The girl.

Friday, December 12, 2014

Random Nagging -- MSK

Assalamualaikum
Np//More Than Anyone in the World L such a sad song..

Dah masuk Musculoskeletal Module. Ya Allah takut jugak perasaan dia bila kau ada 7 Anatomy lecture dalam seminggu. Yang Anat 1 pun aku tak hafal semua lagi. Boleh tahan la susah dia nak hafal setiap muscles, bones, arteries, nerves and veins kat setiap part of your muscle and skeletals. Btw kena rajin minta tips from senior la macam mane nak hafal semua dengan smart.

Sekarang tengah lepak di library sebab internet connection putus di Maidam. Hahah. Aku tak pasti bila aku nak beli broadband ataupun mobile data. Mintak maaf la, guwa taknak lari bajet :p

Aku taktau kenape setiap kali start module dan setiap kali nak Eom aku akan update blog. Bagi aku, aku kena ada diary setiap kali waktu tu. Nanti bila aku bukak balik, aku tau macam mana cara aku study waktu-waktu tu. Boleh buat sebagai pencetus semangat pada masa depan. Nanti dah clinical, aku akan recall balik saat-saat rajin @ malas di preclinical year. Hahah.

Sejak kebelakangan ni, setiap malam aku mimpi benda yang pelik-pelik. Macam kena kejar, kena marah, kena bunuh, kena membunuh orang. Pelik. Risau la aku. Okay nak kena minta maaf dengan ramai orang ni sebelum tahun depan.


Btw, tahniah kepada semua Ahli baru Medisza.

K.

Saturday, November 29, 2014

anxiety disorders


excuse my awkward pose. 

currently i don't feel like studying. goshhh

this morning we were attending Stress Management Workshop. there are students from other unis too attended and yeah, it feels like living among some variety of humans again. i guess this event should be done more frequently as it gives us so much input that was so worthy.

i guess i don't feel like stressful again after this one whole day workshop geee ;)

and you know what, within 5 days more i'll be sitting on my Respiratory System Module examination paper and the anxiety feeling is just coming by again and again. i'm a paranoid person who had always fear about not getting higher marks than i did before. but i think it is okay for me to not be able to achieve those sparkling marks yet because maybe there is some reason Allah don't wanna give me yet. yes i have faith in Him so much

you know why does Allah test us? because He loves us so much and wanna see us be grateful and never run  away from Him whenever something bad happens.

i had this one bad habit which only some of my close friends knew about it. fyi, i was about to throw the habits away whenever it comes to 'new year' celebration but it seems that i was weak enough to get rid of it. maybe i need to strengthen my heart right after deleting it from my brain huh?


ps:// the latest post in my insta tells everything about me right now. that i think i am able to fight the feelings but i just can't
pps:// i hate the fact that i lose sometimes
ppps:// feeling miserable, always
pppps:// there are quite few numbers of 'em asking me bout my sweet nickname, kubi and i don't wanna explain bout it unless you are such a close friend to me



Kubi,

Thursday, November 6, 2014

Layan cerita

Assalamualaikum


Harini aku macam free sikit sebab cuti penuh hari Khamis. Boleh la relax-relax kat katil dalam hujan camni sambil tengok cerita-cerita yang berkurun dok dalam laptop kan.


Aku nak cerita pasal hobi.


Lately ni kan, aku memang suka layan drama yang berkaitan dengan medical things. Bila aku layan medical related movies/drama barulah aku tak rasa serba salah nak tinggalkan notes tak terbaca sehari dua kahkah.


1) It's Okay That's Love
2) 1 Liter of Tears
3) Team Medical Dragon
4) Emergency Couple


Yang latest aku tengok 1 Liter of Tears. Memang se'bucket' kfc dah keluar ayaq mata tengok. Aya suffered from Spinocerebellar Degeneration Disease, memang sakit pasal saraf. Lastly, she died. Memang sedih gila vavun.


Tiap kali tengok cerita medical-related, aku rasa lain maciam.Sedih, taknak sakit dan berazam akan mengambil pemakanan diet yang seimbang selamanya supayaa tidak akan sakit, berdoa kat Allah aku dapat badan yang kekal sihat, in the end, rasa nak study tu membuak, hopefully. Korang doakan aku tau, supaya aku sayang and caring kat semua patient aku, inshaAllah, suatu hari nanti.


Aku ni lain maciam jugak sensitif nya kalau pasal sakit. Tak tentu hala. Haritu pergi spital pun dah sebak. Entah apa aku bayang gak eh.


Pastu aku fikir kalau orang yang aku sayang sakit, aku mampu tak jaga? Kalau aku jaga, adakah diorang akan jaga aku pulak kalau aku sakit? Haaaaa aku kalau dah fikir jauh, memang camni jawabnya.


Sama-sama doa la ye. Lebyu guys xoxoxo

Monday, October 20, 2014

Still far apart to go.

Assalamualaykum wbt & holla everyone!
Bismillahirrahmanirrahim


Perasaan ingin menaip dan mengarang dengan penulisan ala-ala budak U aku membuak-membuak semenjak menjadi pelajar U tahun lalu. Setakat ni, tidak pernah lagi aku coretkan tinta-tinta pengalaman dan pendapat aku sebagai pelajar yang mendiami jurusan ini. Aku teringin sekali berkongsi pengalaman study yang aku kira baru dikatakan dalam lingkungan umur setahun jagung. Tidak mengapa, mungkin aku boleh jadikan sebagai bahan bacaan pada tahun-tahun akan datang.






Beberapa hari yang lepas iaitu pada Khamis yang lalu, aku baru saja menduduki peperiksaan 'End of Module' for Cardiovascular Module selepas 6 minggu bergelumang dalam modul berperihalkan jantung dan saluran darah ini. Ternyata, CVS modul memerlukan masa yang cukup lama bagi memahami setiap inci struktur jantung termasuk saluran darah, bahagian dalam dan sebagainya.

Bagi aku, seperti modul-modul yang lepas kecuali yang awal-awal, aku tidaklah belajar secara advance ataupun rajin menelaah setiap hari. Aku hanyalah seorang pelajar yang biasa-biasa sahaja. Setiap hari selepas kelas, pertama sekali aku akan pastikan bahawa aku mempunyai nota pada hari itu yang telah dicetak dari mesin photostat peribadi aku. Kemudian barulah aku akan memutuskan subjek mana yang akan ditelaah dulu.

Bagi aku, medical student haruslah rajin mentelaah dan sentiasa bertanya pada lecturer sekiranya terdapat sebarang kemusykilan. Jikalau perasaan tertanya-tanya disimpan hanya di dalam qalbu, sudah pasti engkorang tidak akan memahami subjek tersebut selamanya. Dan sekiranya kita telah memahami tajuk tersebut, cubalah terangkan kepada rakan semula apa yang anda baca. Dengan cara ini, ia akan membantu meningkatkan memori terhadap bacaan itu. Cara ini memang berkesan.

Aku masih ragu-ragu ingin meneruskan pelajaran dalam bidang mana nanti. Selepas belajar beberapa modul sistem, ternyata aku masih belum menemui bidang yang menarik minatku. Mungkin selepas berpraktikal selama 3 tahun pada tahun depan onwards, akan diketahui jawapannya?

Melihatkan para senior aku, yang telah bergraduate, sedang final year, sedang fourth year dan baru sahaja memasuki alam praktikal, sesungguhnya perasaan gentar untuk menghadapi liku-liku yang sama bagi diorang merupakan cabaran yang amat besar seumur hidup aku. Apa yang aku risaukan sekarang ialah peperiksaan menjelang akhir tahun dua nanti, yang bakal menentukan sama ada aku layak untuk memasuki alam praktikal mahupun tidak. Persediaan yang dilakukan hanyalah seminimum 10%, yang cukup membuatkan aku hypertension memikirkannya. Huhuhu

Pada aku, kehidupan semasa di Tahun 1 ialah untuk bersuka ria, namun realitinya pada Tahun 2 aku perlulah berazam untuk belajar betul-betul dan menjadi bakal doktor yang disukai ramai. That's my aim after all I have been studying for in this field. Please pray for my goodness. Aku nak menjadi doktor yang mengingatkan pesakit tentang Tuhan dan mengubati mereka dengan kudrat ilmu yang Allah kurniakan kepadaku. Insha-Allah.

Lots of love xx
Midsemester break of Second Year.

P/s: Why got university subject ass-ignments? Everything is ruineddd

Thursday, October 9, 2014

brain vs heart

.....you know what

I hate the huge differences between us
Me, a very complicated person and you, a very busy one
Just so you know,
To my eyes, all you have is perfect imperfection
I-need-you.

Friday, September 26, 2014

Week 3 finished.

Hey yo!
I just feel like wanna publish an entry tonight.. Rasa rindu nak jumpa blog, rasa gatal tangan nak menaip di sini. Rasa rindu nak berceloteh. Orang seperti aku haruslah muncul di dashboard blog dua kali sebulan thehehe

Takde benda nak share, just nak cakap aku dah habis minggu ketiga, dan akan masuk Week 4 lepas ni. Bagi aku, yang paling tough setakat ni ialah Pbl, Tutorial, Physiology and all. Aku rasa aku kena giatkan lagi usaha aku. Just have to be more hardworking and studying all the time. Hahah setiap kali aku nak study je mesti ada benda halang. Ish ish ishhhh saytan selalu datang mengusik tau kuat mengacau sangat selalu suruh buka instagram dan berangan wahhaahaha ada banyak duit nak beli semua shoes clothes *blink blink

Sekarang belajar pasal jantung dan komplikasi nya, penyakit, blood pressure dan semua yang berkaitan dengannya. Alhamdulillah aku berpeluang tahu bagaimana kedudukannya dengan spesifik, semua structure di dalam nya. Aku suka belajar Medic to be honest. Tapi kalau kasi aku bahagian engineering/ komputer kan, komfem aku drop awal. Aku benci benda lektrik -,-

Minggu ke-4.
Full of presentations and proposal on Uni subjects. Hate it damn much but I have to. It dragged my mood lah. Need to stand right in front of everyone, it sucks. Hahaha but seriously, nasib baik tak dekat sangat dengan exam.....

Kbai :> I'm just feeling so happy today hihi






Wednesday, September 3, 2014

Dah nak masuk semester 3

dah siap packing T-T



Assalam haaaaai blog !
Harini dah masuk 4 September ! Omooo esok pukul 8 pagi aku dah bertolak ke Terengganu yeahhhhpi but still sad in my heart sobb sobb T-T

Dah masuk sem 3 , apakah plan anda ?
Kalau tanya aku , mestilah aku bagi jawapan yang murni-murni sahaja . Jawapan belajar sungguh-sunnguh , taknak lagha dah , nak diet , jaga pandangan , jangan lambat ke kelas , jangan tidur waktu lecture , tak malas pergi jumpa lecturer . Sangat tipikal kau Hajarrr !

Aku risau banyak je pasal semester 3 ni . Jadual nya bagaimana ? Pack every day tak ? Lecturer baru lagi eh ? Cardiovascular , Musculoskeletal , Respiratory Module nanti , boleh kah aku buat ? Ada masa untuk aku buat short note tak ?

Sejujurnya aku nak baiki diri aku dalam aspek pembelajaran . Tahukah korang , aku ada BIG EXAM at the end of my 4th Semester ? Nama exam itu ialah Professional Examination 1 . Exam ni akan menentukan aku akan masuk klinikal year atau tak . Kalau failed , kena extend . InshaAllah , doakan aku ye koranggg ! So faham-fahamlah ye kalau aku jarang online ke blogging ke berkicau ke .

Nanti juniors dah masuk belajar minggu depan . Waktu ni diorang tengah orientasi lagi . Next week kita jumpa ye adik-adik .






Baideway , aku memang suka sangat la dengan design room decoration ni . Bilik aku tak macam ni pun , tapi aku ada hati nak kumpul semua gambar-gambar camni then pasang cita-cita nak buat bilik hostel camni . Amacam ? Baru lah ada semangat belajo sikit . Ye dok ? Yang tampal-tampal thingy tu wajibbb . Okeh settt ;-)

Bercakap pasal preparation dari segi mental, pizikal mahupun rohani . Hmmm , aku dah packing luggage about 88% walaupun hati ni ibarat diikat di hujung palang katil . Serious sepanjang bercuti sakan selama 2 bulan di rumah , aku tak rasa langsung yang aku ni merupakan seorang pelajar perubatan -,- MashaAllah dangerous yahamat . Dengan tak cakna langsung dengan short notes nya , hmmm mampus lah aku time nak review short notes untuk study for Pro 1 nanti . Kemain tak sempat lah . Aku tak boleh lah buat pape notes time berada di rumah . Rasa macam kejadah aku buat benda ni di rumah . Kalau nak buat sangat , aku akan balik hostel terus. Tapi tu lah , esok dah nak balik kan . 

Dengan masalah baru balik dari Perhentian , haaaai makcik sunburn dan pakcik air laut masuk dalam telinga tak keluar-keluar lagi ni . I should meet the doctor soon to remove all the plugs that stuck up in my middle ears errrr I'm not sure . They said the doctor will use the endoscopy to suck up the blocked water . I hope there's no pus inside already coz my ear might get infected by bacteria . The consequences is so scary hmm coz it is near to the brain you knowww


Mak bila aku ngadu kat dia pasal telinga ni;

"Ma telinga Aja masuk air laut, takmo keluar lagi T-T"

"Itu lah harga yang Hajar kena bayar sebab pergi pulau . Gi lah klinik , pastu boleh tanya-tanya sambil belajar"


Okay makkkk .


Aku sebenanye tak sabau nak tonton The Heirs tau . Sabar Hajar sabarrr . Ini lagi satu . Aku memang kaki lambat 5 tahun dari orang lain baru nak tengok sesebuah drama . Takpe . Janji aku nengok . Pastu tak sabar nak collect movies dari cik housemate . Boleh lah aku khatam satu drama / movie per day every evening kan . Baru lah tak stress hidup . Doakan aku tak procrastinate dah wey . Please Hajar pleaseeeeee . Kurangkan online yang pasti ! Instagram takpe sebab gambar-gambar je hehehe kbai ! <3

Monday, September 1, 2014

Cerita dua puluh



Alhamdulillah aku dah masuk dua puluh akhirnya. Macam tak percaya pun ada coz rasa macam baru semalam je terasa orang wish birthday untuk tahun lepas. Terasa macam semalam je dapat hadiah gambar abam Zayn Malik dekat Instagram. Hm ayat sangat cliche Ja tapi memang tu yang aku rasa. Aku tau semorang pun rasa kan? Heh. Okay kali ni aku nak bersoksek panjang kat post ni. Just random story to tell.

Aku terima pelbagai warm and lovely wishes dari semua orang. Ya Allah suka sangat bila dapat voice note dekat Whats App nyanyikan untuk aku lagi happy Birthday. Thanks for both of you. Lagi, aku dah bukak hadiah first yang aku terima sejak 3 bulan lepas. Seriously said, reaksi selepas bukak hadiah tu tepat jam 12 malam, aku terkedu giler plus shaking yang hebat! Tambahan lagi, aku suka semua yang wish through Whats App, Twitter, Instagram and Facebook!

#SeptemberWish aku ada banyak. 
Disebabkan aku ialah September baby plus lahir pada hari awal kemasukan sem, wish aku yang pertama ialah untuk belajar dengan lebih rajin, semangat dan sangat smart! Inspirasi aku sungguh ramai, iaitu Dr Anwar Fazal, Dr Beni, Dr Halina dan ramai lagi termasuklah kakak aku sendiri, Dr Maryam. So, apabila aku dah menjadi 2nd Year Medical Student ni, aku kena menjadi lebih active than before. Harap aku kuat.

Kedua, disebabkan umur aku sedang melanjut, aku rasa tidak terlalu lambat untuk aku dan semua untuk berubah. Bagi aku, setiap orang akan berubah lambat laun. Banyak perkara dan perangai serta tingkah laku yang harus aku buang dan ubah. Jikalau molek, inshaAllah orang pasti suka. 


Pah edit and kasi. Lawa smart gila hmm


Ketiga, selain dari aspek belajar, aku nak saving a lot of money for travelling purpose! A lot of places that I eagerly want to visit such as Rotterdam (My aunt's place), Korea (Where my bae lives), Aussie ( A friend of mine soon to live), London ( Where Abam Zayn lives), and many more! Kalau dalam country pula Iolls nak pergi semua pulau di Sabah & Sarawak, Melaka visit, Langkawi, semua pulau di semenanjung dan tidak lupa ke Singapore please! And pergi Makkah juga wajib seperti mana yang tertera di dalam Rukun Islam sendiri amiiinnn.

Sempena birthday aku ni juga, aku nak move on. Aku nak lupakan perkara dan bae yang lepas. Seriously said hajar. Aku tahu bae a.k.a crush itu merupakan perkara yang lagha dan mengabaikan pelajaran aku. Lepas ni no more crap talks kay Hajar. You have already grown up!

Aku nak memperbanyak reading. Tak kisah lah reading whatsoever. Dan trying to be more healthier than before. Take care of my eating lifestyle, by consuming lots of mineral water at least 8 glasses per day. It is funny how we as medical students taught patients to keep consuming healthy lifestyle but we instead live improperly. Ouhhh Hajar please be right on track okay. You don't want any of your patients to underestimate you. Not once.

Okay I think that's all. Love you guys so much. Bye xxx Kubi Loves

Friday, August 29, 2014

Backpackers in Pulau Perhentian Part 2

Day 1 in Pulau Perhentian
27th August 2014,
Selepas naik je kitorang dalam bas ke Kuala besut, kitorang pun mula berkenduri kendara di seat paling belakang. Santai gila 9 seat tu kitorang conquer. Beg pun besar-besar semua, memang ngam. Harga tiket bas dari Kuala Terengganu ke Kuala besut ialah RM10.80 . Dalam tempoh perjalanan, kitorang bangun tidur bangun tidur hahaha memacam aksi backpackers sekalian. Mudah terhibur aku dibuatnya. 

Setibanya kami di Kuala Besut pada jam 12:45 tengah hari, ada seorang pakcik mengarahkan kitorang ke kawasan belian tiket. Siap ada kakak tunggu bawah bas lagi jemput kitorang untuk pergi ke kedai agen dia. Agensi kakak ni namanya MD  Traveller. Kitorang deal dengan diorang untuk urusan belian tiket bot pergi balik Pulau Perhentian Kecil. Harga tiket bot ialah RM70 seorang pergi balik. Buat pengetahuan korang, kitorang pergi pulau ni main terjah je, means takde guna pakej pelancongan ke apa sebab lebih menjimatkan kos. Tak caya cuba try...

Disebabkan bot gerak pada jam 1:30, kitorang pergi melantak di kedai kecil depan kedai tiket. Sambil tu kitorang siap bungkus lagi nasi goreng untuk makan malam di pulau nanti sebab orang kata kat sana makanan mahal kan. Lagi pulak kitorang beli maggie cup sebab nak breakfast pagi esok hahaha memang berjimat betul...


Sebelum pergi jeti, korang kena bayar duit yuran untuk Marine Park berjumlah RM5 dulu. Kaunter dia sebelum jeti so kalau tak bayar takleh la pergi jeti kihkih...

Perjalanan naik bot memakan masa 30 minit. Alhamdulillah naik bot macam ni merupakan satu nikmat yang Allah beri selain nikmat makan dan tidur...

Sesampainya kitorang di Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil, kitorang diminta mencari chalet yang berpatutan agar dapat mendiami di sana selama semalaman. Ko bayangkan, dah lah main terjah je, tak pergi book chalet awal-awal pulak tu. Tapi don't worry you guys. InshaAllah chalet walau macam mana pun akan ada, cuma engkorang kena pandai cari dan compare. Kitorang siap berpecah 3 cari chalet yang sesuai sampai berjalan kaki ke Long Beach, tapi finally diorang jumpa chalet yang okay di Coral Bay. Harga semalaman tidur di Amelia Chalet ialah RM70. Korang bahagi-bahagilah duit ye... Amelia Chalet merupakan chalet yang paling murah kitorang jumpa di Coral Bay. Bilik ada 1 katil single dan 1 katil queen. Memang ngam sangat untuk kitorang...

Penat sangat mencari chalet, kitorang pun solat jamak dulu and berehat-rehat seketika.
Pada jam 5 petang, kitorang gerak ke Long Beach. Nak pergi Long Beach kena lalu hutan tau. Macam cross the jungle la then tetiba nampak beach. Jalan kaki selama 15 minit sampai la sini...




K. Tujuan kitorang ke Long Beach ni ialah untuk hiking!! Yezza last time aku hiking Gunung Datuk, Negeri Sembilan time aku darjah 6. Kuat angat itew dulu hiks. Kalau korang nak hiking guna tour guide, korang kena bayau RM50 untuk satu tour ke berape entah. Tapi kitorang pergi sendiri by ourselves. Tak tersesat pun... Lagipun dia dah letak arrow la... Just follow it. Aku sarankan agar korang pakai seluar. Karang senang nak kangkang kalau ada lobang besau tengah jalan. Kalau skirt karang rimas, tetiba pulak ada benda masuk tak ke naye engko...







Lepas dah sampai puncak nya, kitorang nampak everything was blue from the above. SubhanaAllah memang cantik and breathtaking. Penat kitorang berbaloi even asyik tanya dah sampai ke belum padahal kejap je hiking nya dalam 20-30 minit. Takkan dah pancit oi... Kata kuat dan muda...

Then kitorang turun tangga yang tinggi tu. Ambil gambar kat jeti pulak. Alhamdulillah kat situ ada sebuah bot memang ada pelancong kat situ mandi manda. And then aku macam terfikir, takkan la kitorang nak panjat tangga balik pastu turun bukit lagi kan... Nak taknak, kitorang ikut boatman tu, bayau RM10 sorang pastu Alhamdulillah boatman tu hanto sampai ke Long Beach balik. Aku cuak sebenarnya sebab pakcik tu berhentikan bot tengah-tengah laut sebab nak suruh kitorang bayau on the spot, ko paham tak aku tak pandai berenang... Untuk hilangkan ketakutan, aku ambik gambar dengan peace di tangan. Jetjet kuat...

Time kitorang sampai Long Beach, waktu tu semua pekedai dan pekerjanya sedang bersiap siaga untuk persembahan malam. Diorang sapu pasir pantai pun ada, nak lenyapkan tapak-tapak kaki kahkahkah lawak la jugak. Dengar kata setiap malam diorang mat mat dan minah minah saleh berparty kat situ. Aku tak faham la apa masalah diorang ni... Jadah... Dengan seramnye, kitorang pun berambus cepat2 hiks




Sampai je ke Coral Bay jam 7 malam balik dalam keadaan kaki berpasiaq nye, kitorang pun ambik ler gambar sunset. SubhanaAllah memang lawa. Dah lama aku teringin nak ambik gambar sepertimana yang aku jumpa dalam tumblr. Dapat jugak aku berpeluang ambik. Haaa snap bebanyak pastu whats app family and terus post kat instagram guna wifi Amelia Cafe ihiks. Thanks awaaa semua. Then kitorang makan dan lepak kat Amelia Cafe sampai aa jam 10 malam. Harga makanan dalam lingkungan RM8 ke RM15. Manakala harga air pula, air milo ais ialah RM3 sahaja. Agak affordable la.

Malam tu tidur dengan nyamuk, again. Huwaaaaa 3 malam berturut-turut kitorang ditemani nyamuk. tapi kali ini tidaklah seganas nyamuk di KT. Nyamuk KT bakanya otai otai belaka. Sakit hati aku. Lepas ni aku bawak lingkaran nyamuk sekali gi travel, masuk dalam #bplist siap. Gewam ngat

Then, nak dijadikan cerita sebelum masuk Subuh, waktu sesedap kitorang tidur, tetiba Sara kejut coz lampu mentol terbakau. Memang OMG gila! Aku dah laa rabun, then apa yang aku nampak just letupan kaler putih. Diorang kata siap ada api oren lagi. Then, macam pekerja kat luar ada suluh-suluh pintu aa siap ibarat maksud diorang "korang okay tak?" padahal masing-masing membisu kahkah! Sengal gila time ni. Sumorang tergamam. Haihhh terpaksa lah kitorang hidup dalam gua sekejap...


Day 2 in Perhentian Island
28th August 2014,




Lepas Subuh je seawal 7 pagi kitorang pun chow ke cafe. Dah sedih dengan lampu takdanya, kipas tak jadi kan, kitorang bawak diri untuk breakfast. Breakfast makan Maggie Cup Tomyam and Curry, kau hado? Then order milo panas 2 dan air suam 2. Total RM10. (Mahal ke tak eh?) Lepas breakfast, kitorang kemas sepenuhnya sebab check out jam 10 pagi. Nak taknak, kena kemas thoroughly and bagi kunci terus kat owner chalet tu. 

Jeng jeng. Aktiviti pukul 10:30 ialah pergi snorkelling! Disebabkan kitorang balik awal petang, so kitorang decide nak buat Short Trip je. Tapi bagi aku, aku sarankan kat korang pergi buat Long Trip coz macam best je dapat pergi fishing village huhuhuhu kite ta dapat... Short Trip just berharga RM25 seperti gambar di bawah.





Boat taxi ni gunanya kalau korang tetiba macam randomly nak pergi memana tempat berkaitan. Toksahlah.. Mahal siot. Tapi kalau nak try pergi Big Island pun okay juga... Tempat orang kekaya gitu hiks




Maka brader boat pun bawak lah kitorang berlima dan sorang minah saleh ke Turtle Point. Seriously said, aku tak nampak sebijik pun turtle. Maybe sebab aku rabun tahap sakai sampai aku penat nak kejor cari turtle tu. Saia lemah awaaaa...

Next point pula ialah Shark Point. Kejadah manade shark pun. Sekor pun aku tak nampak hahahahaha tapi kat sini lah kitorang gunapakai kan Roti Gardenia yang beli dekat Amelia Cafe tadi untuk feed ikan-ikan comel. MashaAllah satu pengalaman baru bagi aku! Aku bagi ikan-ikan tu gigit aku sekali je, lepas tu aku cuak tahap macam orang kena sawan. Acane kalau diorang ramai-ramai gigit tangan aku? habis aa tangan aku jadi nipis...

Then finally the last station is Lighthouse. Hurm sini best gila. Tapi dasar aku pengecut, aku berani lompat dari 1st floor je. Jikalau aku lompat dari 2nd floor sudah pasti aku akan terbenam dengan lebih dalam. Takut laa awaaa. Tapi sekarang aku nyesal sebab tak lompat dari atas hahahaha padan muka aku. Kat sini kan, ombak dia sangat deras. kau haruslah berpaut pada bot dan stop kat betul-betul depan tangga lighthouse. Kat sini lah aku bahan habis bantai gelak member aku sebab gaya dia berpaut tu bapak kelakar... Hadoy...

Pukul 1 tengah hari, snorkelling pun habis. Disebabkan sedih sebab tak puas, kitorang main air depan Coral Beach. Apak lawakkkk, manade orang mandi sini. Sini tempat orang sauk sauh bot la wey hahahhaha tapi kitorang backpackers tegar dan kental. Belasah je semua ^_^

Lepastu kitorang lunch. Aku makan beehoon soup berharga RM10 dan milo ais. Okaylah tu...Lepas makan terus bersiap tukar baju dalam public toilet and solat jamak. Pukul 4 kitorang dah chow dari jeti. Sob sob sedih angatz. Rasa tak puas tapi still bersyukur sebab dah sampai and berjaya jejakkan kaki ke sini. Aku sampai sekarang rasa macam dalam mimpi sangat sebab tak sangka yang kitorang semua dah matang untuk travel reramai. Please la aku pun tak sampai umur 20 lagi hehehe...





Sorry la aku upload video dia jadi camni. Aku pun malas nak layan hahahaha 

Kuala Besut
4:45 petang,

Kitorang ambil bas Kuala Besut ke Kota Bharu dengan tiket harga RM6 dan abang aku pick kitorang pastu tidur rumah aku. Malam tu memang penat sangat so hanya mampu transfer gambar je and basuh semua baju basah, coz weolls dah tak larat. 

Pagi esoknya 9:15 aku and mak pun gi ngantor diorang ke Stesen Bas KB. Sedeh tau berpisah...




#bplist pulau yang wajib: Selipar jepun, seluar track, tshirt, sunblock Aiken, shades, tudung syria, minyak, mosquito buzzaway beli kat guardian, beg kalis air saiz kecil untuk isi kemera sewaktu di atas bot dan lain-lain.

Okay that's all for now. Sangat panjang lebar. Thanks for reading semua. If you like it, then tell me. Or if there's any doubts, do comment at the section below. I would answer them as long as I can. Do follow our progression in Instagram using our hashtag #bpholicx. There's a lot to share with you guys in the future, so keep calm and travel the world babeyh~

Lots of love, Kubi <3
all pictures are credited to dslr & phone Jae, camera & phone aku, iPhone & iPad Sara, 
iPad & phone Pqank, dan phone & camera Pah.

Backpackers in Terengganu Part 1

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua.

25th-28th August 2014
Alhamdulillah perjumpaan agung kali pertama bagi backpackers #bpholicx is a success. Perjumpaan ini juga merupakan pertemuan semula aku dan sahabat karib aku setelah lima tahun berpisah. Faham tak perasaan cinta dan rindu itu bagaimana banyaknya sudah terkumpul? Rindu awaa 200 persen. 

Perjalanan bermula dari pihak Seremban iaitu Sara, Syafikah, Afiqah dan Afifah. Manakala aku pula bertolak dari Kelantan by myself. Setibanya mereka di Kuala Terengganu, aku pun bertemu diorang di Masjid Ladang. Time ni, kau boleh bayangkan aku terpana sangat dengan diorang. Windu angatangat an. Then, Kak Umi, Kak Farah & adik Kak Farah pun pick up kitorang, hantar ke homestay then pergi dinner. Malam tu tidur homestay nenek Kak Farah. Bilik tidur ada 3, lengkap dengan tv, toilet ada 4, dapur, washing machine, iron semua ada. Malam tu tidur bertemankan nyamuk. Thanks for the bite yeah




Then pagi keesokkannya selepas Subuh, dengan tak mandinya lagi terus tengok sunrise. Walaupun tidak kelihatan risenya dek kerana hujan malam tadi, namun kami tidak berputus asa dan bersedih. Apekehal backpackers semua kental, nangis atas perkara remeh temeh memang diharamkan. So kitorang pun bergambor habis-habisan theheheh.

Seawal 8:30 pagi, Kak Farah & Kak Umi pick kitorang then bawa pergi breakfast rumah Kak Umi. Sedap Alhamdulillah dapat makan nasi dagang Terengganu & roti canai paling sedap dalam hidup aku wallahi. Sampai sekarang aku terliur dan menyesal sebab makan separuh je hemmmmm.

Then kitorang gerak ke Pasar Payang, Turtle Alley & Chinatown. That was my third visit to Pasar Payang and my first time to Turtle Alley & Chinatown. Dengan backpackers, banyak perkara juga yang menjadi first time dalam hidup aku. Kau tahu aku terjumpa satu lorong yang susun bertingkek-tingkek kasut sport dekat dinding seperti gambar di bawah. Caption: Al-Ikhsan di dalam hutan. Gambar poyo kitorang memang banyak, tak larat nak upload semua. Kalau aku kaya nanti aku cuci semua untuk tatapan generasi akan datang :-) Then lepastu kitorang pun dah pancit sebab tawaf satu bangunan tu kan, kitorang pun heading to Pasar payang for a lunch.





Lepas lunch, Kakak sekalian bawa pula pergi Masjid Kristal untuk solat jamak. Alhamdulillah, my very first time datang sini. Cantik masjid ni. Selalu tengok dalam gambar je, tuptup aku pun berpeluang masuk dalam gambar. Kristalnya sebab kubah tu diperbuat dari kristal. Cantik. Next, kitorang ke Muzium Negeri Terengganu. Yuran masuk just rm5. Cantik, last time aku pergi Muzium pun aku tak ingat dah sebab dah lama sangat. Ni umur dah nak masuk 2 dekad baru berpeluang pergi tengok benda-benda bersejarah again. Lepastu hajatnya nak pergi Taman Tamadun Islam, tapi malangnya bagi hari Selasa, TTI ditutup. So, jangan pergi hari Selasa tau :-)

Next dah pukul 4:30 kitorang ke Pantai Ketapang pulak yang berada di belakang Airport Kuala Terengganu tu. Kitorang try I.C.T aka Ikan Ceklup Tepung dan ABC. Sepinggan sotong celup tepung just rm5. ABC tu pun sedap woi just costs rm2 ! Lepas minum petang kitorang pun pergi lepak-lepak Pantai Ketapang, ambik mood pantai dulu, bergambor, ambik angin. Seronok Alhamdulillah for this nikmat ya Rabb. Then pukul 6:30 kitorang balik ke KT semula, solat at rumah kak Umi then dinner pukul 9:15 kat restoran berdekatan. Time dinner tu, boleh pulak lah si Jae throwback semula cerita lama waktu Form 3 dulu. I cannot la. Dah bertahun aku tak ingat, then tetiba dia cerita. Memang satu kedai laa dengar kitorang gelak habis. Lawak gile babeng XD Okay itu lah malam terakhir kitorang kat KT. So, malam tu tidur kat homestay dengan nyamuk ganas setanding pengganas manusia. Memang ganas, liar tahap jadah haram.






Pagi keesokannya, kitorang bersiap dan bergambar kali terakhir di Pantai Batu Buruk. Gambar tersangat sweet sampai aku buat jadi desktop background. Walaupun sedih, namun dalam hati sangat tabah. Aku menjadi tabah seperti ini disebabkan pengaruh backpackers sekalian aa. Diorang semua stok-stok taiko dan saiko. Semua benda main redah, semua risiko dihadapi dengan cekal. Thanks sebab ingat aku always heheheheh aku pun memang ingat korang semua. Walaupun jarak antara kita ialah 500km lebih namun aku confident hati kita jaraknya tak sampai 1 inci sayang. 

Kakaa kakaa sekalian hantar kitorang ke Perhentian Bas Kuala Terengganu pukul 8 tepat. MashaAllah, nak dijadikan cerita lepas tanya member jae sorang ni, dia cakap bas ke Kuala Besut baru je gerak tadi. Memang sabar sangat kitorang tunggu selama 2 jam di perhentian bas tu. Makan, ambik gambar, bercerita dan berulang-ulang lah perbuatan tu. Aku sangat terharu atas layanan Kak Umi, Kak Farah & adik dia sebab sanggup tunggu dengan kitorang sekali selama 2 jam tu. Orang Terengganu punya layanan memang class habis, tiptop Wallahi. Sampai aku rasa sayang dah dekat Kakak 2 orang ni... Kalau aku jadi diorang, belum tentu aku nak layan budak-budak seperti aku jenjalan. Buang hingus je...


selamat tinggal kakaa . sayang kakaa sekalian :-*


That's all untuk cerita hari pertama dan kedua dan ketiga. InshaAllah next entry aku cerita pasal Part 2. Tunggu dengan sabar tau. Kalau nak explore gambar, cari hashtag #bpholicx di dalam Instagram dan do double tap. Ahahahahaha.


all pictures are credited to dslr Jae, iPad Pqank, iPhone & iPad Sara, 
camera Pah & my own camera.

Friday, August 15, 2014

Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) in UniSZA sesi 14/15

Assalamualaikum



Entry kali ni aku bawakan khas buat adik-adik junior sesi 14/15 yang akan masuk mendaftar bulan September ni. Sengaja aku spend sikit masa sikit sebab nak bagi junior kenal-kenal sikit bakal U and Medical Life diorang macam mana. Acah-acah surprise katakan. Buat pengetahuan korang juniors batch 1995, korang merupakan 6th batch yang bakal mendaftar sebagai Medical course student sesi kali ni. 1st batch bakal menjalani Professional Exam 2 next week dan finally graduated as Medisza first product :-)

Seperti yang dah dijanjikan, aku tunjuk aa sikit gambar-gambar life time semester 1 dulu sebab korang kena adapt dulu apa-apa yang patut kan. Fyi, aku merupakan pelajar panggilan kedua atas rayuan so aku takde gambar-gambar waktu orientasi. Orientasi aku 2 hari je hehe itu yang untung. Takyah sesusah kena ragging ke surprise ke memarah ke. Aku masuk time tu pun diorang dah 2 minggu belajar. Plus, korang tahu tak nanti lepas sebulan lebih korang akan dipindahkan ke kolej kediaman maidam? Haaaa jangan risau. Life dekat GB sekejap je, walaupun aku tiap-tiap hari menjerit dalam hati nak pindah sebab banyak makan masa aku ngee. Oklah banyak cakap pulak, tak best heeee. Korang tatap lah yea gambar early life di kampus GB.



meja study selama sebulan di kampus Gong Badak.

time kat GB, masa kau sungguh banyak. aku time ni duk berangan je
hehe.

hujung tu dapur mini, yang grill tu ada ampaian luar, dua kanan tu
bilik. 2 kiri tu bilik dan toilet. 

tiap pagi kau akan tunggu bas camni seawal 6:55 am.

kuewtiaw tomyam yang seksi. sedap T-T


bila dah malam, penat balik dari kampus KT, aku just
nak makan ni je.


every day was like this.


Okay itu gambar selama sebulan lebih dok Kampus Gong badak. Bapak penat ulang-alik dari kampus ke fakulti Medic  & Health, dengan peluhnya menunggu bas datang. Haha tapi aku enjoy, as long as kita faham erti susah sebentar, benda menunggu ni memang normal kalau melibatkan ramai pihak kan? Adik-adik jangan tak respect pulak dengan sesiapa, jaga adab sopan santun kita okay? Haa next kat Kolej Kediaman Maidam, KT, yang merupakan milik UniSZA. Antara penghuninya ialah pelajar Medic, Dietetics, Diploma MIT, dll.

okay kejadah penuh lemari buku.

fine mula-mula masuk memang tak sepah langsung meja.


kalau mak mentua tengok ni mesti kata aku pandai
kemas barang, padahal....

tadaaaaa! okay dah jadi medicstudent, so diorang ni ah pakwe makwe bae kau.
cium puas-puas buku ni, inshaAllah lulus pekse.

ini kalau dah tahap susun nota bertingkek-tingkekm
maknanya nak eom lah tu. 

So aku rasa keperluan korang nak masuk UniSZA and especially as a Medical student, korang kena bawa sekali:

  • minuman paket seperti coffee untuk meningkatkan kesedaran sebab nanti korang mesti nak stay up punya. takde hari yang kau tak stay up time nak dekat-dekat exam. weekdays pun kena revise balik apa yang dah korang belajar that day. coffee akan jadi best friend kau ah senang cite.

  • next duit syiling. dekat kolej kampus gong badak perlukan duit syiling 20sen, 50sen blahblah. setiap blok ada 2 mesin basuh. ampaian dalam rumah, fakta paling best heee. aku ni pulak tak gemar basuh tangan kalau baju aku menimbun. kalau dekat kolej maidam pun sekarang dah ada 2 mesin basuh tiap aras, agak mewah hehe. tapi satu je, ampaian kat luar, agak malas nak keluar untuk ampai heee.
  • segala fail sijil surat beranak IC mak ayah kau sila photostat awal-awal. nanti senang na urus pasal jpa. haaaa pasal scholarship, jangan risau coz inshaAllah JPA SEMUA pelajar MEDIC DAPAT. dan cukup nak tampung kau bayar yuran, makan, buku, saving dan shopping. kalau nak simpan sikit tiap minggu untuk beli keta pun okay heee.
  • haaaa, bagi yang nak bawak kenderaan sendiri tu, aku cadangkan bila kau dah dapat pindah ke kolej kediaman Maidam after sebulan lebih nanti baru kau bawak Ganu. Sebab dekat kampus GB kau takleh guna pun. Strict sikit. Kau endure lah sebulan pastu baru bawak yea. Year 1 takk boleh sebenarnya tapi parking kat luar je kalau taknak kena saman ;-) 
  • Notes matrik/asasi kalau nak bawak, boleh. Tapi setakat aku bawak selama ni, aku tak pernah guna pun sebab tak de kaitan sangat. tapi nanti kau belajar Modul 1, ada sikit yang masuk. Haaaa, plus kalau korang bercadang nak study awal kan, korang datang mintak kat kitorang senior Year 2 (rasa cam dah tua padahal tak 20 lagi) nota dari Sem 1 sampai lah Sem 2. yelaaa, kita ni kalau nak memory tu melekat lama sikit dalam palotak kena lah study awal.


Haaa, sorry lah aku guna bahasa aku-korang kat sini. Aku tak biasa berceloteh dalam blog guna saya-korang/akak-korang. tapi nanti kalau aku borak dengan korang aku guna akak-korang lah. awkward sangat pakai aku-kau hehe.

Konklusinya, korang bawak la apa yang korang perlu untuk survive hidup kat tempat baru ni. Selesakan diri, adapt. Kalau ada pape doubts, comment kat bawah ni ye. Aku sedia menjawab ;-) 

Saturday, July 5, 2014

~~ Done Semester 2 ! ~ :-)

Assalamualaikum wbt ! J
Hahhhh. Dah lame tak type sini. Yela sibuk sesangat kan. Lepas balik rumah haritu, aku start study week dah. Esoknye pergi kursus kahwin selama 2 hari. Haaaa Kubi pergi kursus kahwin? Buat ape? Eh kemon laaa, memang aku pergi sesaje cuci mata tengok slide ke? Orang pergi menimba ilmu laa. Ehemmm~ Malam Sabtu pulak ada Dinner Medisza. Lepastu start lah study week aku yang singkat tu ;)

Kali ni module yang tough sajee. Central Nervous System, Endocrine & Metabolism dan Gastrointestinal Tract System. Yeaaa memang aku tak deny aku suke semuaaaanye each of them and every aspects of it, yeah aku suka. Tapi kekadang susah sangat pun aku terkial jugakkkk T—T Manusia mana tak pernah mengeluh wei.. Aku tiap kali start study mesti mengeluh L Hahahahahahaha. Bukan sebab tak suka apa, tapi aku memikirkan kelembaban aku nak faham. Faham tak?!

So aku nak ulas la sikit bagi setiap paper.                                          
Seq/Pbq: Susah laa. Aku tak berapa reti ngat jawab Pbq tuh.Problem based essay question…..quite high expectation on me haha
Ospe: Aku sukaaaa Ospe! Sebab dia pelik and ada various questions. Me ngantuk sangat that time and nasib baik tak rasa nak pee always sebab cannot go out langsung.
Mcq1/mcq2: Aku suka hat 2. Hat 1 aku banyak tak gheti tapi all of all Alhamdulillah tak jadi pape.

Day 1: aku tak laratttt. Bolario bear teman hehe
Time ni aku dah sempuuutz :( Nescafe sedap menemani hehhe



Ini aku rasa malam nak Mcq. Aku study yang remnant remnant je. Tak larat dah wei. Kau faham tak macam otak kau tiap hari kena blend?? Haaa like that


#Drinkporn #Sushiporn 

Last dating together with Kak Najlaa. our kakak usrah. Wallahi love you Kak. Akak comel, layannnn je kerenah kitorang hahahaha


Kanan: nota sem 1. Kiri: nota sem 2. Location: Dalam cupboard bawahhh sekali.


Lepas habis eos dapat lah result viva. Alhamdulillah aku tak kena. Mati-mati aku rasa aku tergolong wuuu sebab aku pun kantoi jawab Mcq hahahaha tak gheti aa jawab Mcq. I meant tak tahu nak tembak dengan betul guane kikikik. 


Besok malam nye keluar #iftar dengan Kak Najlaa for the last time. Kak Najlaa merupakan kakak usrah kitorang merangkap kakak tempat bercerita dan mengadu nasib selama hampir setahun.. Thanks akak. We're gonna miss you ;-) 


Aku ni balik lambat bersebab. Nak mengemas nota hajat nye. Bukan tak boleh kemas lepas Viva tapi masalahnye aku mengemas memang ya ampuuuun lambat kemain engko. Siput baby pun kalah. Ade lah aku kemas sikit-sikit kan so senang ah dah masuk 2nd year nanti tak yah sesusah terbongkok-bongkok cari semua. 


Haih macam tak caya pulak I'm gonna be a 2nd year student!! Macam tak caya nanti dapat junior cecomel hehehehehe!~
Wait. 
I have officially done my 1st year degree as a medical student!! Like whaaat!! Many things kot dah berpusing-pusing dalam palotak. Aku rasa setiap manusia mempunyai jumlah neuron yang lebih kurang cuma aku punya dia berfungsi pelik sikit that's why lah aku payah sikit nak paham sepanjang aku belajar ni~ Papepun I love to be me lah. 

Thursday, June 26, 2014

Lagi 3 hari baki until #eos2

Sakit nye kepala sekarang.. aduy.. Nak menulis diari, malas.
Dah berminggu jugak tak berdiari..thehe, Malas nak menulis yang oi. Banyak lagi komitmen aku kat benda lain. Ceh, padahal aku tak pegang jawatan besaq pun :p


Camne nak hilang sakit kepala ni eh? Ni mesti sebab banyak fikir. Walhal ape benda je aku fikir. Nak berdrama, nantilah sat. N

Sunday, June 22, 2014

Dinner Medisza 13/14

Those meaningful and unforgettable moments....
Ya Rabb I am very grateful for this chance :)
Thanks for those involved in these photos <3






Friday, June 6, 2014

Take a break




Assalamualaikum everyone :-)


Alhamdulillah. Here I am, laying in front of lappy and enjoying every moment while I am Home! Actually, my grandma is the reason why I am in Qlate. Do pray for her health everyone. InshaAllah Allah will reply your kindness back

Okay back to the topic.

Sekarang ni aku just nak cerita progress belajar modul Gastrointestinal Tract System ni. Basically sistem ni pasal digestion, secretion, absorption and expelling wastes in and out of our body. Honestly speaking, aku memang agak suka tajuk ni sebab kebanyakannya kita perlu fikir logik, faham dan sebenarnya recall from our sekolah dulu je kan.

Before starting this module, Kak Najlaa cakap dia suka module ni whereby kawan dia semua disagree except this one sister la. Dia dapat A for this that's why la aku rasa 'aku-pun-boleh-jugak-kot'. Aku pun mula mencari kekuatan how to increase my stamina studying all these stuffs and where to get the booster kan..... Kalau korang nak tahu, semangat aku study boleh datang dari pelbagai sources. Firstly because of Allah, Nabi, family and parents including grandma, crush and for the sake of my bright future la of course.

Dua minggu lepas aku dah dapat result Central Nervous System aku. Alhamdulillah I'm so grateful. And I'm looking forward to my Endocrine & Metabolism result pulak which next week inshaAllah will be revealed. Haihhh Im so nervous because I just expect very high for this. May Allah ease everything. But if it didn't achieve my goals, it is okay because maybe there's still some weak points within me, who knows, maybe I have lack of anything from certain aspects. Maybe Allah wants me to figure it out and try again. Because He is Yang Maha Penyayang.

Dan aku rasa budak degree lain dah habis exam. Sekarang ini hanya tinggal kitorang. Ah this happens at the end of semester.

Dan dan dan. Aku harus memikirkan tentang persiapan dinner medisza nanti. Fikir tentang................hehehe nothing ;-p I just cannot wait for that night ^0^

Friday, May 9, 2014

End of Endocrine module Exam



Assalamualaikum J
Ahhhh so happy to be home! This evening I will go to my own place back.. So Alhmadulillah best nya dah habis modul #endocrineandmetabolism. Words cannot describe how I am feeling right now. But yeah the next modul which is the last for the 2nd semester would be #gastrointestinaltract modul. I bet that #endocrine is just the beginning. More stuffs to come ahead.

Well let’s see whether I am a good planner or not. After the #git module, we got the #eom and sekali gus #eos2 which is the difficult part I guess. So right now I was about to think to do some early short notes preparation to ease the task. I have jumped to this conclusion due to clumsiness and kelam kabut I’ve got during the last #eos1. Ah only Allah knows how hectic and packed time I have to endure during that time. Let’s begin the task during this 1st week of #git J

Throwback for the last #eom session.
Hurm for the previous 2 weeks I didn’t make any effort for my #endocrine module because we are having joy for Medisza’s Annual Family Day. I will do special entry for that memorable event later ok. The thing is, just 5 days right before the #eom, actually I worked my ass off. But it is not stressful compared to #cns module. Bayangkan, during cns aku prepare 2 weeks early but still ¾ of the class showed bad performance L RIP cns.

So far jawab based on spot yang lecture selalu tekankan dalam lecture. Hailaa thank you Teck Min for the spot stated. For Pharmacology luckily I read those last minute. Haha clumsy~


Tuesday, April 8, 2014

Deer


Why can't I get away from those thoughts?
I wish it could be just washed away
It keeps bothering me days, nights
I think this is punishment by God
There's reasons why I isolate myself from you
And you, and you also
I am tired of this
Why can't I live happily without thinking it first
Like hell, I think about it every day
Every day for the sake of my life
You don't even know what I have been struggling with
Yeah distance kills
If I were there, beside all of you
I would've to ask, tell and explain each details
What I have been feeling throughout years
And make this not happening
Sucks.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...