The girl.

Friday, September 27, 2013

The 2nd week I'm here, breathing

Assalamualaikum, salam satu Malaysia



time ni kat Kampus Kota. merempat bawah kanopi


Haritu Aisyah Shakirah vlogger yang femes tu datang kampus bagi talk Bicara Siswi. Aku tahu tentang ni pada petangnya tahuuu? I'm busy girl la dengan orientasi nya :3 Seriously besttt....kind of person yang sporting, speaking terel, keeps humble-ing and bersemangat. Dia sebaya ngan aku so, rasa inspired tu lagi terkena sedas kat aku. Suka tengok dia berhujah, sangat sangat positive, labyuuuu. Ada dia jawab soalan dak dak ni pasal "pandangan our society towards us yang judge kita based on latar belakang not our ilmu" Maksudnya, kita bukan dak FKI tapi kita bagi nasihat kat seseorang yang from fakulti kontemporari Islam. So korang pun tau kan jawapannya, then Aisyah ni best la sebab dia ada pemikiran justice yang tinggi. Dia tak bias mahupun poyo.



Pasal jadual class, yupe, menjawab kepada soalan kakak ku "class kau semua kat kampus pantai or kampus utama?" yupe yupe class aku semua kat Kampus Kota. Cuma maybe class Talaqqi Al-Quran buat dekat Kampus Gong Badak. Only that la kot.


Ass-ignments dah ada 2. Bakal menjadi 3 jikalau Ahad ni Puan Teacher minta buat satu. Maigadddd yupe baru teringat teacher asked to do draft. So jadi 3 lah nya.

Pray for me ya peeps, x




Friday, September 20, 2013

Life as a medical student begins.

Assalamualaikum,


pancung kepala sat



Wassup guys? ;D Today aku nak berbicara pasal u aku pulak. Alhamdulillah aku dapat masuk Universiti Sultan Zainal Abidin. Ramai betul taktau u ni kat mana. Dekat Terengganu cik kakak abang saya. Tak sangka betul aku akan masuk u ni. Yela, dulu tak selalu dengar pun. Aku nak sangat masuk Ukm cos memang impian aku jak kecik but Allah has planned it better. He gives me this beautiful university with my dream course too : Program Ijazanah Sarjana Muda Perubatan & Pembedahan. Atau lebih pemes dengan nama MBBS. Bersyukur ke hadrat Ilahi sesangat, tinggal aku kena rajin belajar bebetul je, no more stalking, laziness, crushes (sikit2 okla kan) :p


Aku daftar ritu 17 September 2013. Lambat sebab aku pelajar kemasukan kedua. Takpe sama je tak terasa pelik pun semua sama pandai kan & it is better late than never an. Dah adat first time masuk u mestila ado orientasi. Senanye aku nak bagitau kitorang orientasi 2 hari jo muehehe.


Meh aku cerita sikit. Sekarang aku tinggal kat Kampus Utama ; Kampus Gong Badak. Bagi pelajar medic & sains healthy, tempat belajar (fakulti) diorang dekat Kampus Kota in Kuala Terengganu which is about 45min away from main campus. Dak dak medic year 1 buat sementara waktu tinggal kat kolej kediaman Kampus GB. Next month baru berpindah ke Kampus Kota. Sekarang kau boleh bayangkan tak yang kitorang kena berulang alik dari kolej sekarang ke our faculty? Every 7 in the morning and sesampai je kat fakulti dah kui 8am? Jadual biasa pukui 8 dah start belajo. Such a sacrifice this, beb, xx


Pastu hari ketiga aku kat sini iaitu 19 September 2013 pulak kan, kitorang dah start belajar. Eksaited mak sampai taktau nak pakai baju kurung kaler hape. Den pun sauk baju kurung pink raya guwa plus tudung baby pink. Zeriyesly it makes confidence higher. My personal tips on how to cope with first day yezza successful tahu sebab yela mesti rasa rendah diri gila baru daftar pastu macam terkebil tapi tak sokmo la.


Terus ada kuliah Introduction of Pharmacology which it is all about drugsssss.

The moment bila your lecturer explains and telling a story in fully English and have a very pekat slang India. My tongue was glued but it is okay. Tabah la aku :')
Cara study pun lebih kurang je ngan dedulu, photostat lecture notes, kumpul duit bagi kat ajk macam biasa. But textbook still wajib ada. bak kata Doc Pharmaco tu, "we need to read knowledge"
Textbook pun biasalah korang dengar kan harga tak murah macam buku text sekolah rendah. Terpaksa kuarkan duit demi ilmu tercinta sepanjang hayat ni.


Cerita pasal classmates, semua okay dan sempoi. Budak Kmpp ada 9 orang okeh. Bangga sat. Yang aku ingat aku, @sahiraaminah, Farhanin, Ng, Shanti, Pavi budak aras kmpp dulu, Shankri, Bazli, emm sorang lagi Chinese boy. Yang lain semua okay, semua layan aku seadanya, datang dari Pasum lah Palam lah Kmpk/Kmp/Km bagai. Chinese Indian ramai tahu? Total classmates 54 people. Semua pandai. Semua otak geliga. Harap aku pun tergolong suatu hari nanti. InsyaAllah.





Pasal kolej kediaman pula, aku tinggal kat Blok I, blok paling hujung -_-  Berkonsepkan rumah, dalam tu lengkap ada 5 bilik, 1 dapur, 1 balkoni, toilet dan 1 tempat sidai. Ada rasa macam syorga juga duduk dalam ni. Walaupun paling hujung, tapi duduk aras 1 ni sangat untung dengan wifi nya. Guna phone susah sikit nak dapat line, guna lappy juga untung dapat 4/5 bar sokmo. Nasib ah kau jang.


Pasal makanan pulak, murah je. Macam contoh tadi tengahari aku makan nasi putih + telur mata kuah tomato + 3 biji terung berlada hasilnya RM3. Quite reasonable and cheap. Bajet aku kalau makan 3 ke 4 hingget okaylah.


And aku dah jumpa semua kengkawan aku kat sini. Effa, Cikna. Faziham je belum lagi. Eksaited i'olls tau :>


Rasanya tu je kot. Aku taktau nak kongsi apa. Kalau nak tanya komen kat bawah ni je. Doakan aku senang belajar ye kengkawan. Sayang korang. Kalau sakit hati ngan aku boleh cakap face to face. Bye u'olls ;)

Monday, September 16, 2013

Nak chow dah esok

Assalamualaikum, hi :B


Bye belog. aku dah nak meningkat dewasa dah rasanya. Dah nak masuk U, tak main dah duduk ghumah relax tidur lewat bangun lewat. Ahhh zaman remaja dah nak habis, pandang ke hadapan la sekarang yo Ja.

goshhhh itew cuke cangat bantal lembu tu and selimut kambeng gurun tue! lembut ngat ngat :>

Preparation sediakan dokumen print out pengesahan semua bagai mengambil masa dua hari. Tu pun tercicir dua benda for pengesahan, what a careless gurl, but it's okay. Aku takda mood betul sebab terlupa dua benda alah ni tapi takpe ah go on je esok try mintak sign cop lecturer sana. Semua kalut kan tambah-tambah today cuti umum Malaysia nye beday. And beday Pqunk Mad too :>


Sekarang ni lah masanya aku takyah fikir semua little things. Dah masuk U, no need to stress over small things like assignment tak sempat siap ke, ada kelas ke, benda tu dah termaktub memang a part of student's life. Lagi satu, aku tak online sekerap yang aku selalu buat while having time at home. Pengorbanan memang sangat penting untuk mengecapi apa yang kau nak.


Saturday, September 7, 2013

relieved listening to the news but still.......



#np Swear It Again. Sounds jiwang kan but actually I'm enjoying the rhythm the most. It suits my soul >  
Earphone on. World off. Yep I'm always lost in my own world whenever I'm listening to songs/music. Sad songs would be so perfect medicine to heal me at this very time. I couldn't agree more with that. Hmm ok here goes my confession. Usually I am not an easy going person to befriend with. Finding a new friend always attacks me so many questions "will they accept your weird habit?" sigh. No one understands me at all. Dem these songs making me emotional now. I listen to Westlife, Backstreet Boys, Ronan Keating, Blue. So whaaat? Call me a boring person but I am still okay with that because this is me. Still treasuring my own self. I am all alone, that's it. &&& I love vintage pictures. Wish I could buy one polaroid camera on my own someday >


Sunday, September 1, 2013

the day.



19 sudah.
siapa sangka. dulu lepas keluar dari rahim mak guwa, berat guwa 3.5kg. kecil padat dan mampat guwa dulu ni. sekarang dah besar, lain pula ceritanya. berat sudah meningkat, badan nak tough je. pastu sekang pantang nampak laki muka macam channing tatum ke, chris pine ke, leonardo dicaprio kan, terus nak buat crush. tapi kalo asyik dok cakap pasal crush 24/7 pun haram boring orang dengar weh. tahun ni last aku celebrate birthday pangkal 1 kat depan. masa berlalu dengan kejap. nikmat yang Allah bagi kena sentiasa syukur dan tahu. kalau tidak kau akan membuang masa selalu yang kau mahu.

Aku malas bercerita pasal diri aku. aku celebrate makan-makan malam kat luar, kedai area tesco kb megah topi sungai kelantan tu. dapatlah bernapeh angin kb sat. oh tarikh 1.9 tahun ni handsome sangat apehal? hari tu kemain busy sumorang sebab first day daftar for degree 13/14. aihhh. ramai gak wish aku yang cantek pemalu ni. kemain korang an tengah pack pack baju pun ada yang dah setting/reminder phone wish aku through wasep/wechat/instagwem/messages/pesbuk sengal dan laman web sesawang peberet memudi sekang, twiter. thanks alot. Ada yang bagi hadiah gambo-gambo hihihik. Yang paling osem ada yang call aku fresh dari airport lcct hahaha gayat. aku malas nak balas sesatu wish penat jari aku.

yang dok bertanya pasal perkembangan aku pun, aku kembang kempis gak nak terharu ke nak rimas ngan korang. ada certain people je aku tak rimas bila korang dok tanya 'bila masuk u?' 'dah dapat call belum?' 'ape cite?' maaaaaaaaaaaak ai. korang tau tak kalau samsung tu berbunyi messages ke call ke aku eksaited kemain berlari nak dapatkan fon sekang ni sebab nervous? nanti aku gitau gak lah bila aku dah masuk. sekurang-kurangnya bagilah masa sebulan baru tanya khabar aku. aku tensen ah sume dok caring. at least faham dan bagi aku masa nak gitau korang lambat laun. lek ah. kalau aku tak masuk u sekalipun, korang takkan rasa sakit nya. aku yang rasa. hahahaha.

kawan-kawan yang aku buat 8pax semua aku call. 7 hari free call & messages wa kata lu. aku keep asking camna orientasi kau? tidur pukul berapa? sempat makan tak? roommate negeri mana? ceh aku pulak nanye diorang lelebih padahal semua dok rushing nak gi taklimat. haaai. skip jolah taklimat tuu, pergi lah mandi sebab bukan kau tak sempat mandi ke tadi? hahaha. aku macam agak kesian lah dengan korang nye orientasi yang ala-ala boring tu. yang happy sakan tu lain cerita. yelah kita kan dah 19. ada ke buat kita cam bebudak pergi dewan cecepat. kamonlah entah-entah students tu ada yang dah kahwin kot hahaha nak jadi mak mak pun kena rushing. fasi ni gelabah lah. kekal tenang cukup. tapi aku teringin nak gi orientasi cam korang..........korang doakan aku ye. tayang kowang tangat tangat xx


facebook aku nak letak semua wish sebab banyak yang aku suka tapi haha korang stalk seniri la//







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...