The girl.

Sunday, September 21, 2014

Tahun Kedua dan Majlis Pecah Tanah Hospital UniSZA

Though it has already been 2 weeks of studying in second year, but still can't face the fact that I'm already a 2nd year med student. The feeling "can I do this?" always comes to my head. Yep. But actually I'm more confident this year. Not that successful of getting A's confidence, but being confident in facing people, getting rid out of many shits they throw, lots of new people again. To come to this stage, I'm really proud of myself.

.. & to celebrate my 1st anniversary of being a Uni student from the 17/9/2014 date, here today I should share some of stories about my beginning of second year med stud life..

 I got a new roommate, a 1st year junior roommate who came from perlis a week ago. I'm learning to adapt with this new environment since she speaks her Utagha loghat. I guess I like it cause I love to have many variety origin of friends since I was in primary.

hehe

Plus, did you know that we got a celebrity who'll be responsible for the whole semester to teach us in Hubungan Etnik class? I love the way he taught us, very fatherly. Yes, he's a very humble person at first, and very punctual coming to class. He'd love to share his family stories which i can say very lovely. There goes the picture of him on first day lecture. Thank you Prof for willing to teach us wholeheartedly..






Heeee and here goes the core topic to this entry:
It was the moment of proud when our Prime Minister came to 'merasmikan' the 'Majlis Pecah Tanah Hospital' event on last 18/9/2014. It was my first time though to see his face even at a quite long distance. Wowwww suddenly I feel awkward by saying like this hahahaha...

Seriously. Try to take a look at the picture below!! I was so excited when seeing this. My sister cakap yang rekabentuk dia macam Ppukm. Huwaaaaaaaa aku semangat tau tengok gambar ni. Teringin nak housemanship dekat uni sendiri tapi mak aku awal-awal dah suruh aku balik HO kat Kubang Kerian.... Ok.... Sebab, setiap Uni akan mengutamakan student dia dulu than barulah other med student. That's why






Azam aku: belajar betul-betul. kumpul duit dan tidak berjoli lagi walaupun aku tak berjoli mana pun. makan jangan catu, makan je semua asalkan perut tak lapar. jadikan gambar di atas sebagai pembakar semangat. :') byeeeee 

Wednesday, September 3, 2014

Dah nak masuk semester 3

dah siap packing T-T



Assalam haaaaai blog !
Harini dah masuk 4 September ! Omooo esok pukul 8 pagi aku dah bertolak ke Terengganu yeahhhhpi but still sad in my heart sobb sobb T-T

Dah masuk sem 3 , apakah plan anda ?
Kalau tanya aku , mestilah aku bagi jawapan yang murni-murni sahaja . Jawapan belajar sungguh-sunnguh , taknak lagha dah , nak diet , jaga pandangan , jangan lambat ke kelas , jangan tidur waktu lecture , tak malas pergi jumpa lecturer . Sangat tipikal kau Hajarrr !

Aku risau banyak je pasal semester 3 ni . Jadual nya bagaimana ? Pack every day tak ? Lecturer baru lagi eh ? Cardiovascular , Musculoskeletal , Respiratory Module nanti , boleh kah aku buat ? Ada masa untuk aku buat short note tak ?

Sejujurnya aku nak baiki diri aku dalam aspek pembelajaran . Tahukah korang , aku ada BIG EXAM at the end of my 4th Semester ? Nama exam itu ialah Professional Examination 1 . Exam ni akan menentukan aku akan masuk klinikal year atau tak . Kalau failed , kena extend . InshaAllah , doakan aku ye koranggg ! So faham-fahamlah ye kalau aku jarang online ke blogging ke berkicau ke .

Nanti juniors dah masuk belajar minggu depan . Waktu ni diorang tengah orientasi lagi . Next week kita jumpa ye adik-adik .






Baideway , aku memang suka sangat la dengan design room decoration ni . Bilik aku tak macam ni pun , tapi aku ada hati nak kumpul semua gambar-gambar camni then pasang cita-cita nak buat bilik hostel camni . Amacam ? Baru lah ada semangat belajo sikit . Ye dok ? Yang tampal-tampal thingy tu wajibbb . Okeh settt ;-)

Bercakap pasal preparation dari segi mental, pizikal mahupun rohani . Hmmm , aku dah packing luggage about 88% walaupun hati ni ibarat diikat di hujung palang katil . Serious sepanjang bercuti sakan selama 2 bulan di rumah , aku tak rasa langsung yang aku ni merupakan seorang pelajar perubatan -,- MashaAllah dangerous yahamat . Dengan tak cakna langsung dengan short notes nya , hmmm mampus lah aku time nak review short notes untuk study for Pro 1 nanti . Kemain tak sempat lah . Aku tak boleh lah buat pape notes time berada di rumah . Rasa macam kejadah aku buat benda ni di rumah . Kalau nak buat sangat , aku akan balik hostel terus. Tapi tu lah , esok dah nak balik kan . 

Dengan masalah baru balik dari Perhentian , haaaai makcik sunburn dan pakcik air laut masuk dalam telinga tak keluar-keluar lagi ni . I should meet the doctor soon to remove all the plugs that stuck up in my middle ears errrr I'm not sure . They said the doctor will use the endoscopy to suck up the blocked water . I hope there's no pus inside already coz my ear might get infected by bacteria . The consequences is so scary hmm coz it is near to the brain you knowww


Mak bila aku ngadu kat dia pasal telinga ni;

"Ma telinga Aja masuk air laut, takmo keluar lagi T-T"

"Itu lah harga yang Hajar kena bayar sebab pergi pulau . Gi lah klinik , pastu boleh tanya-tanya sambil belajar"


Okay makkkk .


Aku sebenanye tak sabau nak tonton The Heirs tau . Sabar Hajar sabarrr . Ini lagi satu . Aku memang kaki lambat 5 tahun dari orang lain baru nak tengok sesebuah drama . Takpe . Janji aku nengok . Pastu tak sabar nak collect movies dari cik housemate . Boleh lah aku khatam satu drama / movie per day every evening kan . Baru lah tak stress hidup . Doakan aku tak procrastinate dah wey . Please Hajar pleaseeeeee . Kurangkan online yang pasti ! Instagram takpe sebab gambar-gambar je hehehe kbai ! <3

Monday, September 1, 2014

Cerita dua puluh



Alhamdulillah aku dah masuk dua puluh akhirnya. Macam tak percaya pun ada coz rasa macam baru semalam je terasa orang wish birthday untuk tahun lepas. Terasa macam semalam je dapat hadiah gambar abam Zayn Malik dekat Instagram. Hm ayat sangat cliche Ja tapi memang tu yang aku rasa. Aku tau semorang pun rasa kan? Heh. Okay kali ni aku nak bersoksek panjang kat post ni. Just random story to tell.

Aku terima pelbagai warm and lovely wishes dari semua orang. Ya Allah suka sangat bila dapat voice note dekat Whats App nyanyikan untuk aku lagi happy Birthday. Thanks for both of you. Lagi, aku dah bukak hadiah first yang aku terima sejak 3 bulan lepas. Seriously said, reaksi selepas bukak hadiah tu tepat jam 12 malam, aku terkedu giler plus shaking yang hebat! Tambahan lagi, aku suka semua yang wish through Whats App, Twitter, Instagram and Facebook!

#SeptemberWish aku ada banyak. 
Disebabkan aku ialah September baby plus lahir pada hari awal kemasukan sem, wish aku yang pertama ialah untuk belajar dengan lebih rajin, semangat dan sangat smart! Inspirasi aku sungguh ramai, iaitu Dr Anwar Fazal, Dr Beni, Dr Halina dan ramai lagi termasuklah kakak aku sendiri, Dr Maryam. So, apabila aku dah menjadi 2nd Year Medical Student ni, aku kena menjadi lebih active than before. Harap aku kuat.

Kedua, disebabkan umur aku sedang melanjut, aku rasa tidak terlalu lambat untuk aku dan semua untuk berubah. Bagi aku, setiap orang akan berubah lambat laun. Banyak perkara dan perangai serta tingkah laku yang harus aku buang dan ubah. Jikalau molek, inshaAllah orang pasti suka. 


Pah edit and kasi. Lawa smart gila hmm


Ketiga, selain dari aspek belajar, aku nak saving a lot of money for travelling purpose! A lot of places that I eagerly want to visit such as Rotterdam (My aunt's place), Korea (Where my bae lives), Aussie ( A friend of mine soon to live), London ( Where Abam Zayn lives), and many more! Kalau dalam country pula Iolls nak pergi semua pulau di Sabah & Sarawak, Melaka visit, Langkawi, semua pulau di semenanjung dan tidak lupa ke Singapore please! And pergi Makkah juga wajib seperti mana yang tertera di dalam Rukun Islam sendiri amiiinnn.

Sempena birthday aku ni juga, aku nak move on. Aku nak lupakan perkara dan bae yang lepas. Seriously said hajar. Aku tahu bae a.k.a crush itu merupakan perkara yang lagha dan mengabaikan pelajaran aku. Lepas ni no more crap talks kay Hajar. You have already grown up!

Aku nak memperbanyak reading. Tak kisah lah reading whatsoever. Dan trying to be more healthier than before. Take care of my eating lifestyle, by consuming lots of mineral water at least 8 glasses per day. It is funny how we as medical students taught patients to keep consuming healthy lifestyle but we instead live improperly. Ouhhh Hajar please be right on track okay. You don't want any of your patients to underestimate you. Not once.

Okay I think that's all. Love you guys so much. Bye xxx Kubi Loves

Friday, August 29, 2014

Backpackers in Pulau Perhentian Part 2

Day 1 in Pulau Perhentian
27th August 2014,
Selepas naik je kitorang dalam bas ke Kuala besut, kitorang pun mula berkenduri kendara di seat paling belakang. Santai gila 9 seat tu kitorang conquer. Beg pun besar-besar semua, memang ngam. Harga tiket bas dari Kuala Terengganu ke Kuala besut ialah RM10.80 . Dalam tempoh perjalanan, kitorang bangun tidur bangun tidur hahaha memacam aksi backpackers sekalian. Mudah terhibur aku dibuatnya. 

Setibanya kami di Kuala Besut pada jam 12:45 tengah hari, ada seorang pakcik mengarahkan kitorang ke kawasan belian tiket. Siap ada kakak tunggu bawah bas lagi jemput kitorang untuk pergi ke kedai agen dia. Agensi kakak ni namanya MD  Traveller. Kitorang deal dengan diorang untuk urusan belian tiket bot pergi balik Pulau Perhentian Kecil. Harga tiket bot ialah RM70 seorang pergi balik. Buat pengetahuan korang, kitorang pergi pulau ni main terjah je, means takde guna pakej pelancongan ke apa sebab lebih menjimatkan kos. Tak caya cuba try...

Disebabkan bot gerak pada jam 1:30, kitorang pergi melantak di kedai kecil depan kedai tiket. Sambil tu kitorang siap bungkus lagi nasi goreng untuk makan malam di pulau nanti sebab orang kata kat sana makanan mahal kan. Lagi pulak kitorang beli maggie cup sebab nak breakfast pagi esok hahaha memang berjimat betul...


Sebelum pergi jeti, korang kena bayar duit yuran untuk Marine Park berjumlah RM5 dulu. Kaunter dia sebelum jeti so kalau tak bayar takleh la pergi jeti kihkih...

Perjalanan naik bot memakan masa 30 minit. Alhamdulillah naik bot macam ni merupakan satu nikmat yang Allah beri selain nikmat makan dan tidur...

Sesampainya kitorang di Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil, kitorang diminta mencari chalet yang berpatutan agar dapat mendiami di sana selama semalaman. Ko bayangkan, dah lah main terjah je, tak pergi book chalet awal-awal pulak tu. Tapi don't worry you guys. InshaAllah chalet walau macam mana pun akan ada, cuma engkorang kena pandai cari dan compare. Kitorang siap berpecah 3 cari chalet yang sesuai sampai berjalan kaki ke Long Beach, tapi finally diorang jumpa chalet yang okay di Coral Bay. Harga semalaman tidur di Amelia Chalet ialah RM70. Korang bahagi-bahagilah duit ye... Amelia Chalet merupakan chalet yang paling murah kitorang jumpa di Coral Bay. Bilik ada 1 katil single dan 1 katil queen. Memang ngam sangat untuk kitorang...

Penat sangat mencari chalet, kitorang pun solat jamak dulu and berehat-rehat seketika.
Pada jam 5 petang, kitorang gerak ke Long Beach. Nak pergi Long Beach kena lalu hutan tau. Macam cross the jungle la then tetiba nampak beach. Jalan kaki selama 15 minit sampai la sini...




K. Tujuan kitorang ke Long Beach ni ialah untuk hiking!! Yezza last time aku hiking Gunung Datuk, Negeri Sembilan time aku darjah 6. Kuat angat itew dulu hiks. Kalau korang nak hiking guna tour guide, korang kena bayau RM50 untuk satu tour ke berape entah. Tapi kitorang pergi sendiri by ourselves. Tak tersesat pun... Lagipun dia dah letak arrow la... Just follow it. Aku sarankan agar korang pakai seluar. Karang senang nak kangkang kalau ada lobang besau tengah jalan. Kalau skirt karang rimas, tetiba pulak ada benda masuk tak ke naye engko...







Lepas dah sampai puncak nya, kitorang nampak everything was blue from the above. SubhanaAllah memang cantik and breathtaking. Penat kitorang berbaloi even asyik tanya dah sampai ke belum padahal kejap je hiking nya dalam 20-30 minit. Takkan dah pancit oi... Kata kuat dan muda...

Then kitorang turun tangga yang tinggi tu. Ambil gambar kat jeti pulak. Alhamdulillah kat situ ada sebuah bot memang ada pelancong kat situ mandi manda. And then aku macam terfikir, takkan la kitorang nak panjat tangga balik pastu turun bukit lagi kan... Nak taknak, kitorang ikut boatman tu, bayau RM10 sorang pastu Alhamdulillah boatman tu hanto sampai ke Long Beach balik. Aku cuak sebenarnya sebab pakcik tu berhentikan bot tengah-tengah laut sebab nak suruh kitorang bayau on the spot, ko paham tak aku tak pandai berenang... Untuk hilangkan ketakutan, aku ambik gambar dengan peace di tangan. Jetjet kuat...

Time kitorang sampai Long Beach, waktu tu semua pekedai dan pekerjanya sedang bersiap siaga untuk persembahan malam. Diorang sapu pasir pantai pun ada, nak lenyapkan tapak-tapak kaki kahkahkah lawak la jugak. Dengar kata setiap malam diorang mat mat dan minah minah saleh berparty kat situ. Aku tak faham la apa masalah diorang ni... Jadah... Dengan seramnye, kitorang pun berambus cepat2 hiks




Sampai je ke Coral Bay jam 7 malam balik dalam keadaan kaki berpasiaq nye, kitorang pun ambik ler gambar sunset. SubhanaAllah memang lawa. Dah lama aku teringin nak ambik gambar sepertimana yang aku jumpa dalam tumblr. Dapat jugak aku berpeluang ambik. Haaa snap bebanyak pastu whats app family and terus post kat instagram guna wifi Amelia Cafe ihiks. Thanks awaaa semua. Then kitorang makan dan lepak kat Amelia Cafe sampai aa jam 10 malam. Harga makanan dalam lingkungan RM8 ke RM15. Manakala harga air pula, air milo ais ialah RM3 sahaja. Agak affordable la.

Malam tu tidur dengan nyamuk, again. Huwaaaaa 3 malam berturut-turut kitorang ditemani nyamuk. tapi kali ini tidaklah seganas nyamuk di KT. Nyamuk KT bakanya otai otai belaka. Sakit hati aku. Lepas ni aku bawak lingkaran nyamuk sekali gi travel, masuk dalam #bplist siap. Gewam ngat

Then, nak dijadikan cerita sebelum masuk Subuh, waktu sesedap kitorang tidur, tetiba Sara kejut coz lampu mentol terbakau. Memang OMG gila! Aku dah laa rabun, then apa yang aku nampak just letupan kaler putih. Diorang kata siap ada api oren lagi. Then, macam pekerja kat luar ada suluh-suluh pintu aa siap ibarat maksud diorang "korang okay tak?" padahal masing-masing membisu kahkah! Sengal gila time ni. Sumorang tergamam. Haihhh terpaksa lah kitorang hidup dalam gua sekejap...


Day 2 in Perhentian Island
28th August 2014,




Lepas Subuh je seawal 7 pagi kitorang pun chow ke cafe. Dah sedih dengan lampu takdanya, kipas tak jadi kan, kitorang bawak diri untuk breakfast. Breakfast makan Maggie Cup Tomyam and Curry, kau hado? Then order milo panas 2 dan air suam 2. Total RM10. (Mahal ke tak eh?) Lepas breakfast, kitorang kemas sepenuhnya sebab check out jam 10 pagi. Nak taknak, kena kemas thoroughly and bagi kunci terus kat owner chalet tu. 

Jeng jeng. Aktiviti pukul 10:30 ialah pergi snorkelling! Disebabkan kitorang balik awal petang, so kitorang decide nak buat Short Trip je. Tapi bagi aku, aku sarankan kat korang pergi buat Long Trip coz macam best je dapat pergi fishing village huhuhuhu kite ta dapat... Short Trip just berharga RM25 seperti gambar di bawah.





Boat taxi ni gunanya kalau korang tetiba macam randomly nak pergi memana tempat berkaitan. Toksahlah.. Mahal siot. Tapi kalau nak try pergi Big Island pun okay juga... Tempat orang kekaya gitu hiks




Maka brader boat pun bawak lah kitorang berlima dan sorang minah saleh ke Turtle Point. Seriously said, aku tak nampak sebijik pun turtle. Maybe sebab aku rabun tahap sakai sampai aku penat nak kejor cari turtle tu. Saia lemah awaaaa...

Next point pula ialah Shark Point. Kejadah manade shark pun. Sekor pun aku tak nampak hahahahaha tapi kat sini lah kitorang gunapakai kan Roti Gardenia yang beli dekat Amelia Cafe tadi untuk feed ikan-ikan comel. MashaAllah satu pengalaman baru bagi aku! Aku bagi ikan-ikan tu gigit aku sekali je, lepas tu aku cuak tahap macam orang kena sawan. Acane kalau diorang ramai-ramai gigit tangan aku? habis aa tangan aku jadi nipis...

Then finally the last station is Lighthouse. Hurm sini best gila. Tapi dasar aku pengecut, aku berani lompat dari 1st floor je. Jikalau aku lompat dari 2nd floor sudah pasti aku akan terbenam dengan lebih dalam. Takut laa awaaa. Tapi sekarang aku nyesal sebab tak lompat dari atas hahahaha padan muka aku. Kat sini kan, ombak dia sangat deras. kau haruslah berpaut pada bot dan stop kat betul-betul depan tangga lighthouse. Kat sini lah aku bahan habis bantai gelak member aku sebab gaya dia berpaut tu bapak kelakar... Hadoy...

Pukul 1 tengah hari, snorkelling pun habis. Disebabkan sedih sebab tak puas, kitorang main air depan Coral Beach. Apak lawakkkk, manade orang mandi sini. Sini tempat orang sauk sauh bot la wey hahahhaha tapi kitorang backpackers tegar dan kental. Belasah je semua ^_^

Lepastu kitorang lunch. Aku makan beehoon soup berharga RM10 dan milo ais. Okaylah tu...Lepas makan terus bersiap tukar baju dalam public toilet and solat jamak. Pukul 4 kitorang dah chow dari jeti. Sob sob sedih angatz. Rasa tak puas tapi still bersyukur sebab dah sampai and berjaya jejakkan kaki ke sini. Aku sampai sekarang rasa macam dalam mimpi sangat sebab tak sangka yang kitorang semua dah matang untuk travel reramai. Please la aku pun tak sampai umur 20 lagi hehehe...





Sorry la aku upload video dia jadi camni. Aku pun malas nak layan hahahaha 

Kuala Besut
4:45 petang,

Kitorang ambil bas Kuala Besut ke Kota Bharu dengan tiket harga RM6 dan abang aku pick kitorang pastu tidur rumah aku. Malam tu memang penat sangat so hanya mampu transfer gambar je and basuh semua baju basah, coz weolls dah tak larat. 

Pagi esoknya 9:15 aku and mak pun gi ngantor diorang ke Stesen Bas KB. Sedeh tau berpisah...




#bplist pulau yang wajib: Selipar jepun, seluar track, tshirt, sunblock Aiken, shades, tudung syria, minyak, mosquito buzzaway beli kat guardian, beg kalis air saiz kecil untuk isi kemera sewaktu di atas bot dan lain-lain.

Okay that's all for now. Sangat panjang lebar. Thanks for reading semua. If you like it, then tell me. Or if there's any doubts, do comment at the section below. I would answer them as long as I can. Do follow our progression in Instagram using our hashtag #bpholicx. There's a lot to share with you guys in the future, so keep calm and travel the world babeyh~

Lots of love, Kubi <3
all pictures are credited to dslr & phone Jae, camera & phone aku, iPhone & iPad Sara, 
iPad & phone Pqank, dan phone & camera Pah.

Backpackers in Terengganu Part 1

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua.

25th-28th August 2014
Alhamdulillah perjumpaan agung kali pertama bagi backpackers #bpholicx is a success. Perjumpaan ini juga merupakan pertemuan semula aku dan sahabat karib aku setelah lima tahun berpisah. Faham tak perasaan cinta dan rindu itu bagaimana banyaknya sudah terkumpul? Rindu awaa 200 persen. 

Perjalanan bermula dari pihak Seremban iaitu Sara, Syafikah, Afiqah dan Afifah. Manakala aku pula bertolak dari Kelantan by myself. Setibanya mereka di Kuala Terengganu, aku pun bertemu diorang di Masjid Ladang. Time ni, kau boleh bayangkan aku terpana sangat dengan diorang. Windu angatangat an. Then, Kak Umi, Kak Farah & adik Kak Farah pun pick up kitorang, hantar ke homestay then pergi dinner. Malam tu tidur homestay nenek Kak Farah. Bilik tidur ada 3, lengkap dengan tv, toilet ada 4, dapur, washing machine, iron semua ada. Malam tu tidur bertemankan nyamuk. Thanks for the bite yeah




Then pagi keesokkannya selepas Subuh, dengan tak mandinya lagi terus tengok sunrise. Walaupun tidak kelihatan risenya dek kerana hujan malam tadi, namun kami tidak berputus asa dan bersedih. Apekehal backpackers semua kental, nangis atas perkara remeh temeh memang diharamkan. So kitorang pun bergambor habis-habisan theheheh.

Seawal 8:30 pagi, Kak Farah & Kak Umi pick kitorang then bawa pergi breakfast rumah Kak Umi. Sedap Alhamdulillah dapat makan nasi dagang Terengganu & roti canai paling sedap dalam hidup aku wallahi. Sampai sekarang aku terliur dan menyesal sebab makan separuh je hemmmmm.

Then kitorang gerak ke Pasar Payang, Turtle Alley & Chinatown. That was my third visit to Pasar Payang and my first time to Turtle Alley & Chinatown. Dengan backpackers, banyak perkara juga yang menjadi first time dalam hidup aku. Kau tahu aku terjumpa satu lorong yang susun bertingkek-tingkek kasut sport dekat dinding seperti gambar di bawah. Caption: Al-Ikhsan di dalam hutan. Gambar poyo kitorang memang banyak, tak larat nak upload semua. Kalau aku kaya nanti aku cuci semua untuk tatapan generasi akan datang :-) Then lepastu kitorang pun dah pancit sebab tawaf satu bangunan tu kan, kitorang pun heading to Pasar payang for a lunch.





Lepas lunch, Kakak sekalian bawa pula pergi Masjid Kristal untuk solat jamak. Alhamdulillah, my very first time datang sini. Cantik masjid ni. Selalu tengok dalam gambar je, tuptup aku pun berpeluang masuk dalam gambar. Kristalnya sebab kubah tu diperbuat dari kristal. Cantik. Next, kitorang ke Muzium Negeri Terengganu. Yuran masuk just rm5. Cantik, last time aku pergi Muzium pun aku tak ingat dah sebab dah lama sangat. Ni umur dah nak masuk 2 dekad baru berpeluang pergi tengok benda-benda bersejarah again. Lepastu hajatnya nak pergi Taman Tamadun Islam, tapi malangnya bagi hari Selasa, TTI ditutup. So, jangan pergi hari Selasa tau :-)

Next dah pukul 4:30 kitorang ke Pantai Ketapang pulak yang berada di belakang Airport Kuala Terengganu tu. Kitorang try I.C.T aka Ikan Ceklup Tepung dan ABC. Sepinggan sotong celup tepung just rm5. ABC tu pun sedap woi just costs rm2 ! Lepas minum petang kitorang pun pergi lepak-lepak Pantai Ketapang, ambik mood pantai dulu, bergambor, ambik angin. Seronok Alhamdulillah for this nikmat ya Rabb. Then pukul 6:30 kitorang balik ke KT semula, solat at rumah kak Umi then dinner pukul 9:15 kat restoran berdekatan. Time dinner tu, boleh pulak lah si Jae throwback semula cerita lama waktu Form 3 dulu. I cannot la. Dah bertahun aku tak ingat, then tetiba dia cerita. Memang satu kedai laa dengar kitorang gelak habis. Lawak gile babeng XD Okay itu lah malam terakhir kitorang kat KT. So, malam tu tidur kat homestay dengan nyamuk ganas setanding pengganas manusia. Memang ganas, liar tahap jadah haram.






Pagi keesokannya, kitorang bersiap dan bergambar kali terakhir di Pantai Batu Buruk. Gambar tersangat sweet sampai aku buat jadi desktop background. Walaupun sedih, namun dalam hati sangat tabah. Aku menjadi tabah seperti ini disebabkan pengaruh backpackers sekalian aa. Diorang semua stok-stok taiko dan saiko. Semua benda main redah, semua risiko dihadapi dengan cekal. Thanks sebab ingat aku always heheheheh aku pun memang ingat korang semua. Walaupun jarak antara kita ialah 500km lebih namun aku confident hati kita jaraknya tak sampai 1 inci sayang. 

Kakaa kakaa sekalian hantar kitorang ke Perhentian Bas Kuala Terengganu pukul 8 tepat. MashaAllah, nak dijadikan cerita lepas tanya member jae sorang ni, dia cakap bas ke Kuala Besut baru je gerak tadi. Memang sabar sangat kitorang tunggu selama 2 jam di perhentian bas tu. Makan, ambik gambar, bercerita dan berulang-ulang lah perbuatan tu. Aku sangat terharu atas layanan Kak Umi, Kak Farah & adik dia sebab sanggup tunggu dengan kitorang sekali selama 2 jam tu. Orang Terengganu punya layanan memang class habis, tiptop Wallahi. Sampai aku rasa sayang dah dekat Kakak 2 orang ni... Kalau aku jadi diorang, belum tentu aku nak layan budak-budak seperti aku jenjalan. Buang hingus je...


selamat tinggal kakaa . sayang kakaa sekalian :-*


That's all untuk cerita hari pertama dan kedua dan ketiga. InshaAllah next entry aku cerita pasal Part 2. Tunggu dengan sabar tau. Kalau nak explore gambar, cari hashtag #bpholicx di dalam Instagram dan do double tap. Ahahahahaha.


all pictures are credited to dslr Jae, iPad Pqank, iPhone & iPad Sara, 
camera Pah & my own camera.

Saturday, August 23, 2014

Holiday trip to Bangi - KL Aug 2014

20-23 Aug 2014,
Huhhh. Bapak lenguh aku sebaik saja aku bangun pagi 23hb semalam . Effect daripada jalan-jalan, main dan sebagainya . Ini kali pertama aku pergi travel jauh sorang sampai ke Bangi . Em takde lah sorang , sebenarnya berteman-teman . Susah nak cerita ringkas-ringkas , meh aku cerita penuh-penuh ye .

Aku bertolak dari Airport Kb to Airport Subang naik Malindo Air pada waktu 4:15 petang. Aku beli tiket promo so takdelah orang nak cakap aku kaya ke hape sebab tiket murah kan . Then kau ingat bapak aku kasi naik bas sorang2 ? No waaaay maaan . Kalau hati aku sado pun itu hanya kepura-puraan puihhh . Setibanya di Airport Subang dah pukul 5:30 sebab delay thingy, then my bro and his friends hantar sampai depan rumah my housemate, Atiqa. Rumah Tiqah ni senang je kalau nak kasi direction from Tol Bangi . Maka bermalam lah aku di rumah Tiqah .

Pagi esoknya naik Ktm bangi sampai Midvalley , kitorang pun meronda-ronda sambil berborak tentang masa hadapan dan belakang . & Kejadah ada banyak gila Korean restaurant tapi satu pun aku tak cuba... satu wishlist yang tak dapat diselesaikan tapi inshaAllah I will soon ! Lepas tu usha wayang movie terbaru , Lucy , sangat best . Sound gempak , ternganga mulut aku dari awal sampai hujung cerita . 

K lepastu lunch kat Sogo jumpa dengan Wida pulak . Then pergi Jalan Tar . Lenguh sangat kaki time ni sebab kaki aku kan special sikit panjangnya . Nak bersaing dengan kelajuan masing2 , memang parah aa .  Dont ask la when you'd already know :-p lepastu masuk Sogo balik nak Asar , then usha2 lagi . (aku ni memang nak kena cerita semua supaya senang bila aku baca balik) lepas Maghrib baru blah ke Ktm . Dan beberape adegan yang memalukan dalam hidupku pun berlaku hukhuk syukur aku selamat kahkah . Then malam tu lena gila tidur , tutup mata awal sangat dan tak sampai beberapa saat pun terus dibuai mimpi ~


waiting at the ktm. with Tiqah's matric's friends

under the moonlight and streets' beam beside the town's road

Scarlett Johansson is the best actress ever

Keesokkannya pula , kitorang ke Sunway Pyramid dihantar oleh cousin Tiqah , kak Ija sambil-sambil she drives to her workplace kan. Kebetulan harini hari berkabung satu Malaysia yang mana jenazah mangsa #MH17 dibawa pulang ke Malaysia untuk dikebumikan . Sayu hati , semua radio pasang lagu sedih. Gambar dalam facebook semua sayu. Aku paling salute wife co-pilot, nampak luar macam tabah namun dalam hati hanya Allah s.w.t yang tau. 

Okay continue. Sesampainya di situ , kitorang terus pergi book tiket wayang lagi . kali ni memang ada 2 je choice. Tengok Into The Storm je mampu that day pukul 2 petang . So kitorang pergi main ice skating dulu . Gilaa . Aku tak caye langsung yang aku boleh balance kan badan aku niha dengan kasut tu . Serious payah do. Tapi dengan baby steps and lots of practices , kitorang dah tak berpaut pada dinding tu pada round ke 2 . Tapi at the end aku still jatuh dan berpaut... Time ni macam dah lost hope and trust in myself wuwuu kan best ada orang tolong ajarkan heehew . Harga yuran plus glove rm27 . Better korang bawak glove and stokin sesiap dari rumah so boleh jimat duit . 



first timer. sumpah tak de bakat skating hahaha

new movie coming soon : bila aku selpie.

bukan cermin tandas tapi cermin cruise



Penat nak bercerita banyak . rasa macam aku menaip guna mulut pun ada , letih dengan mulut-mulut sekali . Akhir cerita aku pun bertolak pulang ke kampung halaman pada hari Sabtu petang . Sungguh , walaupun penat namun ianya worth it . Akhirnya aku berjaya menunaikan wishlist #housematetrip aku setelah sekian lama merancang . Sebab aku teringin sangat nak berjalan-jalan , dapat jugak akhirnya . Thanks to you guys yang menjalani saat-saat indah bersama-sama itew semua . Alhamdulillah nothing happens as long as you pray to Allah for your safety . Nantikan trip aku lepas ni pulak okay . Coming soon trip !! ;-)

Friday, August 15, 2014

Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) in UniSZA sesi 14/15

Assalamualaikum



Entry kali ni aku bawakan khas buat adik-adik junior sesi 14/15 yang akan masuk mendaftar bulan September ni. Sengaja aku spend sikit masa sikit sebab nak bagi junior kenal-kenal sikit bakal U and Medical Life diorang macam mana. Acah-acah surprise katakan. Buat pengetahuan korang juniors batch 1995, korang merupakan 6th batch yang bakal mendaftar sebagai Medical course student sesi kali ni. 1st batch bakal menjalani Professional Exam 2 next week dan finally graduated as Medisza first product :-)

Seperti yang dah dijanjikan, aku tunjuk aa sikit gambar-gambar life time semester 1 dulu sebab korang kena adapt dulu apa-apa yang patut kan. Fyi, aku merupakan pelajar panggilan kedua atas rayuan so aku takde gambar-gambar waktu orientasi. Orientasi aku 2 hari je hehe itu yang untung. Takyah sesusah kena ragging ke surprise ke memarah ke. Aku masuk time tu pun diorang dah 2 minggu belajar. Plus, korang tahu tak nanti lepas sebulan lebih korang akan dipindahkan ke kolej kediaman maidam? Haaaa jangan risau. Life dekat GB sekejap je, walaupun aku tiap-tiap hari menjerit dalam hati nak pindah sebab banyak makan masa aku ngee. Oklah banyak cakap pulak, tak best heeee. Korang tatap lah yea gambar early life di kampus GB.



meja study selama sebulan di kampus Gong Badak.

time kat GB, masa kau sungguh banyak. aku time ni duk berangan je
hehe.

hujung tu dapur mini, yang grill tu ada ampaian luar, dua kanan tu
bilik. 2 kiri tu bilik dan toilet. 

tiap pagi kau akan tunggu bas camni seawal 6:55 am.

kuewtiaw tomyam yang seksi. sedap T-T


bila dah malam, penat balik dari kampus KT, aku just
nak makan ni je.


every day was like this.


Okay itu gambar selama sebulan lebih dok Kampus Gong badak. Bapak penat ulang-alik dari kampus ke fakulti Medic  & Health, dengan peluhnya menunggu bas datang. Haha tapi aku enjoy, as long as kita faham erti susah sebentar, benda menunggu ni memang normal kalau melibatkan ramai pihak kan? Adik-adik jangan tak respect pulak dengan sesiapa, jaga adab sopan santun kita okay? Haa next kat Kolej Kediaman Maidam, KT, yang merupakan milik UniSZA. Antara penghuninya ialah pelajar Medic, Dietetics, Diploma MIT, dll.

okay kejadah penuh lemari buku.

fine mula-mula masuk memang tak sepah langsung meja.


kalau mak mentua tengok ni mesti kata aku pandai
kemas barang, padahal....

tadaaaaa! okay dah jadi medicstudent, so diorang ni ah pakwe makwe bae kau.
cium puas-puas buku ni, inshaAllah lulus pekse.

ini kalau dah tahap susun nota bertingkek-tingkekm
maknanya nak eom lah tu. 

So aku rasa keperluan korang nak masuk UniSZA and especially as a Medical student, korang kena bawa sekali:

  • minuman paket seperti coffee untuk meningkatkan kesedaran sebab nanti korang mesti nak stay up punya. takde hari yang kau tak stay up time nak dekat-dekat exam. weekdays pun kena revise balik apa yang dah korang belajar that day. coffee akan jadi best friend kau ah senang cite.

  • next duit syiling. dekat kolej kampus gong badak perlukan duit syiling 20sen, 50sen blahblah. setiap blok ada 2 mesin basuh. ampaian dalam rumah, fakta paling best heee. aku ni pulak tak gemar basuh tangan kalau baju aku menimbun. kalau dekat kolej maidam pun sekarang dah ada 2 mesin basuh tiap aras, agak mewah hehe. tapi satu je, ampaian kat luar, agak malas nak keluar untuk ampai heee.
  • segala fail sijil surat beranak IC mak ayah kau sila photostat awal-awal. nanti senang na urus pasal jpa. haaaa pasal scholarship, jangan risau coz inshaAllah JPA SEMUA pelajar MEDIC DAPAT. dan cukup nak tampung kau bayar yuran, makan, buku, saving dan shopping. kalau nak simpan sikit tiap minggu untuk beli keta pun okay heee.
  • haaaa, bagi yang nak bawak kenderaan sendiri tu, aku cadangkan bila kau dah dapat pindah ke kolej kediaman Maidam after sebulan lebih nanti baru kau bawak Ganu. Sebab dekat kampus GB kau takleh guna pun. Strict sikit. Kau endure lah sebulan pastu baru bawak yea. Year 1 takk boleh sebenarnya tapi parking kat luar je kalau taknak kena saman ;-) 
  • Notes matrik/asasi kalau nak bawak, boleh. Tapi setakat aku bawak selama ni, aku tak pernah guna pun sebab tak de kaitan sangat. tapi nanti kau belajar Modul 1, ada sikit yang masuk. Haaaa, plus kalau korang bercadang nak study awal kan, korang datang mintak kat kitorang senior Year 2 (rasa cam dah tua padahal tak 20 lagi) nota dari Sem 1 sampai lah Sem 2. yelaaa, kita ni kalau nak memory tu melekat lama sikit dalam palotak kena lah study awal.


Haaa, sorry lah aku guna bahasa aku-korang kat sini. Aku tak biasa berceloteh dalam blog guna saya-korang/akak-korang. tapi nanti kalau aku borak dengan korang aku guna akak-korang lah. awkward sangat pakai aku-kau hehe.

Konklusinya, korang bawak la apa yang korang perlu untuk survive hidup kat tempat baru ni. Selesakan diri, adapt. Kalau ada pape doubts, comment kat bawah ni ye. Aku sedia menjawab ;-) 

Tuesday, July 8, 2014

Bila bercakap pasal rumah idaman.....

Di samping memanjatkan doa untuk para syahid dan para syuhadah serta penduduk Islam yang masih tinggal di Mesir, kita mestilah bangkit di ini, just keep moving on, be happy and cleanse your sins.


Aku kan.
Kalau ditanyakan aku jenis/bentuk rumah idaman aku, memang aku pun tak reti nak bercerita. Ceh bunyi macam orang tua.


Pernah tengok Twilight? Yang rumah Cullen's tu dalam hutan? Cenggitu kot location dia guwa mahu.
Or rumah kawan sekolah rendah/menengah guwa Nura Adila dekat Kundur tu subhanaAllah dalam dusun durian :) 


Tapi sekadar aku tahu yang taste aku ni sangat bercirikan kepada alam lah. Antara elemen yang patut ada as aksesori tuk cantikkan luar rumah idaman aku tu.


1. White cat as the main colour.
2. Pagar tembok haruslah tinggi bukan saje sebagai ciri keselamatan dan lagi pula senang kalau nak keluar lepak di luar tidak perlu pakai appropriate shirt pun takpe.
3. Mestilah surrounding dia ada satu bentuk muka bumi yang bercirikan nature, mothernature gitu I mahu seperti sungai, laut, sawah, hutan, paling koman la kolam ikan.
4. Tidak jauh daripada rumah dalam 5 minit ada pekan/bandar. Mati woi takde groceries
5. Masjid haruslah dekat boleh feel jalan kaki


Kalau rumah itself, 
1. Nak 2 tingkat, ada loteng, bilik 8 buah.
2. Colour bilik pastel ikut suka hati


Ahhhhh. Semua benda yang I will do in future boleh tak sometimes tak related with the past?


Saturday, July 5, 2014

LoVe



There I was again tonight
Forcing laughter, faking smiles
Same old tired lonely place

Walls of insincerity,
Shifting eyes and vacancy
Vanished when I saw your face

All I can say is it was enchanting to meet you

Your eyes whispered, "Have we met?"
Across the room your silhouette
Starts to make its way to me
The playful conversation starts
Counter all your quick remarks
Like passing notes in secrecy

And it was enchanting to meet you
All I can say is I was enchanted to meet you

This night is sparkling, don't you let it go
I'm wonderstruck, blushing all the way home
I'll spend forever wondering if you knew
I was enchanted to meet you

The lingering question kept me up
2 AM, who do you love?
I wonder 'til I'm wide awake
And now I'm pacing back and forth
Wishing you were at my door
I'd open up and you would say, "Hey,
It was enchanting to meet you,
All I know is I was enchanted to meet you."

This night is sparkling, don't you let it go
I'm wonderstruck, blushing all the way home
I'll spend forever wondering if you knew
This night is flawless, don't you let it go
I'm wonderstruck, dancing around all alone
I'll spend forever wondering if you knew
I was enchanted to meet you

This is me praying that
This was the very first page
Not where the story line ends
My thoughts will echo your name
Until I see you again
These are the words I held back
As I was leaving too soon
I was enchanted to meet you

Please don't be in love with someone else
Please don't have somebody waiting on you
Please don't be in love with someone else
Please don't have somebody waiting on you

This night is sparkling, don't you let it go
I'm wonderstruck, blushing all the way home
I'll spend forever wondering if you knew
This night is flawless, don't you let it go
I'm wonderstruck, dancing around all alone
I'll spend forever wondering if you knew
I was enchanted to meet you

Please don't be in love with someone else
Please don't have somebody waiting on you




K.

~~ Done Semester 2 ! ~ :-)

Assalamualaikum wbt ! J
Hahhhh. Dah lame tak type sini. Yela sibuk sesangat kan. Lepas balik rumah haritu, aku start study week dah. Esoknye pergi kursus kahwin selama 2 hari. Haaaa Kubi pergi kursus kahwin? Buat ape? Eh kemon laaa, memang aku pergi sesaje cuci mata tengok slide ke? Orang pergi menimba ilmu laa. Ehemmm~ Malam Sabtu pulak ada Dinner Medisza. Lepastu start lah study week aku yang singkat tu ;)

Kali ni module yang tough sajee. Central Nervous System, Endocrine & Metabolism dan Gastrointestinal Tract System. Yeaaa memang aku tak deny aku suke semuaaaanye each of them and every aspects of it, yeah aku suka. Tapi kekadang susah sangat pun aku terkial jugakkkk T—T Manusia mana tak pernah mengeluh wei.. Aku tiap kali start study mesti mengeluh L Hahahahahahaha. Bukan sebab tak suka apa, tapi aku memikirkan kelembaban aku nak faham. Faham tak?!

So aku nak ulas la sikit bagi setiap paper.                                          
Seq/Pbq: Susah laa. Aku tak berapa reti ngat jawab Pbq tuh.Problem based essay question…..quite high expectation on me haha
Ospe: Aku sukaaaa Ospe! Sebab dia pelik and ada various questions. Me ngantuk sangat that time and nasib baik tak rasa nak pee always sebab cannot go out langsung.
Mcq1/mcq2: Aku suka hat 2. Hat 1 aku banyak tak gheti tapi all of all Alhamdulillah tak jadi pape.

Day 1: aku tak laratttt. Bolario bear teman hehe
Time ni aku dah sempuuutz :( Nescafe sedap menemani hehhe



Ini aku rasa malam nak Mcq. Aku study yang remnant remnant je. Tak larat dah wei. Kau faham tak macam otak kau tiap hari kena blend?? Haaa like that


#Drinkporn #Sushiporn 

Last dating together with Kak Najlaa. our kakak usrah. Wallahi love you Kak. Akak comel, layannnn je kerenah kitorang hahahaha


Kanan: nota sem 1. Kiri: nota sem 2. Location: Dalam cupboard bawahhh sekali.


Lepas habis eos dapat lah result viva. Alhamdulillah aku tak kena. Mati-mati aku rasa aku tergolong wuuu sebab aku pun kantoi jawab Mcq hahahaha tak gheti aa jawab Mcq. I meant tak tahu nak tembak dengan betul guane kikikik. 


Besok malam nye keluar #iftar dengan Kak Najlaa for the last time. Kak Najlaa merupakan kakak usrah kitorang merangkap kakak tempat bercerita dan mengadu nasib selama hampir setahun.. Thanks akak. We're gonna miss you ;-) 


Aku ni balik lambat bersebab. Nak mengemas nota hajat nye. Bukan tak boleh kemas lepas Viva tapi masalahnye aku mengemas memang ya ampuuuun lambat kemain engko. Siput baby pun kalah. Ade lah aku kemas sikit-sikit kan so senang ah dah masuk 2nd year nanti tak yah sesusah terbongkok-bongkok cari semua. 


Haih macam tak caya pulak I'm gonna be a 2nd year student!! Macam tak caya nanti dapat junior cecomel hehehehehe!~
Wait. 
I have officially done my 1st year degree as a medical student!! Like whaaat!! Many things kot dah berpusing-pusing dalam palotak. Aku rasa setiap manusia mempunyai jumlah neuron yang lebih kurang cuma aku punya dia berfungsi pelik sikit that's why lah aku payah sikit nak paham sepanjang aku belajar ni~ Papepun I love to be me lah. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...