Sini (tunjuk dekat bahagian badan sebelah kanan.)"


...

Sampai sekarang aku teringat-ingat dan terngiang-ngiang segala perbualan yang aku rasakan berguna untuk aku jadikan semangat terus berjuang di tempat mana aku berpijak sekarang.  Kerana aku mudah rasa down, aku akan fikir semula reasons kenapa aku perlu berputus asa? :^) In 4 weeks more, I have to take exam for the first time in clincal posting. Doakan diri ini --hajar hadi-- berjaya dunia akhirat ye.






Lots of <33 hajarkuwby.

Tuesday, September 1, 2015

A new notebook of 21 yo --

Assalamualaikum wbt, bismillah



  • Birthdays are a new start, a fresh beginning, and a time to pursue new endeavors with new goals. Move forward with confidence and courage. You’re a very special person. May today and all of your days be amazing!
  • Count the age, not the wrinkles you have. Count the blessings and wonderful experiences you’ve had, not the mistakes you’ve made.
  • Forget the past; look forward to the future, for the best things are yet to come.


  • Comel kan balloons keluar bebanyak? ehehe nanti kau buat lah setting birthday kat profile, automatik akan keluar balloons time birthday kau :') Ni jelah hadiah aku today hihi plus chocolate cake :>


    Alhamdulillah it's my most favorite day of the year again. Couldn't ask anyone for more dah about birthday gift hahaha coz I is so malu nak mintak hadiah pada umur 21 cenggini. I thought that I would owe them forever if they gave me lots of birthday gifts. Yelah, bagi aku birthday gift yang paling best ialah the thought that a person remembers you. When they remember, they care actually. 

    Being sweet 21 is nice, because I have gone through lots of things in the past, barely manage myself and yet I can say now that I'm proud of who I am today. Since I was a child, I only remember that I was so naughty and stubborn that I once pernah ponteng kelas ngaji during 5 years old. I played well and get along with many people around my neighbourhood and acting like a boss since I was the oldest back then teheee. That's enough of the sweetness during past, I was an innocent girl who doesn't know what's wrong and what's right that time :)

    For the past 7 years, I learnt to manage myself in my own way sebab aku pelajar asrama. I play a lot and only study what I love. Hahaha. I am not a genius and brilliant one, just an average person who needs to study hard and smart to get nice results everytime. Waktu Pmr aku tak suka subjek Sejarah meanwhile waktu Spm pula aku tak suka Physics. Tapi yang aku tahu sebelum duduk untuk peperiksaan Spm tu aku dah pasang cita-cita yang tinggi iaitu nak further study di Ukm, tak kisah course apa plus dapat biasiswa. I was too influenced by my sis cos she always bought me something if she has extra money. Lepas Spm terus aku masuk Matrik Penang after rejecting UiTM offer.

    Being a PST student for Modul 3 during my matriculation time wasn't so difficult despite of them saying it was a fast-track learning. Believe me, I only do Mathematics & Chemistry's practice everyday because I really really really love them to the moon and never goes back! Meanwhile untuk subjek Biology pula mungkin aku agak sederhana manakala bagi subjek Science Computer aku suka study last minute sbb aku tak berminat. Haha. I really miss the moments where I learn to be independent at an early teenage age. I am proud that I was a tough girl until now and nothing such as 'regretting' comes to my mind. 

    Alhamdulillah on 17th Sept 2013 I was in UniSZA, making a new step here for a better future. And hoping to see a bright years ahead with them guys. Cause the 5th Valedictorians of Medisca is gonna rock the world 3 years later amin inshaAllah. 

    Kali ini, starting on this 6th Sept, I will officially be a clinical 3rd year student. Kalian doakan diri ini supaya rajin 'bekerja' sambil belajar tau? Kali ini pastinya terasa suasana yang sangat berbeza berbanding dengan keadaan pada preclinical year. Aku pun sudah explore dan melakukan observation melalui website2 para senior terdahulu, mereka banyak memberikan tips2 penting bagi menghadapi clincial year. InshaAllah I will bear that in my mind. 

    Because I love natures. Hence the color <3

    Monday, August 24, 2015

    2D1N in Cameron Highlands

    14-15 Ogos 2015
    Cameron Highlands




    Bukan homestay kitorang. 




    @ Strawberry Farm. Shawl by @benanghijaukotabharu




    Lapar strawberry pulak rasa.



    @ Pasar Malam Brinchang! (jambu epal sedap)


    Good morning people! Rise and shine ~__^ 


    Again @ Strawberry Farm ft Strawberry Lollipop


    @ Mardi


    Favorite color as flower! (So much Loves!)






    Sumber biji kuaci peberet aku.


    Mum ft her favorite flower


    @ Brinchang



    Ps:// Harga homestay per night ialah RM160. Wifi laju tahap mulut laser 5 bintang. Aircond semulajadi. 

    Short trip in Negeri Sembilan & Malacca

    Assalamualaikum wbt

    Hai semua. Saya hanya akan muncul di dashboard anda selepas saya habis bercuti hehe sebab nak share some attractive places yang sempat saya pergi ritu. Lama jugak cuti kalini, dari Selasa malam 18hb naik bas hinggalah Sabtu malam 22hb. Ada lah dalam 4 hari? Tetiba kejap je pulak bunyi dia kecoh je kubi ni hihi

    Kalini #bpholicx sudah hampir berusia setahun. Lagi beberapa jam cukuplah anniversary kitorang, iaitu 25hb Ogos lah kalau tak silap Ja kan. #bpholicx ni tersangatlah baru, semua nya sebab perangai dan semangat kental memasing nak berbackpacking. Sejujurnya aku (tukar bahasa) pun dah tak ingat macam mana kitorang boleh jadi satu kumpulan bekpeker hihi. Lepas ni mudah lah aku nak ber bp ke mana-mana.

    So cerita perjalanan aku ialah pada Rabu pagi tersebut, aku sampai Seremban dengan kemantapan Bas Express Perdana. Serious cakap lah servis bas ni tiptop dengan pekerja yang bertanggungjawab aku malas nak cite panjang. Sistur bagi 10 binteng!! Ouh ya harga tiket bas Kelantan-Seremban ialah RM55.20 (emoji duit ada sayap) Setibanya di Seremban pada pukul 5:40 pagi Subuh terus Pqank & dad pick aku then berlepak lah di Seremban 2. Siang tu pergi Jusco je makan2 k perlu ke cerita benda alah ni hewhew

    Petang tuh Jae pick kitorang kat S2 dari kerja bawak balik rumah dia. Lepas makan solat Maghrib semua terus gerak rumah nenek Sara pukul 8. tuptup sampai Rembau pukul 8:30 lelebih gitu then borak luh sementara tunggu Buzz (member childhood) sampai then kitorang dinner sesama. Sara masak nasi lemak ft ayam goreng berempah sedap terharu nak nangesss T-T Then malam tuh tunggu Pah pulak datang & then tidur pukul 2 harharhar




    So pagi tuh dalam pukul 7:45 semua dah siap-siap gerak rumah Sara jap then sesalam kakak (read:mama) dia hehehe. Then breakfast kat kedai Tirah; Restoran Rembau Ria. Sedaaaapp. Then jumpa Buzz & Amalia dekat Petronas tempat kerja dorang huhu. Then lepastu straight away gerak Melaka dalam pukul 9 tak ingat ^_* Tapi on the way tu singgah kedai kawan Jae dekat Chengkau. Ni gambar yang kat bawah ni lah, jalan tu sepatutnya menuju ke Gunung Datuk. Kalau aku tak sabar, pasti aku terus hiking dengan outfit cemtu hehe.

    Nak singgah pergi jumpa kawan Jae,
    Kawan Jae dah balik kolej HAHA



    Breakfast like a baws @ Kedai Tirah Bidin





    @ Chengkau. Tengah hujan rintik-rintik


    @ The Shore Sky Tower. Entrance fee = RM18


    0.01 saat sebelum melompat


    @ Asam Pedas area Mahkota Parade


    Sangkaya <33


    @ Dataran Pahlawan 





    @ Masjid Cina Negeri Melaka


    @ Pantai Klebang




    @ Restoran Muara Sg Duyong


    @ Masbro Village. PM me for homestay price per night


    Jap. Tinggi kengkawan aku semua ni ialah 163cm ke atas. Tu je nak cakap :*



    @ Rumah Be'e




    @ Rumah Buzz





     @ Rumah lama (loveyou200x)


    Then petang tu aku balik ngan Peqank ke rumah dia. Esok nya siang pergi Palm Mall then pergi bus station kena catch up bas pukul 8pm malam tu.




    @Ayam Shinlin Palm Mall


    Ps:// more pictures coming soon, so rerajin lah datang blog ni lagi hehe. 

    Saturday, July 25, 2015

    Pulau Perhentian with medic housemates Part 2 ^_~

    Day 2 at Pulau Perhentian; 


    Sorry for the delay. Hampir 4 bulan aku tinggalkan niat aku nak post pasal Part 2. Ini pun aku dah tak ingat exact time aktiviti hihi so tengok gambar je lah. Yang pastinya kitorang kena check out pukul 10 pagi tak silap. Kalau nak selamat, korang pack barang siap2, then pergi hiking terus. Nanti tak payah susah-susah korang nak pergi patah balik chalet semata-mata nak pack things padahal korang tak lepak lelama menikmati pandangan dari atas puncak tu sepuas-puasnya. 

    Okay malas nak cerita. Sila lihat. Bye 











    <33 

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...